Η γαλάζια αποτίμηση: Τα «συν» και τα «πλην» της συμφωνίας

«Δεν επιτρέπονται , ούτε πανηγυρισμοί, ούτε πανικός», σημειώνουν εμφατικά οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά

«Δεν επιτρέπονται , ούτε πανηγυρισμοί, ούτε πανικός», σημειώνουν εμφατικά οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, επιχειρώντας να αποτιμήσουν με ψυχραιμία τα αποτελέσματα της Συνόδου της περασμένης Πέμπτης, εκπέμποντας την εικόνα μιας υγιούς και συνεπούς αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν εστιάζει μοναχά στα αρνητικά αλλά ξεχωρίζει και χειροκροτεί παράλληλα τα βήματα που κινούνται προς τη σωστή, σύμφωνα με τις δικές της απόψεις, κατεύθυνση.

Μετά από πολύωρες διαδοχικές συσκέψεις στα κεντρικά της «Συγγρού», αρχικά με τους στενούς του συνεργάτες και μετά με το οικονομικό του επιτελείο, ο αρχηγός της ΝΔ, κωδικοποίησε τα «συν» και τα «πλην», των συμπερασμάτων της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και κάνοντας λόγο για αποφάσεις που αποδεικνύουν την αποτυχία του μνημονίου.

Τα «συν»

Μεταξύ των αποφάσεων, ο Αντώνης Σαμαράς, δεν δίστασε να παραδεχθεί πως διακρίνονται διορθωτικές κινήσεις όπως:
• Η βελτίωση των όρων δανεισμού για την Ελλάδα
• Η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων
• Η ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) στη δευτερογενή αγορά και μάλιστα, προληπτικά και για όλες τις χώρες που ίσως εμφανίσουν πρόβλημα.

Τα «πλην»

Πέραν των θετικών σημείων, ο αρχηγός της ΝΔ, διέκρινε σειρά ασαφειών, ελλείψεων και σκοτεινών σημείων που, όπως εκτιμά, δημιουργούν προβλήματα, όπως:
• Η απόφαση αυτή δεν επαρκεί, αν δεν ξεπεραστεί η βαθιά ύφεση, αν δεν μπούμε σύντομα στην Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη
• Αν η βελτίωση των όρων δανεισμού συνοδευθεί από επιλεκτική χρεοκοπία, τότε μπορεί να αποδειχθεί έως και επικίνδυνη
• Δεν διασφαλίζεται η ρευστότητα της πραγματικής μας Οικονομίας
• Ο Μηχανισμός Στήριξης στη δευτερογενή αγορά ενεργοποιείται, όμως είναι αδύνατο να γίνει αυτό, αν δεν αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ποσό που έχει το ταμείο στη διάθεσή του, κάτι για το οποίο δεν προβλέπεται τίποτε
• Η απόφαση για «εμπράγματες εγγυήσεις» στο νέο δανεισμό, αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική και ως εκ τούτου μη αποδεκτή.

Όπως μάλιστα σημειώνουν επιτελικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προϋπόθεση για να βρεθεί λύση είναι να αλλάξει η Οικονομική πολιτική ώστε να επέλθει η άμεση Ανάκαμψη και σύντομα Ανάπτυξη και όχι μόνον να βελτιωθούν οι όροι δανεισμού. Για αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει και το επόμενο διάστημα στην ανάγκη για Επανεκκίνηση της Οικονομίας, ώστε οι ληφθείσες αποφάσεις να μην αποτελέσουν ένα ακόμη «φιλί ζωής» αλλά να βγει ο τόπος μια και καλή από το αδιέξοδο και από την «ύφεση που τον σκοτώνει καθημερινά».