«Θρίλερ» με τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης - Δεν βγαίνει η πλειοψηφία των 200 βουλευτών

Ψήφο στα 17 αντί στα 18 που ισχύει τώρα και είσοδο στη Βουλή με απλή αναλογική βάσει του ορίου του 3% και χωρίς το «μπόνους» των 50 εδρών, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση - «Όχι» απο ΝΔ και Ποτάμι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης - Πρόταση πέντε σημείων κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

«Θρίλερ» με τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης - Δεν βγαίνει η πλειοψηφία των 200 βουλευτών
5'

«Όχι» από ΝΔ και Ποτάμι - Δική του πρόταση κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του τέθηκε σε διαβούλευση

Ένα-ένα μετρά τα «κουκιά» ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για την πλειοψηφία των 200 βουλευτών που χρειάζεται, προκειμένου ο εκλογικός νόμος να περάσει και να εφαρμοστεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέρχεται στους 153 ψήφους και μέχρι στιγμής θετική στάση έχει μόνο η Ένωση Κεντρώων, που μιλά για υπονόμευση του νομοσχεδίου από πλευράς ΝΔ, ενώ πιθανολογείται και η θετική απάντηση της Χρυσής Αυγής, με τις υποτιθέμενες αυτές ψήφους να μην ξεπερνάνε τις 180.

Στον αντίποδα βρίσκονται ΝΔ και Ποτάμι που ξεκαθάρισαν την θέση τους λέγοντας «όχι» στον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο «οπερέτα», λέγοντας, «πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα», ενώ το Ποτάμι ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για θεσμικό «έγκλημα».

Εκλογικός νόμος: Αντιδράσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την δικιά του πρόταση πέντε σημείων ώστε να επιτευχθεί συναίνεση μέσω διαλόγου όλων των πολιτικών δυνάμεων, με την Φώφη Γεννηματά να ασκεί έντονη κριτική στον κ. Τσίπρα που «για λόγος επικοινωνιακού αντιπερισπασμού και κομματικών επιδιώξεων», όπως λέει, εξήγγειλε αλλαγές στο σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ονομάζεται «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών» και τίθεται σε διαβούλευση ως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 20:00.

Περιλαμβάνει δε, τα εξής άρθρα:


Άρθρο 01
Ηλικία κτήσης δικαιώματος εκλέγειν

Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57) «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» αντικαθίσταται ως εξής: «Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους.»

Άρθρο 02
Καθιέρωση της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων

Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11) και κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 99 παρ. 2 του π.δ. 26/2012 (A’ 57), αντικαθίσταται ως εξής : «Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων. που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα».

2. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α' 45), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A' 11)και κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 99 παρ. 3 και 4, αντίστοιχα, του π.δ. 26/2012 (A' 57), καταργούνται.

3. α) Ο τίτλος του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α' 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3636/2008 (A' 11),αντικαθίσταται ως εξής :
«Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»
β) Αντιστοίχως, ο τίτλος του άρθρου 100 του π.δ. 26/2012 (Α' 57)αντικαθίσταται ως εξής : "Κατανομή εδρών επικρατείας - Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες"
4. α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α' 45), όπως κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 100 παρ. 7 του π.δ. 26/2012 (Α'57), αντικαθίσταται ως εξής :
Τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.
Εάν σε κάποιο εκλογικό σχηματισμό διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές, στις οποίες ο συνδυασμός αυτός κατέλαβε έδρα, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, εμφανίζοντας τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.
β) Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α' 45), όπως κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 100 παρ. 8 του π.δ. 26/2012 (Α'57), αντικαθίστανται ως εξής : . Οι εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, με βάση τα μετά την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου εναπομείναντα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα σύμφωνα με το άρθρο 5. Στον εκλογικό αυτό σχηματισμό παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που αυτός δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6.»

Άρθρο 3
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 3636/2008 (Α' 11), καθώς και κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με άλλον τρόπο.

Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή