Ευρωβουλή: Πυρά κατά ΔΝΤ για τα νέα μέτρα στην Ελλάδα – Ανευθυνότητα η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Τα «πολιτικώς καθοδηγούμενα μέτρα λιτότητας έκτακτης ανάγκης» του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καταδίκασε εντόνως η Πολιτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) στην ευρωβουλή, καλώντας παράλληλα για μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής με βάση το γεγονός ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της.

Ευρωβουλή: Πυρά κατά ΔΝΤ για τα νέα μέτρα στην Ελλάδα – Ανευθυνότητα η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης
4'

Η πρόεδρος της GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ, σε δήλωσή της υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία βάσει της συμφωνίας του Ιουλίου, δεδομένου ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η έκκληση έρχεται ως απάντηση στην αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα. Η GUE/NGL υποστηρίζει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την αντιμετώπιση του αδικαιολόγητου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτη αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η Τσίμερ καταγγέλλει τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζοντας τα εξής: «Οι αδικαιολόγητες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και ορισμένα μέλη του Eurogroup, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για επιπλέον μέτρα, υπερβαίνουν τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμα και το ελληνικό σύνταγμα. Αυτά τα αιτήματα έχουν πολιτικά κίνητρα και αποτελούν μια μορφή εκβιασμού εναντίον της Ελλάδας και του λαού της. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδα το 2015 υπερέβησαν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην συμφωνία του Ιουλίου (2015), παρά τα μέτρα λιτότητας, τους ελέγχους τραπεζικών κεφαλαίων και την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση.

Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία δεν χρειάζονται νέα υφεσιακά μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι το συμπέρασμα της αξιολόγησης και την αναγκαία μείωση του χρέους για να τονωθεί η οικονομία, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και τελικά να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Και καταλήγει η Τσίμερ: «Αυτές οι νέες απαιτήσεις πολιτικών κινήτρων θα ανανέωναν την αβεβαιότητα και θα έθεταν σε κίνδυνο τις οικονομικές προοπτικές και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου για την Ευρώπη συνολικά. Αυτό δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό!»

«Ανευθυνότητα η μη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες μέρες»

Στο μεταξύ, την «ανησυχία» της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρός της, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Όπως ανέφερε μετά τη σημερινή συνεδρίαση των μελών της Ομάδας Εργασίας, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «γρήγορα» και πρέπει να βασίζεται στο «μνημόνιο», ενώ χαρακτήρισε «ανευθυνότητα» τη μη θετική ολοκλήρωσή της «μέσα στις επόμενες μέρες».

«Περιμένω πως αν όχι την Πέμπτη, τότε μέσα στις επόμενες μέρες και όχι εβδομάδες να συγκληθεί το Eurogroup. Δεν αντέχουμε άλλη κρίση. Θα ήταν ανεύθυνο να προκληθεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο Γκουαλτιέρι, καλώντας «όλους τους θεσμούς να δράσουν υπεύθυνα» και να δείξουν «ηγετικές ικανότητες» σε αυτή τη «θεμελιώδη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Μου είναι δύσκολο να καταλάβω το αίτημα του ΔΝΤ για επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων», δήλωσε, επίσης, ο Ρ. Γκουαλτιέρι, ενώ έκανε αναφορά και στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για «ένα μηχανισμό ασφαλείας», η οποία έχει «λογική βάση» για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Συμπληρώνοντας, ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η ελληνική πρόταση πληροί τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup.

«Ελπίζω πως όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εργαστούν εποικοδομητικά στη βάση αυτής της πρότασης και θα ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση», πρόσθεσε ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής.

Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ, ο Γκουαλτιέρι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προβλέψεις του Ταμείου οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει την «ικανότητα» να προβλέψει «σωστά» τα στοιχεία.

To γεγονός ότι τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις θα πρέπει να αποτελεί επιχείρημα «κατά» της προληπτικής ψήφισης μέτρων, υπογράμμισε, τέλος ο Ρ. Γκουαλτιέρι, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο» και «μη αναγκαίο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή