Λεβέντης: Aν δεν ψηφίσουμε την απλή αναλογική θα είναι έγκλημα
Τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο.
«Για την Ελλάδα είναι ένα τεράστιο βήμα που αν δεν το κάνουμε θα είναι έγκλημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑ FM.
«Μπορεί ο Τσίπρας πράγματι να παίρνει το μέτρο για να κλείσει το δρόμο του Μητσοτάκη. Αν ο Τσίπρας μαζί με τον Καμμένο είχαν μόνο 120, δεν θα απευθυνόντουσαν και σ' εμένα; Δεν θα απευθυνόντουσαν και στην Γεννηματά;», διερωτήθηκε ο Βασίλης Λεβέντης.
Ερωτηθείς εάν του ζητήθηκε να μπει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είπε: «Ακούστε κάτι, δεν ήθελα να γίνω τσογλάνι του κάθε Τσίπρα, αλλά να καταστρωθεί ένα κοινό σχέδιο. Αν απλά πήγαινα χωρίς κατάστρωση σχεδίου, χωρίς να συμμετέχω στο σχεδιασμό, απλά για να πάρω υπουργεία, τι θα ήμουν; Εγώ δεν ονειρευόμουν αυτό. Εγώ ονειρεύομαι μία Ελλάδα, στην οποία τρία, τέσσερα κόμματα, θα κάτσουν να καταστρώσουν ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας, και το σχέδιο θα το θέσουμε υπόψη του λαού και υπόψη της Βουλής, υπόψη των φορέων όλων, και μετά θα φτιαχτεί η κυβέρνηση, δεν είναι ανάγκη την Κυριακή να γίνονται εκλογές και τη Δευτέρα να γίνεται κυβέρνηση».
Για το πλαφόν εισόδου σημείωσε πως δεν του αρέσει αλλά «για εθνικούς λόγους το κάνουμε. Και αυτό παρακάλεσα και τον Κουτσούμπα να το αντιληφθεί και για το ΠΑΣΟΚ και για το ΚΚΕ. Ιστορικής σημασίας είναι η απλή αναλογική. Αν τώρα που τους δίνεται η ευκαιρία, δεν τη ψηφίσουν, θα τιμωρηθούν από τον ελληνικό λαό».
Ανέφερε ακόμη ότι «το όφειλαν σαν ηγέτες της Αριστεράς, Κύρκος και Φλωράκης, ας προχωρούσαν και σε κυβέρνηση με τον Ρωχάμη, με όποιον θέλουν, αλλά την απλή αναλογική δεν έπρεπε να την προδώσουν. Αυτό η ιστορία δεν θα τους το συγχωρήσει. Αλλά ότι ήταν ως ηγέτες πάντα, υπέρ της απλής αναλογικής και ο Φλωράκης και ο Κύρκος, το αμφιβάλλετε;...
Ο λαός κατάλαβε ότι έκανα λογοπαίγνιο, και το είπα ως ακραίο παράδειγμα, ότι ως προσωπικότητες είχαν το δικαίωμα να κάνουν την επιλογή τους, όμως την απλή αναλογική έπρεπε να την πιέσουν να εφαρμοστεί».