EWG: Ποιοι τάχθηκαν υπέρ της Ελλάδας και ποιοι «εφηύραν» προβλήματα
Στο χθεσινό Euroworking Group, πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες ακόμα και για τη «λάιτ» εκδοχή της ελάφρυνσης χρέους που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM).
Πόσo μάλλον για την ελάφρυνση χρέους που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, η αρχική συζήτηση που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα ήταν δύσκολη.
Οι εκπρόσωποι των 18 χωρών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο Euroworking Group είχαν την εντολή από τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν σε μία πιο συγκεκριμένη πρόταση για το χρέος από αυτήν που παρουσιάστηκε στο Eurogroup.
Στην αρχή της συνάντησης, ο ESM παρουσίασε την πρότασή του, σύμφωνα με την Καθημερινή, λίγο πιο ανανεωμένη και πιο συγκεκριμένη. Ακόμα και σε αυτήν την «ελαφριά» πρόταση, κάποιοι εκπρόσωποι κρατών-μελών, κυρίως από το «σκληρό μπλοκ» της Ευρωζώνης, όπως οι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον χρειάζεται μία τέτοια ελάφρυνση, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν συμφωνούν με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που είχε μόλις παρουσιάσει ο ESM.
Ισως, με εξαίρεση τη Γαλλία, να μην υπήρξε άλλη χώρα που να ήταν ανοιχτά υπέρ της πρότασης, ενώ οι άλλες χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα, Ιρλανδία και Πορτογαλία (εκτός από την Κύπρο), δεν ήταν ούτε αυτές θετικά προσκείμενες.
Το ΔΝΤ κράτησε άκαμπτη θέση αλλά συγχρόνως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν εκφράστηκε έντονα ούτε πήρε τον λόγο για να υπερασπιστεί τη θέση του σθεναρά· φάνηκε μάλλον αποστασιοποιημένο. Αυτό που πολλά μέλη του EWG ζήτησαν ήταν να γίνουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις μέχρι το επόμενο Eurogroup, γιατί το θέμα δεν λύνεται τόσο εύκολα. Oταν στο μέσον της συζήτησης παρουσιάστηκε και η πρόταση του ΔΝΤ, οι δύο αναλύσεις της βιωσιμότητας του χρέους –του Ταμείου και του ESM– απείχαν σημαντικά η μία από την άλλη.