Όλα ανοικτά για τον εκλογικό νόμο - Τι προτείνει ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς το σχέδιο της κυβέρνησης του για τον νέο εκλογικό νόμο, για τον οποίο δεν αναμένεται να υπάρξει συγκατάθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που θα παρουσιαστεί περιλαμβάνει:
- Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών
- Κατάτμηση των περιφερειών
- Ψήφο από τα 17 (αντί για 18 που ισχύει μέχρι τωρα)
- Μείωση του ποσοστού για τα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή από το 3% στο 2,5%
Τα παραπάνω φυσικά είναι μια ενδεικτική γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός με την κυβέρνηση του καθώς όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ακόμα ανοικτά και δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.
Κορυφώνονται την επόμενη βδομάδα οι διεργασίες
Την επόμενη κιόλας βδομάδα αναμένεται να κορυφωθούν οι διεργασίες για τον εκλογικό νόμο και θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και αποφασίστηκε, όπως η κυβέρνηση επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο.
Παράλληλα, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κομματικές πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει αυτό το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά συνέπεια, ουδείς αιφνιδιάζεται.
Ωστόσο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Υπέρ της απλής αναλογικής
Με βάση τη θέση ότι «η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές», η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της μετά την πολύωρη συνεδρίασή της σήμερα, Παρασκευή (17/06/2016), τάσσεται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου «με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής» και την έναρξη μίας «πλατιάς διαδικασίας διαλόγου» για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνει ότι ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους, δημιουργούν το πλαίσιο για μία νέα μεταπολίτευση και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι θέσεις του για τον εκλογικό νόμο και την αλλαγή του Συντάγματος.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής, που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στη ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η Πολιτική Γραμματεία, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού, τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πώς έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».