Εξεταστική Επιτροπή: Στα 432 εκατ. ευρώ οι δανειοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς σε ΜΜΕ
Τα 432 εκατ. ευρώ φτάνουν συνολικά τα δάνεια που έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς στα ΜΜΕ, ενώ οι δανειοδοτήσεις τους από τις τέσσερις συστηματικές Τράπεζες, φθάνουν στο 1,3 δισ ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Πουλόπουλος, κατά την ακρόασή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων σε Μέσα Ενημέρωσης και κόμματα.
Αναφορικά με την δανειοδότηση των κομμάτων, όπως είπε ο κ. Πουλόπουλος, έχουν καταγγελθεί και έχουν ξεκινήσει ήδη οι νομικές διαδικασίες, για τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε ΝΔ, ύψους 131 εκατ. ευρώ, και του ΠΑΣΟΚ που είναι της τάξεως των 108 εκατ. ευρώ.
Διευκρίνισε ακόμα, ότι το δάνειο που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 300.000 ευρώ έχει αποπληρωθεί στο ακέραιο, ενώ ένα μικρό δάνειο «λίζινγκ» του ΚΚΕ, εξυπηρετείται κανονικά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πουλόπουλο, από τα 432 εκατ. ευρώ των δανειοδοτήσεων στα ΜΜΕ, υπάρχουν εξασφαλίσεις για τα 306 εκατ. ευρώ, ήτοι το 71%, και έχουν σχηματιστεί προβλέψεις για τα 194 εκατ. ευρώ, ενώ το 47% των δανείων, ήτοι 202 εκατ. ευρώ, είναι καταγγελμένα.
Όπως ανέφερε, το ύψος των δανείων στα ΜΜΕ που είναι καταγγελμένα και ξεκίνησαν οι νομικές ενέργειες ενάντια στον πελάτη, είναι περίπου 202 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 76 εκατ. ευρώ δεν έχουν καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών.
Είπε επίσης ότι σε 12 μεγάλους ομίλους ΜΜΕ έχουν δοθεί συνολικά 232 εκατομμύρια.
Για το θέμα των εξασφαλίσεων, στο οποίο επέμειναν αρκετοί βουλευτές, ανέφερε ότι για τις Τράπεζες συνιστά συμπληρωματικό στοιχείο και πρόσθεσε ότι βασικό κριτήριό τους είναι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας την περίοδο που χορηγείται το δάνειο και οι υποχρεώσεις της.
Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, με ποιο κριτήριο δόθηκαν και χωρίς εξασφαλίσεις, δύο συνεχόμενα ομολογιακά δάνεια στην εταιρία «Τηλέτυπος», συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσίαζε σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών της, ο κ. Πουλόπουλος απάντησε ότι σημαντικό κριτήριο για την έγκριση δανείου είναι οι χρηματοροές.
«Δεν είναι οι εξασφαλίσεις. Αυτές είναι επιπρόσθετο στοιχείο. Η πολιτική όλων των Τραπεζών, σε όλο τον κόσμο, είναι η αποπληρωμή να γίνεται από την χρηματοροή των επιχειρήσεων και όχι από τις εξασφαλίσεις», υποστήριξε και πρόσθεσε:
Σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Δένδια, κατά πόσον ασφαλείς θεωρούνταν οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων το 2009 και με ποιο κριτήριο χορηγήθηκαν, ο κ. Πουλόπουλος απάντησε ότι ο τρόπος αποπληρωμής τους ήταν από τις μελλοντικές χορηγήσεις.
«Η ΝΔ το διάστημα εκείνο είχε εκλεγεί με ένα ποσοστό της τάξεως του 33 % και το ΠΑΣΟΚ πήρε 44% περίπου. Δόθηκαν οι χρηματοδοτήσεις με βάση τις εξασφαλίσεις των μελλοντικών επιχορηγήσεών τους μέχρι το 2015», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ένα μέρος των δανείων αυτών μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς από την ΑΤΕ, την οποία είχε εξαγοράσει.
«Δώσαμε με βάση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις του 2015. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα μετά, το βάθος της κρίσης, η διάρκεια της ύφεσης, κανένας δεν μπορούσε να το εκτιμήσει το 2010. Μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 26%. Αυτό είχε συμβεί πριν 100 χρόνια στην Αμερική», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Πουλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, από το σύνολο των περίπου 25 δισ. ευρώ των δανείων σε όλους τους κλάδους, που είναι μη εξυπηρετούμενα, τα 278 εκατ. ευρώ αφορούν ΜΜΕ, και είναι της τάξεως του 0,7%.
Χορηγήθηκαν, όπως είπε, συνολικά 62 δισ . ευρώ δάνεια σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους σε όλη την Ελλάδα και αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση είναι στο 40%, και αντιστοιχεί σε 24,7 δισ . ευρώ, ενώ ένα ποσοστό δανείων ύψους 13 δισ . ευρώ έχουν καταγγελθεί.
Ειδικότερα, τα 24,7 δισ ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 16,7 δισ ευρώ στεγαστικά και τα 3,4 δισ ευρώ καταναλωτικά
Σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, αν συμφωνεί με αιτιάσεις περί αφελληνισμού των ελληνικών Τραπεζών, ο κ. Πουλόπουλος σημείωσε ότι «ακούγεται βαριά ως λέξη» και πρόσθεσε ότι οι μέτοχοι των Τραπεζών είναι τώρα διεθνοποιημένοι, έχει ενισχυθεί πολύ το θεσμικό πλαίσιο, έχουν μπει πιο ασφαλείς δικλείδες και παρακολουθούνται πλέον όλες οι δανειοδοτήσεις.