Αιχμηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Η λιτότητα βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών
Χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «κορυφαίο Έλληνα της Διασποράς» υποδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη (01/09/2016) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, τον Ελληνοαμερικανό, Μάικλ Δουκάκη, αφήνοντας, παράλληλα, σαφείς αιχμές για τον τρόπο που ασκεί την οικονομική πολιτική η ΕΕ.
«Η σπατάλη πρέπει να τελειώσει, τα ελλείμματα πρέπει να τελειώσουν. Άλλο όμως αυτό και άλλο μια λιτότητα, η οποία είναι παντελώς αδιέξοδη, βαθαίνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ πλούσιων και φτωχών και που πλέον κινδυνεύει να οδηγήσει σε ρήξη του κοινωνικού ιστού. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην ΕΕ, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση ξαναβλέπει - γιατί την βλέπουμε αυτή τη στροφή - την ανάγκη μιας πολιτικής τύπου Κέϋνς, υπό τα σημερινά βεβαίως δεδομένα. Δηλαδή, μιας πολιτικής η οποία θα τονώσει οπωσδήποτε την ζήτηση, γιατί χωρίς την ζήτηση δεν μπορεί να υπάρχει προσφορά. Το αντιλαμβάνεται σιγά-σιγά η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό. Κυρίως, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι το αντιλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρέπει να αποκτήσει τον ρόλο που έχει η FED. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δεν έχει τα ‘εργαλεία’ για να μπορέσει να λειτουργήσει όπως λειτουργεί η FED».
Εξάλλου, κατά την προσφώνησή του προς τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή των Δημοκρατικών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Και σήμερα ακόμη η γενναία στάση σας απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής λιτότητας, όπως επίσης και η στήριξη του κοινωνικού κράτους στην οποίαν έχετε αποδυθεί, δείχνει ποιο είναι το ήθος το οποίο διατηρήσατε πάντοτε. Αλλά και ως Έλληνας της Διασποράς σταθήκατε δίπλα στην Ομογένεια, δίπλα στην Ελλάδα και το αποδείξατε εμπράκτως. Για όλους αυτούς τους λόγους, σας ευχαριστούμε θερμώς και εύχομαι και οι άλλοι Έλληνες της Διασποράς να ακολουθήσουν αυτό το μεγάλο, το σημαντικό, παράδειγμά σας».
«Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι και πάλι στην Ελλάδα. Η προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ ήταν πριν τρία χρόνια. Είχα πάθει τότε μία λοίμωξη καθ’οδόν προς την Ελλάδα και πρέπει να πω ότι σχεδόν έχασα το ένα μου μάτι. Ο λόγος που ακόμα έχω το μάτι μου οφείλεται στην εξαιρετική ιατρική περίθαλψη που βρήκα εδώ, στην Ελλάδα. Όταν επέστρεψα στη Βοστώνη, επισκέφθηκα έναν κορυφαίο οφθαλμίατρο, ο οποίος μου είπε ότι πραγματικά η ιατρική περίθαλψη που μου είχε παρασχεθεί στην Ελλάδα ήταν εξαιρετική. Αισθάνομαι λοιπόν πάρα πολύ περήφανος γι’αυτό, και εσείς πρέπει να είσθε περήφανοι γι’αυτό, εγώ είμαι πιο περήφανος γιατί εξακολουθώ να έχω το αριστερό μου μάτι», δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Δουκάκης.
Και πρόσθεσε: «Εμείς οι Ελληνοαμερικανοί θέλαμε και θέλουμε πάντα να βοηθάμε την Ελλάδα, να προσφέρουμε στην Ελλάδα. Και πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει. Έχουμε καταφέρει να επηρεάσουμε τον Λευκό Οίκο και την παρούσα Κυβέρνηση στην υποστήριξη προς την Ελλάδα. Πρέπει όμως να μας επισημάνετε αν υπάρχει κάτι επιπλέον που θα έπρεπε να κάνουμε για να το προχωρήσουμε. Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω: Είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα. Αν ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, το 1932, έπρεπε να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές, η χώρα μας δεν θα είχε ποτέ ξεπεράσει τη μεγάλη ύφεση. Έτσι λοιπόν, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάτι για να τροποποιηθεί αυτή η πολιτική. Και πιστεύω ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι υπάρχει μια ιστορία που λένε για τον Πρόεδρο Ρούσβελτ, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάρκεια της ύφεσης αυτής. Και τότε εμφανίστηκε ο μεγάλος οικονομολόγος, ο Κέυνς, ο οποίος του είπε: “Κύριε Πρόεδρε, την ύφεση δεν θα την ξεπεράσετε ποτέ εάν εφαρμόσετε αυτή την πολιτική”. Και έτσι τον έφερε σε επαφή, του έμαθε την κεϋνσιανή θεώρηση, η οποία οδήγησε στα αποτελέσματα αυτά».