Συμφωνία Αθήνας – δανειστών για τα μέτρα αλλά όχι για το χρέος και τον «κόφτη»
Διευκρινίσεις για τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών έδωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «αδειάζοντας» για ακόμα μια φορά την ελληνική κυβέρνηση η οποία επιμένει να πανηγυρίζει για το χρέος.
Νέο «άδειασμα» από Ευρωπαίο αξιωματούχο - Στον «αέρα» ακόμη η ελάφρυνση του χρέους λόγω κόντρας ΕΕ – ΔΝΤ – Επιπλέον 18 προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις – Τα «πολλά λεφτά» από το υπερταμείο
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο Αλέξης Τσίπρας τσάμπα πανηγυρίζει και όπως όλα δείχνουν θα κάνει καιρό να βάλει την περιβόητη γραβάτα.
Αξιωματούχος της Ε.Ε. διευκρίνισε σήμερα, Παρασκευή 13 Μαΐου, ότι Ελλάδα και δανειστές έχουν έρθει σε συμφωνία αλλά μόνο για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ και όχι για «κόφτη», αλλά ούτε και το χρέος.
«Μας πήρε χρόνο αλλά έχουμε συμφωνία στο πακέτο με την Ελλάδα», υποστήριξε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία αφορά στην ΕΕ και την Ελλάδα, και αφορά στο πακέτο των μέτρων και όχι στον προληπτικό μηχανισμό.
Αναφορικά με το ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο θα αποφασίσει για το τι θα κάνει. «Υπάρχουν διαφορές για το πακέτο πολιτικής με το Ταμείο, αλλά σε αυτό το σημείο είναι μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους», είπε.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση για το ελληνικό χρέος.
Ο αξιωματούχος, αν και αρχικά τόνισε την δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, άφησε αιχμές για την στρατηγική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έκανε τίποτα», υπενθυμίζοντας τα περυσινά προαπαιτούμενα αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως ανέφερε, η συμφωνία προβλέπει 17 prior actions (18, αν περιληφθεί και ο μηχανισμός). Μεταξύ αυτών είναι:
- Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ.
- Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.
- Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.
- Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού.
- Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι πρέπει όλα να νομοθετηθούν πριν γίνει η εκταμίευση της δόσης για την Αθήνα. Ιδανικά, σημείωσε, αυτό θα γίνει πριν το Eurogroup.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες ήταν καλύτερες απ' ό,τι αναμενόταν, παρότι τα capital controls επηρέασαν τις εξαγωγές.
Σε ό,τι αφορά στους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, σημείωσε ότι αυτοί δεν αλλάζουν. Αν υπολογιστούν όλα τα μέτρα, για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% το 2018, θα απαιτηθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ, υπογράμμισε.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό, ύψους 1% του ΑΕΠ, το φορολογικό 1% και επιπλέον 1% από τους έμμεσους φόρους. Τα μέτρα νομοθετούνται εκ των προτέρων, παρότι θα ξεδιπλωθούν μέχρι το 2018, σημείωσε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι τα μέτρα είναι αρκετά για να πιαστούν οι στόχοι. Αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη το 2017 και το 2018, που αθροιστικά μπορεί να φτάσει έως 7% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα, σημείωσε, είναι παραμετρικά. Δεν έχουμε υπολογίσει τα πιθανά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Υπάρχουν τρεις σελίδες δημοσιονομικά μέτρα και τέσσερις σελίδες με μέτρα που αφορούν στη βελτίωση της είσπραξης εσόδων. Κάθε χρόνο η χώρα πιάνει έκτακτα έσοδα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.
Η δόση θα αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ
Εξήγησε ότι αν η επόμενη αξιολόγηση αποφασιστεί να κλείσει τον Οκτώβριο θα απαιτηθούν σίγουρα 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμή δανείων και ένα επιπλέον ποσό για αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ περίπου.
Μιλώντας για την 2η αξιολόγηση έκανε λόγο για έναν όγκο δουλείας "10 φορές πιο μεγάλο απο αυτόν που συνήθως έχουμε με ένα κράτος-μέλος" και προανήγγειλε 43 κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
«Όλο το χρήμα» από το υπερταμείο
«Εδώ είναι τα πολλά λεφτά», ανέφερε η ίδια πηγή για 100.000 ακίνητα του δημοσίου τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν με διάφορες μεθόδους (πώληση, leasing κλπ) στο πλαίσιο του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι ο στόχος είναι να βρεθούν 6 δισ. ευρώ έως το 2022 και 50 δισ. ευρώ έως τη λήξη του δανείου με τους θεσμούς. Προσδιόρισε τρία πακέτα. Ένα άμεσα ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης, ένα τον Σεπτέμβριο κι ένα τον Δεκέμβριο.
Είπε ότι το νέο ταμείο θα τροφοπδοτηθεί πέρα από τα ακίνητα από ΔΕΚΟ, από τις τράπεζες και τα 6-7 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ.