Τηλεοπτικές άδειες: Ποιος θα πληρώσει τα 622 εκατομμύρια των θαλασσοδανείων;

Στον απόηχο του περίφημου διαγωνισμού για τις τέσσερις – κατά άλλους πέντε – τηλεοπτικές άδειες, κυβέρνηση και καναλάρχες τηρούν σιγή ιχθύος για το μείζον ζήτημα που δεν είναι άλλο από το:

Τηλεοπτικές άδειες: Ποιος θα πληρώσει τα 622 εκατομμύρια των θαλασσοδανείων;
4'

Οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Παππάς θα χαρίσουν τα θαλασσοδάνεια των ξοφλημένων καναλαρχών την ώρα που βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων;

Ποιος θα πληρώσει τα θαλασσοδάνεια των μιντιαρχών;

Κουβέντα για την ταμπακιέρα. Οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Παππάς είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν στους ξεπεσμένους μιντιάρχες όλα αυτά τα χρήματα την ώρα που βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων;

Όπως έχουμε επισημάνει από το Newsbomb.gr, αυτό το καυτό ερώτημα δεν έχει απασχολήσει ούτε καν την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια στα ΜΜΕ.

Ο κ. Τσίπρας με στόμφο αναμένεται από τη ΔΕΘ να ανακοινώσει για πολλοστή φορά τον δήθεν πόλεμο που έχει ανοίξει με τη διαπλοκή και να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη διαφάνεια και την τάξη εις την οποία βάζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Δεν θα απαντήσει όμως ποτέ για την ταμπακιέρα:

-Γιατί η κυβέρνηση «χαρίζει» τα 622 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν το MEGA, o ΔΟΛ και ο ΠΗΓΑΣΟΣ, ενώ από το διαγωνισμό θα πάρει μόνον 50 εκατομμύρια;

-Έχουν σκοπό να χρεώσουν τα δάνεια αυτά στις πλάτες του ελληνικού λαού όπως έκαναν και με τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής;

-Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της κυβέρνησης;

Και επιτέλους τράπεζες, πιστωτές και μεγαλομέτοχοι καλούνται πλέον να απαντήσουν στο ερώτημα για το πως θα διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα των χρεών και του ελλείμματος κεφαλαίων που αποτελούν απειλή για τη βιωσιμότητα των δυο επιχειρηματικών ομίλων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Δεν είναι μόνο η άμεση συμμετοχή του ΔΟΛ (22,11%) και του Πήγασου (32,73%) στο προβληματικό και υποκεφαλαιοποιημένο Mega που προκαλεί μεγάλες ζημιές καθώς οι εταιρείες υποχρεώνονται να συνυπολογίσουν στα μεγέθη τους την απαξίωση της συμμετοχής τους.

Το θεματικό κέντρο της υπόθεσης είναι καλά κρυμμένο στις μετοχές της Τηλέτυπος και στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του σταθμού, που έχουν ενεχυριάσει οι δύο επιχειρηματίες (Μπόμπολας-Ψυχάρης) για να εγγυηθούν τα δάνεια των δικών τους εταιρειών τους στις τράπεζες.

Ως γνωστόν ο ΔΟΛ είναι εδώ και καιρό ένα προβληματικό εκδοτικό συγκρότημα με συσσωρευμένα χρέη 235 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 118 εκατ. ευρώ και έσοδα που έχουν υποχωρήσει μόλις στα 41 εκατ. ευρώ τα οποία δεν επαρκούν για να πληρώνονται εγκαίρως ούτε οι εργαζόμενοι.

Κι όλα αυτά χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η ζημιά που θα υποστεί από την απομείωση της αξίας της Τηλέτυπος. Μέχρι σήμερα ο ΔΟΛ συνεχίζει να θεωρεί ως ανακτήσιμη αξία από την Τηλέτυπος το ποσό των 36 εκατ. ευρώ ενώ στον ισολογισμό του 2015 η εταιρεία ενσωματώθηκε ως συγγενής με καθαρή θέση 6,39 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο έτερο εκδοτικό συγκρότημα Πήγασος (Έθνος κλπ), της οικογένειας Μπόμπολα η οποία εντούτοις διαθέτει μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια. Την περασμένη Άνοιξη η Πήγασος υποχρεώθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επανακαταρτίσει τις λογιστικές καταστάσεις του 2015 ώστε να αποτιμήσει εκ νέου τη συμμετοχή της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Με την αναμόρφωση του ισολογισμού η συμμετοχή στην «Τηλέτυπος» (32,73%) επαναξιολογήθηκε ως μηδενική, ενώ στη λογιστική κατάσταση που δημοσιεύτηκε στο τέλος Μαρτίου αποτιμούσε την αξία της «Τηλέτυπος» σε 29,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας και 8,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

Ο όμιλος Πήγασος, βαρύνεται σήμερα από συνολικές υποχρεώσεις 207 εκατ. ευρώ, έχει αρνητική καθαρή θέση 146 εκατ. ευρώ, και το 2015 με έσοδα 43,9 εκατ. ευρώ παρουσίασε ζημιές 63 εκατ. ευρώ. Με οικονομικούς όρους η κατάσταση στον όμιλο είναι πλέον πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη καθώς η εταιρεία έχει ενεχυριάσει μεγάλο μέρος των δανείων της (Alpha, Εθνική και Πειραιώς είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές) με μετοχές της Τηλέτυπος.

Αυτός καθ’ αυτός οι αποκλεισμός της Τηλέτυπος από τους σταθμούς τηλεοπτικής εμβέλειας δεν σημαίνει αυτομάτως έξοδο του Mega από το τηλεοπτικό τοπίο ή λουκέτο για την εταιρεία.

Φέρνει, όμως, πλέον το -φορτωμένο με πάνω από 180 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων- κανάλι στα χέρια των τραπεζών, και από εκεί και μετά πολλά μπορούν να συμβούν. Τόσο στο κανάλι, όσο και στις επιχειρήσεις ΔΟΛ και Πήγασου που συνδέονται με αυτό.

Το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έχει σώσει και τους δύο θαλασσοεκδότες.

Ας μην ξεχνάμε ότι Τσίπρας και Καμμένος «κρατικοποίησαν» το μέγαρο Μουσικής του Λαμπράκη και του Ψυχάρη, δίνοντάς του ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ενώ ο Μπόμπολας ξαναπήρε όλες τις κατασκευές στον οδικό άξονα της Πάτρας.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο…

Αν δεν υπάρχουν τα λεφτά, υπάρχει και το… ίδρυμα του Κορυδαλλού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή