Σταϊκούρας: Ο«κόφτης» έχει ήδη ενεργοποιηθεί
Η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα είναι δύσκολη αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει τα πάντα αρκεί να μείνει στην εξουσία», υποστηρίζει, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Συντονιστής Οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας και υπογραμμίζει ότι ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα.
Αναφορικά με τον «κόφτη» δηλώνει ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί καθώς η κυβέρνηση «κρατάει» χαμηλά τις δαπάνες ώστε να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους. Αναφορικά με την πρόταση που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ η ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει έναν «ρεαλιστικό-τεκμηριωμένο και κοστολογημένο οδικό χάρτη» με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή.
Για τον ΕΝΦΙΑ δηλώνει ότι «7 στα 10 νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο» και υπογραμμίζει ότι στόχος πρέπει να είναι η σταδιακή μείωσή του. Για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου υπογραμμίζει ότι η ΝΔ στηρίζει την θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων.
Για το ενδεχόμενο «πρόωρων εκλογών» δεν τις αποκλείει, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση, το φθινόπωρο,«θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ψεύδη και τη διαχειριστική ανεπάρκειά της». Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει στο Πρακτορείο ότι «η ΝΔ θα καταργήσει το 'νόμο Παππά'».
Κύριε Σταϊκούρα, η αξιολόγηση που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση τώρα τον Σεπτέμβριο θα είναι μία δύσκολη αξιολόγηση;
«Θα είναι μία δύσκολη αξιολόγηση, γιατί περικλείει πρόσθετες δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου, το οποίο φυσικά και αποφεύγει να καταθέσει στη Βουλή.
Βέβαια, για την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τίποτα δεν είναι δύσκολο, αφού από δήθεν πολέμιοι των Μνημονίων, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, ψηφίζουν τα πάντα, αρκεί να παραμείνουν, λίγο ακόμη, στην εξουσία»
Στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, στις 9 Σεπτεμβρίου, θα ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των προαπαιτουμένων και των συμφωνηθέντων;
«Εύχομαι αυτό να συμβεί, γιατί το έχει ανάγκη, πρωτίστως, η πραγματική οικονομία, αφού ένα σημαντικό μέρος της υποδόσης θα «κατευθυνθεί» για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αυξήθηκαν κατά 88%! Δυστυχώς όμως, παρατηρούνται και πάλι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Υπενθυμίζεται ότι η 7μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης κόστισε ακριβά στη χώρα και τους πολίτες: τα δημοσιονομικά - κυρίως φορολογικά - μέτρα αυξήθηκαν και ανέρχονται πλέον στα 9 δισ. ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν νέες, επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο οριζόντιος και αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, διάρκειας ζωής ενός αιώνα»
Μιας και αναφερθήκατε στον κόφτη, πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση θα καταφέρει, τελικά, να ανταπεξέλθει στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ώστε αυτός να μην ενεργοποιηθεί;
«Ο «κόφτης» έχει ήδη έχει ενεργοποιηθεί. Όταν η Κυβέρνηση «κρατάει» χαμηλά τις δαπάνες, τόσο τις πρωτογενείς όσο και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, ουσιαστικά εφαρμόζει έναν οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη». Αυτή μάλιστα η «αυστηρή δίαιτα» επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, και σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, τα επιδόματα πολυτέκνων, οι δαπάνες περίθαλψης κ.α. Με λίγα λόγια, οι πομφόλυγες για δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία έχουν «πάει περίπατο». Ελπίζω η κατάσταση αυτή να αλλάξει το 2ο εξάμηνο του έτους και να περιορισθεί η εσωτερική στάση πληρωμών. Βέβαια, δυστυχώς, η αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2017. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2013-2014, επιτυγχάνονταν πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ μέσα σε 2 χρόνια. Σήμερα, αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 7,2 δισ. ευρώ!»
Κύριε Σταϊκούρα, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι στη ΔΕΘ δεν θα υποσχεθεί και δεν θα τάξει. Που θα κινηθεί; Δεν θα κάνει εξαγγελίες;
«Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα καταθέσει έναν ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, που θα στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή. Αυτός ο οδικός χάρτης, ο οποίος θα συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη, θα εδράζεται, μεταξύ άλλων, στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και στην αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών. Όπως έχω ήδη και κατά το παρελθόν αναφέρει, αυτό μπορεί να επιτευχθεί:
α) με την περαιτέρω ενίσχυση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας,
β) με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έγινε το 2014 όταν και είχαμε τις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών,
γ) με την αξιοποίηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από την πλευρά των δαπανών, όπως είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων, η αξιολόγηση των δαπανών, ο αυστηρότερος έλεγχος της εκτέλεσης των προϋπολογισμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης κ.α.,
δ) με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μέσα και από την εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και
ε) με τη μείωση των μεσομακροπρόθεσμων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο ύψος του 2% του ΑΕΠ»
Γίνεται πολύς λόγος για τον ΕΝΦΙΑ, ένα φόρο που θέσπισε η ΝΔ και συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός κ. Αλεξιάδης δήλωσε προ ημερών ότι το 92% των εκκαθαριστικών ή δεν θα πληρώσει καθόλου ή θα πληρώσει λίγο ή και τον ίδιον με πέρσι ΕΝΦΙΑ. Συμφωνείτε;
«Καταρχήν να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε το ΕΝΦΙΑ. Φόρος που πράγματι επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με την κατάργηση όμως - σε δύο φάσεις - του ΕΕΤΗΔΕ («χαρατσιού»), μειώνοντας τη συνολική επιβάρυνση περίπου κατά 30% από τα επίπεδα του 2012. Συνεπώς, και σε αυτή τη δέσμευση, η κυβέρνηση είναι πλήρως αναξιόπιστη. Σε ό,τι αφορά τις εφετινές επιβαρύνσεις, το 36% των φυσικών προσώπων, ή περίπου 2.275.000 πολίτες, θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για τον συμπληρωματικό φόρο, του υπερδιπλασιασμού των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, της κατάργησης της έκπτωσης για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και κενά ακίνητα, της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Ενώ, 7 στα 10 νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, και μάλιστα για περίπου 7.000 επιχειρήσεις η επιπλέον επιβάρυνση υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, στόχος πρέπει να είναι η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ»
Θα βλέπατε σενάριο πρόωρων εκλογών, καίτοι ο πρωθυπουργός το έχει αποκλείσει;
«Η κυβέρνηση, το φθινόπωρο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ψεύδη και την διαχειριστική της ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, ενδέχεται ο κ. Πρωθυπουργός, κατά πάγια πρακτική, να επιχειρήσει να «μετακυλίσει» το πρόβλημα δια εκλογών στους πολίτες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας έχει δώσει επανειλημμένως εξετάσεις στο 'άλλα λέω και άλλα κάνω'»
Ποια η θέση της ΝΔ απέναντι στο θέμα Γεωργίου και τις πιέσεις από την Ε.Ε;
«Η ΝΔ, σταθερά και διαχρονικά, δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων. Ούτε όμως αποδέχεται παρεμβάσεις και υποδείξεις οιονδήποτε άλλων, εντός και εκτός χώρας.
Επίσης, η ΝΔ στηρίζει τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία θεσμών, όπως είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Κάτι που έπραξε και ως Κυβέρνηση μετά το 2012, όταν είχε ήδη δημιουργηθεί η συγκεκριμένη αρχή.
Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009, η θέση μας είναι συγκεκριμένη και σταθερή. Έχει αποτυπωθεί στην πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε το 2010 και επανέλαβε το 2015 το σύνολο των τότε κοινοβουλευτικών ομάδων της. Αυτή η πρόταση περιγράφει την άρνηση, στις αρχές του 2009, των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης, στην πρόσκληση του κ. Καραμανλή, να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπισθεί το «τσουνάμι» από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Καταγράφει τη λυσσαλέα πολεμική, εντός και εκτός Βουλής, στη δέσμη μέτρων που ελήφθησαν το 1ο εξάμηνο του 2009 για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Θυμίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές πράξεις του τότε ΠΑΣΟΚ για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της λογικής του «λεφτά υπάρχουν». Τεκμηριώνει το πώς ένα υπαρκτό και χρονίζον πρόβλημα χρέους της χώρας, με τις πράξεις και παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού. Σε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς ήρθε να προστεθεί η πρωτοβουλία της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ να αλλάξει τις μεθοδολογίες μέτρησης (αναταξινομήσεις λογαριασμών κ.α). Υπενθυμίζω ότι οι χειρισμοί αυτοί έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και σημερινούς θεσμικούς παράγοντες του οικονομικού συστήματος της χώρας. Συνεπώς, επί της πολιτικής διάστασης, η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπωμένη, τεκμηριωμένη, συλλογική θέση. Η προσπάθεια πολιτικών κομμάτων και άλλων κύκλων να μετακυλήσουν στη ΝΔ και τον κ. Κ. Καραμανλή την ευθύνη για τις δυσμενείς εξελίξεις και να δημιουργήσουν δήθεν εσωκομματικό πρόβλημα, είναι εμφανώς σκόπιμη και παντελώς αυθαίρετη. Ματαιοπονούν. Οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν αντιληφθεί τη ροή των γεγονότων. Πιστεύω ότι αν στήριζαν έμπρακτα τη λειτουργία των θεσμών και διδάσκονταν ουσιαστικά από την τουλάχιστον μεταπολεμική, οικονομική αλλά και πολιτική ιστορία της χώρας θα υπήρχε μεγαλύτερη ωφέλεια για την πατρίδα μας».
Καθώς ο πολυσυζητημένος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τελείωσε θα ήθελα να μου πείτε, τελικά, η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τις άδειες που δόθηκαν ή θα δώσει και άλλες επιπλέον;
«Η θέση της ΝΔ επί του διαγωνισμού καθώς και οι προτάσεις της είναι συγκεκριμένες: Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα «γκρίζο» καθεστώς στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, με στόχο το ολιγοπώλιο καναλιών και το μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει το «νόμο Παππά» αποκαθιστώντας το ρόλο του ΕΣΡ, όπως άλλωστε επιβάλλει το Σύνταγμα και θα προκηρύξει νέα διαδικασία αδειοδότησης. Στόχος μας η απελευθέρωση του πεδίου με πλαίσιο κανόνων ποιότητας και απόλυτη διαφάνεια σε όλα».