Αλαλούμ με την έκτακτη χρηματοδότηση για το προσφυγικό
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα χρήματα θα τα διαχειριστεί το κράτος, αλλά η Ε.Ε. επισημαίνει ότι τα χρήματα μπορούν να δοθούν απευθείας σε ΜΚΟ.
Αιχμηρή κριτική κατά όσων, όπως υποστηρίζει, «παραποιούν και αποκρύπτουν το περιεχόμενο επίσημων εγγράφων της Κομισιόν, μιλώντας για δήθεν παράκαμψη (μόνο!) των ελληνικών αρχών στην παροχή έκτακτης χρηματοδότησης» εξαπολύουν κύκλοι του Μαξίμου.
«Αυτοί που προσπάθησαν να δημιουργήσουν εκ του μη όντος ζήτημα εξόδου της χώρας από την Ζώνη Σένγκεν, αυτοί που κινδύνευσαν με αποκλεισμό από τις ενημερώσεις του ΔΝΤ για παραποίηση δηλώσεων της διευθύντριάς του, αυτοί, σήμερα, παραποιούν και αποκρύπτουν το περιεχόμενο επίσημων εγγράφων της Κομισιόν» αναφέρουν.
Κάνουν λόγο για συνειδητή αμαύρωση της εικόνας της χώρας «προκειμένου να ικανοποιήσουν το πολιτικό τους μένος κατά της κυβέρνησης» όπως υποστηρίζουν.
Επιπλέον, σχολιάζουν με δηκτικό τρόπο ότι πρόκειται για την «αφρόκρεμα της ελληνικής “ενημέρωσης”».
Τέλος, παραθέτουν το αγγλικό κείμενο με το σχόλιο ότι «επειδή από δημοσιογραφική δεοντολογία μπορεί να μη γνωρίζουν αλλά αγγλικά σίγουρα θα γνωρίζουν».
Κομισιόν: Μπορούμε να τα δώσουμε σε ΜΚΟ
Καλά ενημερωμένοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενοι στο πώς θα γίνεται η χρηματοδότηση μέσω του νέου εργαλείου βοήθειας έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστικές κρίσεις σε χώρες της ΕΕ, παρέπεμπαν στο Άρθρο 3 του σχετικού κανονισμού το οποίο αναφέρει ότι “επιτρέπεται στην Επιτροπή να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις προμηθειών με τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών και να κάνει επιχορηγήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες των κρατών μελών και να αναθέτει καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε διεθνείς οργανισμούς.”
Σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, που ως τώρα αφορούσε μόνο τρίτες χώρες, οι ίδιοι κοινοτικοί παράγοντες εξηγούσαν ότι είναι πάγια τακτική της Επιτροπής να δίνει τα χρήματα απευθείας σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και ποτέ σε κυβερνητικούς φορείς.
Επεσήμαναν, επίσης, ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας βασίζεται “στις αρχές της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και του ανθρωπισμού”.