Αποφασίστηκε η στήριξη της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης, επίκεντρο της οποίας ήταν η χώρα μας με την Ε.Ε. να αποφασίζει την επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους...

3'

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης, επίκεντρο της οποίας ήταν η χώρα μας με την Ε.Ε. να αποφασίζει την επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους.

Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η Ελλάδα θα λάβει ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 158 δισ. ευρώ

Ο πρώτος ηγέτης που έκανε δηλώσεις ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν θα εφαρμοστούν σε άλλη χώρα πλην της Ελλάδας. Αποφασίσαμε πως θα δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό ταμείο που θα διαχειρίζεται τέτοιες κρίσεις.

Συζητήσαμε για το μέλλον της ευρωζώνης. Για το θέμα της Ελλάδας αποφασίσαμε πως θα υπάρξει μείωση του επιτοκίου στο 3.5%. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί, όμως η ευρωζώνη θα βοηθήσει έμπρακτα στο να υπάρχει ανάπτυξη στην χώρα».

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε πως βρέθηκε μια κοινή απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Ακόμα δήλωσε χαρούμενος για το γεγονός πως οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων αντιμετώπισαν με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα.

Στη συνέχεια ο βαν Ρομπάι τόνισε πως τα μέτρα που θα παρθούν δεν θα επιτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης, λέγοντας πως «έχουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας για να καλυφθούν απολύτως οι ελληνικές δανειακές ανάγκες. Αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί συγχρόνως από την ΕΕ και από το ΔΝΤ».

Από την πλευρά του ο κύριος Μπαρόζο είπε πως η εμπλοκή ιδιωτών θα γίνει μόνο για την Ελλάδα και όχι για άλλες χώρες οι οποίες έχουν μπει στο μηχανισμό στήριξης.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου καλωσόρισε τα νέα μέτρα τονίζοντας πως οι Έλληνες έχουν δεσμευτεί να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται και έτσι θα πράξουν. Υποδέχτηκε με χαρά τη δυνατότητα που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, ενώ ευχαρίστησε την Ε.Ε. για τη δυνατότητα αυτή που έδωσε στη χώρα μας τονίζοντας πως οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός, που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές. Στη συνέχεια είπε ότι έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους.

Τέλος, έκανε λόγο για μήνυμα υποστήριξης προς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ μίλησε και για ευρωπαϊκή επιτυχία.

Δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δανείσουν εκ νέου στην Ελλάδα 158δισ. Ευρώ. Τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα 49 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ τις ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας.

Από αυτά τα 49 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα είναι "εθελοντική συνεισφορά" των ιδιωτικών πιστωτριών τραπεζών, ενώ "άλλα 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την εξαγορά του ελληνικού χρέους».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, χαιρέτησε το νέο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας μας: «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας. Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη (στην Ελλάδα), αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας, όχι ενός άλλου μέλους της 17μελούς ευρωζώνης».

Διαβάστε ακόμα: Ποιος θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα στην «επιλεκτική χρεοκοπία»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή