Εκλογικός νόμος: Πέρασε η «α λα καρτ» απλή αναλογική του Τσίπρα

Γεννηματά και Τσίπρας «σφάζονται» για τις ψήφους και την αρχηγία της Κεντροαριστεράς, με... όχημα τον Λεβέντη - Απεγνωσμένες προσπάθειες του πρωθυπουργού να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο, εάν και όποτε προκηρυχθούν εκλογές

Εκλογικός νόμος: Πέρασε η «α λα καρτ» απλή αναλογική του Τσίπρα
4'

«Πολύς καβγάς για το τίποτα». Ίσως αυτή η φράση θα ταίριαζε γάντι για τα όσα διαδραματίστηκαν χθες, Πέμπτη (21/07/2016) στη Βουλή κατά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.

Η απλή αναλογική πέρασε μεν ως νέο εκλογικό σύστημα, αλλά το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, για την άμεση εφαρμογή της από τις αμέσως επόμενες εκλογές, χάθηκε οριστικά, γεγονός που συνιστά μια δεινή κοινοβουλευτική ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., αλλά και μια προσωπική ήττα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να είναι προ πολλού καθορισμένο (σ.σ. η Χρυσή Αυγή είχε δηλώσει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, όπερ και εγένετο) η όλη συζήτηση στην Ολομέλεια αναλώθηκε σε μικροκομματικές κόντρες, με διαλόγους άνευ ουσίας και σε ιδιαίτερα οξείς τόνους, που σίγουρα δεν τιμούν τον θεσμό του Kοινοβουλίου.

Ως προς αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα, υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές, κατά ψήφισαν 83, ενώ «παρών» δήλωσαν 19. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια υπήρξε ψηφοφορία κατ' άρθρον. Από τους 281 βουλευτές που ψήφισαν, στα άρθρα είπαν:

  • Άρθρο 1 (ψήφος στα 17 έτη): 180 «Ναι», 81 «Όχι», 20 «Παρών»
  • Άρθρο 2 (απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους): 179 «Ναι», 83 «Όχι», 19 «Παρών»
  • Άρθρο 3 (πλαφόν 3%): 163 «Ναι», 101 «Όχι», 17 «Παρών»
  • Άρθρο 4 (έναρξη ισχύος του νόμου): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»
  • Άρθρο 5 (ακροτελεύτιο): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»

Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προέκυψαν και κάποιες διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Ποταμιού (Αμυράς, Δανέλλης), αλλά και στην περίπτωση του κυβερνητικού βουλευτή, Γιώργου Δημαρά.

Όπως όλα δείχνουν, μετά και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας μπορεί να ελπίζει πλέον μόνο στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Η αναθεωρητική διαδικασία είναι ο επόμενος σταθμός της κυβέρνησης Τσίπρα, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, και σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου θα επιδιώξει να σηματοδοτήσει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της δημοκρατίας και του λαϊκού παράγοντα, κάτι που προμηνύει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων.

Υπό το πρίσμα αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα (25/07/2016) αντί της Κυριακής, που είναι και η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί τελικώς η κυβερνητική εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις του κόμματός του για την συνταγματική αναθεώρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

Καβγάς για την κεντροαριστερά «ταμπακιέρα» και στο βάθος ο Λεβέντης

Η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια ανέδειξε και την έντονη ανησυχία του πρωθυπουργού για τη λεγόμενη «επόμενη ημέρα μετά τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν ήταν, άλλωστε, λίγες οι φορές που ο πρωθυπουργός ήρθε σε αντιπαράθεση με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, για το ποιος πραγματικά ανήκει ή όχι στην Κεντροαριστερά.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει γενικά τον πρώτο λόγο σε μια πιθανή αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου αλλά ειδικά για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αφήσει την κ. Γεννηματά να διεκδικήσει πρωτεία και πρωτοβουλίες, ιδίως σε μια στιγμή, κατά την οποία τα πάντα είναι ρευστά και οι πολιτικές ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν.

Βεβαίως, σε αυτόν τον καβγά για την «επιδιαιτησία» του κεντροαριστερού χώρου, ο πρωθυπουργός δεν ήταν μόνος του χθες στη Βουλή: Είχε δίπλα του ως άτυπο σύμμαχο τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος, κατά τις τοποθετήσεις του, κατακεραύνωσε αρκετές φορές την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρόθεσή της να καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο, αποκαλώντας την, εμφανώς περιπαιχτικά, με το μικρό της όνομα, «Φώφη».

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια που ο κ. Λεβέντης βρισκόταν στο βήμα και μιλούσε, ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο έδρανό του, ενώ αντίθετα όταν ο κυβερνητικός εταίρος του, ο Πάνος Καμμένος σηκώθηκε να μιλήσει, ο ίδιος βρισκόταν εκτός αίθουσας.

Υπήρξε κι ένα επεισόδιο, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ολοκλήρωσε την ομιλία του. Ο κ. Λεβέντης κατευθύνθηκε προς την πλευρά του πρωθυπουργού, τον οποίο και χαιρέτισε διά χειραψίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια και τα περιπαιχτικά χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, με πολλούς βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης να λοιδορούν τους κ.κ. Τσίπρα και Λεβέντη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή