Στο... πλευρό του Φίλη η Αυγή για το κίνημα «Παραιτηθείτε» (pic)
Σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του Νίκου Φίλη για το κίνημα «Παραιτηθείτε», οι διοργανωτές του οποίου ετοιμάζουν αντικυβερνητική διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου, κρατά η κυβέρνηση, πηγές της οποίας κάνουν λόγο για «προσωπικές απόψεις» και σημειώνουν ότι το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΧΝΕΙ «ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ», ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΔΕΙΑΣΑΝ... ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΩΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Την ίδια ώρα, όμως, σήμερα, Παρασκευή (10/06/2016) η «Αυγή» επιλέγει ένα πρωτοσέλιδο άκρως υποστηρικτικό προς τον υπουργό Παιδείας, με τίτλο «Άδωνις και Σία βαράνε την κατσαρόλα».
Από την κυβέρνηση εκπέμπεται το μήνυμα πως δεν υπάρχει θέμα παραίτησης Φίλη, καταγγέλλεται η ΝΔ ότι «ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται απ' όπου μπορεί» για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, ενώ διατυπώνεται η εκτίμηση πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια κάποιων κύκλων να δημιουργήσουν στη χώρα εικόνα ακυβερνησίας, με μια κυβέρνηση απονομιμοποιημένη, δείχνοντας προς την πλευρά των πολιτικών αντιπάλων και υπενθυμίζοντας πως αυτή η κυβέρνηση έχει αναβαπτίσει τη λαϊκή εντολή πολύ συχνά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Η «Αυγή», όμως, εφημερίδα της οποίας ο Νίκος Φίλης υπήρξε επί σειρά ετών διευθυντής, «ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά» της σύγκρουσης με τους «Παραιτηθείτε», καθώς δεν τους εμφανίζει απλά ως συνεχιστές του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη» και του «ναι» στο περσινό δημοψήφισμα, αλλά ευθέως τους καταλογίζει ότι είναι οι σύγχρονοι οπαδοί των διαδηλώσεων της «κατσαρόλας», που είχαν εμφανιστεί στη Χιλή στα τέλη του 1971 κατά της κυβέρνησης Αλιέντε!
Είναι χαρακτηριστική η ανάλυση που κάνει η εφημερίδα:
«Πολιτικοί υποστηρικτές του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Άδ. Γεωργιάδη, τουϊτεράδες τύπου Μουρούτη και ορισμένοι ακραιφνώς νεοφιλελεύθεροι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού είναι οι "ακομμάτιστοι" οργανωτές των συγκεντρώσεων "Παραιτηθείτε" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 15 του μήνα, που τις τελευταίες ώρες ζητούν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για να προσδώσουν πολιτική υπόσταση στην κίνησή τους», γράφει η εφημερίδα.
Και προσθέτει: «Τα περί απόπειρας του υπουργού ή της κυβέρνησης να θέσουν τις κινητοποιήσεις εκτός νόμου είναι αντιστοίχου σοβαρότητας με τους ισχυρισμούς "Ο Φίλης θα καταργήσει τα φωνήεντα" και το βίντεο που έχουν φτιάξει για την περίσταση, που ξεκινάει από τους Σπαρτιάτες, περνάει από τον Κολοκοτρώνη και καταλήγει στον Κ. Καραμανλή».
Για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «αυτά και άλλα δείχνουν ότι από το "Μένουμε Ευρώπη" ταξιδεύουν προς... Χιλή!».
Στο μεταξύ, ερωτηθείς για τη δήλωση Φίλη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης είπε πως δεν την έχει ακούσει και πως δεν μπορεί να καλείται να ερμηνεύει δηλώσεις πολιτικών συναδέλφων και φίλων, τόνισε όμως πως «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει μην υπάρχουν εμπόδια, να είναι όλο και λιγότερα τα εμπόδια σε όσους θέλουν να διαμαρτύρονται μέσα στα πλαίσια που προβλέπει το Σύνταγμά μας».
«Άρα, προφανώς δεν ταιριάζει σε εμάς ούτε η λογική των απαγορεύσεων ούτε πολύ περισσότερο η χρήση κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι σε αυτούς που ελευθέρα διαδηλώνουν και εκφράζουν τις απόψεις τους», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.
Προσεκτική... ισορροπία απέναντι στις δηλώσεις Φίλη τήρησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος είπε πως στον δημόσιο χώρο ο καθένας διατυπώνει την άποψή του και έχει τη ευθύνη των λόγων του, ενώ υπογράμμισε πως «η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των στελεχών του για την αποδοχή της λαϊκής κινητοποίησης οποιασδήποτε μορφής είναι δεδομένη και αυτονόητη».
Πρόσθεσε, όμως, με νόημα πως του προξενεί εντύπωση ότι στο δημόσιο διάλογο γύρω από διαφορετικές απόψεις, όπως σχετικά με αυτή τη συγκέντρωση, έρχεται και επανέρχεται η επωδός του «παραιτηθείτε», είτε εν συνόλω προς την κυβέρνηση είτε προς άτομα και στελέχη.
«Σεβόμαστε απεριόριστα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν», είπε από την πλευρά της, μιλώντας στην ΕΡΤ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, προσθέτοντας: «Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, αλλά αντίθετα θα ασκήσουμε πολιτική κριτική, όπως κάνουν τα κόμματα και αυτός είναι ο ρόλος των κομμάτων, σε κινήματα τύπου κατσαρόλας και στο πολιτικό περιεχόμενο που κάποιοι κρυβόμενοι πίσω από ανώνυμες συγκεντρώσεις προσπαθούν να δώσουν αυτή τη στιγμή στη χώρα».