Με ευχολόγια, θαυμασμό για τη φτώχεια μας (!) και… μπόλικο τίποτα στις αποσκευές του ο Γιούνκερ

«Σούπα» υποσχέσεων η ομιλία Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν - «Σφίγγα» ο Γιούνκερ για τη δεύτερη αξιολόγηση: «Δεν μπορώ να σας πω τίποτα, αλλά δεν συμφωνώ με το μέτρο των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα».

Με ευχολόγια, θαυμασμό για τη φτώχεια μας (!) και… μπόλικο τίποτα στις αποσκευές του ο Γιούνκερ
8'

Σε μια γενικόλογη παρουσίαση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και σε ένα διαρκές ευχολόγιο για την «ανάπτυξη που έρχεται» αναλώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, σε μια ομιλία-καρμπόν από προηγούμενες τοποθετήσεις του, υποστήριξε ξανά ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και το β’ εξάμηνο του 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Για πρώτη φορά μετά από μια εξαετία τα δημοσιονομικά βρίσκονται σε μια πορεία υπεραπόδοσης».

«Εμείς από την πλευρά μας, τηρήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας. Μπροστά μας έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση. Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ακούγονται απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκροούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και ζητούν την κατάλυση των σχέσεων αυτών. Όμως η ανάπτυξη δεν μπορεί να επέλθει με τέτοιες συνθήκες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έρχομαι να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας. Η Ελλάδα έχει περάσει έναν πολύ δύσκολο κάβο και πλέον βρίσκεται στον ορθό δρόμο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λαμβάνοντας τον λόγο.

Και σημείωσε: «Πριν από έναν χρόνο επιλύσαμε μια σημαντική διαφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ. Θεωρούσα και θεωρώ ανόητο το επιχείρημα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει δίχως την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να πράξει η ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες, όχι κατ’ επιταγήν των Βρυξελλών, αλλά για να εξασφαλίσει το μέλλον των επόμενων γενεών».

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης κι αν θα υπάρξει μεταβολή των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας.

Ωστόσο, έσπευσε να δηλώσει πως τάσσεται κατά του μέτρου των ομαδικών απολύσεων, λέγοντας πως «κάτι τέτοιο δεν βοηθά χώρες όπως η Ελλάδα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο προσφυγικό, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «καταβάλλουμε όλοι προσπάθειες ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία. Ζητώ από τα κράτη – μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους για το relocation, ώστε να υπάρξει σύντομα μετεγκατάσταση περισσοτέρων από 6.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ».

Αλληλέγγυος στη... φτώχεια μας!

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Γιούνκερ μίλησε για το κουράγιο του ελληνικού λαού «και κυρίως αυτών που είναι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους Έλληνες και Ευρωπαίους».

«Αυτό το οποίο κάνει η Ελλάδα δεν είναι ένα μήνυμα που οφείλει να καταβάλει τις Βρυξέλλες, είναι μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Γιούνκερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ποτέ δεν συμμερίστηκα την παράλογη λογική η Ελλάδα να αποβληθεί από την Ευρώπη και γι' αυτό χρησιμοποίησα όλα τα μέσα για να αποφευχθεί το Grexit».

«Και τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε. Διοτί θα ήταν παράδοξο να εξαλειφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Ευρώ. Εμείς τελικά νικήσαμε και η Ελλάδα στο εξής διανύει την αποσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ευημερίας και μένα αυτή η Ελλάδα μου αρέσει, αυτή που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία».

Εξέφρασε, δε, την ευχαριστία του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο «γιατί με στηρίξατε στην προσπάθεια αυτή. Ήταν πολύ σημαντικό να γνωρίζω ότι ο πρώτος των Ελλήνων ήταν μαζί μου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να διαβεβαιώσει τον Ευρωπαίο πολιτικό ότι «η Ελλάδα όπως φάνηκε και από την αξιολόγηση έχει πράξει και θα πράξει ό,τι της αναλογεί για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης» ζητώντας, παράλληλα, τη «συμβολή των Θεσμών για την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα αλλά και να τεθεί σε εφαρμογη το πλάνο Γιουνκέρ για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να αρχίσει ουσιαστικά η συζήτηση για το θέμα ελάφρυνσης του χρέους, «όχι με την μορφή κουρέματος αλλα με βάση τους κανόνες του ESM».

Λίγο μετά τις 12:00 ο κ. Γιούνκερ είχε και το πρώτο τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Θέλω να καλωσορίσω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ. Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ επισκέπτεται την χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή, όχι τόσο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη είναι και κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας, να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό.

«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολές στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ζητώ το σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων»

16757266

«Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, κύριε πρωθυπουργέ, ήταν πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες από ό,τι σήμερα, διότι η Ελλάδα δεν ήταν στο σωστό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη», δήλωσε, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι δύο τους συναντήθηκαν συχνά, και μέρα και νύχτα, για να αμβλύνουν τις γωνίες. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, όχι ακόμη ικανοποιητική, είπε ο κ. Γιούνκερ και υπογράμμιζε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις και απελευθερώνονται κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα.

«Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα δεν είναι τίμημα που καλείται να καταβάλλει στις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Εγώ θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται».

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε στο σημείο αυτό, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύουν για τους νέους που αποτελούν την ελπίδα «για τον μεγάλο και σπουδαίο ελληνικό λαό». «Και εξ ορισμού και λόγω της ιστορίας της και στη σημερινή περίοδο η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο μεγάλο έθνος. Και θα πρέπει η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα κράτος πιο καλά οργανωμένο», είπε ο κ. Γιούνκερ και επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει δεσμευτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τον βαθύτατο θαυμασμό του για το κουράγιο και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού ιδίως του πιο ευπαθούς στρώματος της ελληνικής κοινωνίας. «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, διότι όλα έχουν διευθετηθεί», είπε και ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στην προσφυγική κρίση. «Ένας εξωτερικός παρατηρητής δύσκολα αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο βάρος κλήθηκε να σηκώσει κάθε Έλληνας», ανέφερε και προσέθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να προσβάλλει τους Έλληνες.

«Ζητώ το σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρών στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή