«Κλείδωσε» η συμφωνία – Τα παίρνουν όλα οι δανειστές

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

«Κλείδωσε» η συμφωνία – Τα παίρνουν όλα οι δανειστές
3'

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΠΕ «ΝΑΙ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 3,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών η οποία θα επικυρωθεί στο Euroworking group.

Το κείμενο της συμφωνίας έχει μπει στο μικροσκόπιο από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, ενώ περιέχει και την πρόβλεψη για τον εφεδρικό μηχανισμό περικοπής δημοσιονομικών δαπανών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε και στον μηχανισμό εφεδρικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τον περίφημο «κόφτη».

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως το πρώτο θέμα συνεδρίασης των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες θα είναι το ελληνικό χρέος και θα λάβουν μέρος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Η αποψινή συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της διαπραγμάτευσης και για την εξέλιξη που θα έχει το Eurogroup της 24ης Μαΐου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Αισιοδοξία για συμφωνία

Πηγές των Βρυξελλών επεσήμαναν πως οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.

Εξάλλου, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι η χώρα θα μπορούσε να «τεστάρει» τις αγορές με μικρότερης διάρκειας ομόλογα ακόμα και το 2017. Όπως υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, αυτό είχε γίνει με επιτυχία και το 2014.

Όσον αφορά τα κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMPs και ΑNFAs) των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που διακρατούνται σε λογαριασμό του ESM, παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν στην Ελλάδα πριν τη λήξη του προγράμματος, εφόσον υπάρχει πολιτική συναίνεση. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι τα κέρδη από τα SMPs και τα ANFAs ανέρχονται συνολικά σε 10 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πρόταση αγοράς από τον ESM μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το στάδιο η πρόταση αυτή συναντά δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.

Σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια μετά το 2018, παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούσαν ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια παραδείγματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες (π.χ. Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή