Οι εξελίξεις τον έφεραν στην Αθήνα

Επέστρεψε χθες το βράδυ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από τις ολιγοήμερες διακοπές του στη Σέριφο...

Οι εξελίξεις τον έφεραν στην Αθήνα
2'

Επέστρεψε χθες το βράδυ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από τις ολιγοήμερες διακοπές του στη Σέριφο.

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι ραγδαίες και ο πρωθυπουργός ίσως χρειαστεί να πάρει πρωτοβουλίες ακόμα και μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Στα καθ’ ημάς πρώτα, η κατάρρευση του χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα πανικοβάλλει την κυβέρνηση, αφού ήδη θεωρούσαν πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα ηρεμούσε τις αγορές. Αντί αυτού, οι διεθνείς αγορές παραμένουν αρνητικά διακείμενες προς την ελληνική οικονομία με το χρηματιστήριο να καταγράφει χαμηλό δεκαπενταετίας.

Σε διεθνές επίπεδο η S&P απειλεί την αμερικανική οικονομία με νέα υποβάθμιση, ενώ προς το παρόν φαίνεται να συγκρατήθηκε η άνοδος στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις πλέον χωρίς να μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Είναι βέβαιο πως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Ελλάδα είναι περισσότερο ευάλωτη από ποτέ. Η συμφωνία του Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν, θα μεταφερθεί σε δεύτερο χρόνο και η επόμενη δόση θα είναι η έκτη του παλιού δανείου και όχι η πρώτη μιας νέας συμφωνίας, όπως ήλπιζαν κυβερνητικοί παράγοντες στην Ελλάδα.

Έτσι ο πρωθυπουργός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πιέζει. Να πιέζει για την έκδοση ευρωομολόγου, να πιέζει για την επίσπευση της εφαρμογής της Συμφωνίας της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και φυσικά να πιέζει τους ίδιους του τους υπουργούς για ταχύτερη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου.

Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου πάντως, δείχνει εγρήγορση για την αντιμετώπιση δυσάρεστων εξελίξεων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή