Ζάιμπερτ: Στην Ευρώπη πρέπει να δρούμε από κοινού χωρίς αποκλεισμούς
Να μην λαμβάνονται αποφάσεις κρατών- μελών με αποκλεισμούς ζήτησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε «Όλοι στην Ευρώπη πρέπει να δρουν από κοινού, αντί να λαμβάνουν αποφάσεις σε κύκλο μερικών κρατών-μελών, με αποκλεισμό άλλων κρατών-μελών».
«Μπορώ μόνο να τονίσω για άλλη μια φορά τη γενική μας πεποίθηση: ενδιαφερόμαστε για μία κοινή ευρωπαϊκή, συνολική λύση. Μια λύση η οποία θα μειώσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών για όλα τα κράτη-μέλη αισθητά και μόνιμα. Και αυτό βεβαίως γίνεται με το να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο η προσέγγισή μας είναι ότι όλοι στην Ευρώπη πρέπει να δρουν από κοινού, αντί να λαμβάνουν αποφάσεις σε κύκλο μερικών κρατών-μελών, με αποκλεισμό άλλων κρατών-μελών», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
«Εθνικά συνοριακά μέτρα δεν μειώνουν τον αριθμό των προσφύγων, απλώς οι διακινητές αναζητούν άλλες διαδρομές»
«Εθνικά συνοριακά μέτρα του ενός ή του άλλου είδους δεν θα οδηγήσουν στο να μην έρχονται πια πρόσφυγες, αλλά στο να αναζητήσουν οι διακινητές νέες διαδρομές», τόνισε ο κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με πληροφορίες που θέλουν τους πρόσφυγες να αναζητούν νέα περάσματα μέσω της Αλβανίας προς την Ιταλία.
O κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει με στοιχεία την ύπαρξη νέων διαδρομών.
«Το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας παραμένει η πρώτη προτεραιότητα»
Μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία «δεν θα έχουν λυθεί ξαφνικά όλα τα προβλήματα», τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει εάν μετά τις 7 Μαρτίου θα δρομολογηθούν από το Βερολίνο άλλα μέτρα.
Επανέλαβε πάντως ότι το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας παραμένει το πρώτο σε προτεραιότητα εργαλείο στην προσπάθεια μείωσης της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο.
«Βρισκόμαστε με την Τουρκία σε μια διαδικασία μιας πολύ εντατικής συνεργασίας. Οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει αρκετά. Είναι καλό και σωστό σε αυτή τη διαδικασία να βρεθούμε μαζί στις 7 Μαρτίου και στον κύκλο των 28 κρατών-μελών. Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έφερε ευτυχώς μια ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών για το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο παραμένει το πρώτο στη σειρά εργαλείο που διαθέτουμε τώρα προκειμένου να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο μόνιμα και αισθητά», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στην ανάγκη για καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγιάς και συνεργασία με την Τουρκία για τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.
«Σε αυτά ρίχνουμε το βάρος, σε αυτά προχωρούμε βήμα-βήμα».
Αναφερόμενος στη συμφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Ζάιμπερτ προσέθεσε ότι πρέπει να αφήσουμε την αποστολή να επιχειρήσει και στις 7 Μαρτίου να διαπιστώσουμε μαζί με την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους πού βρισκόμαστε και να προχωρήσουμε την ατζέντα.
«Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια διαδικασία και είναι μια σημαντική ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τους Τούρκους εταίρους και μαζί με την Τουρκία να μειώσουμε τους αριθμούς της παράνομης μετανάστευσης πραγματικά, αισθητά και μόνιμα. Μετά από αυτό όμως τα προβλήματα δεν θα έχουν ξαφνικά λυθεί», συμπλήρωσε.