Αβραμόπουλος: Το προσφυγικό, και όχι η οικονομική κρίση, δοκιμάζει την Ευρώπη

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε που θέλουμε να πάμε την Ευρώπη, η οποία κατά τη γνώμη του, πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς και τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί πολιτικά. Τελικά, δεν είναι η οικονομική κρίση που θέτει σήμερα σε αμφισβήτηση και δοκιμάζει την Ευρώπη, αλλά η προσφυγική κρίση, γιατί έχει να κάνει με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες κτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο "Βήμα FM".

Αβραμόπουλος: Το προσφυγικό, και όχι η οικονομική κρίση, δοκιμάζει την Ευρώπη
1'

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή ανέφερε ότι δεν αποτελεί ακριβώς μετονομασία της FRONTEX, αλλά κάτι περισσότερο. "Τώρα έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο οργανισμό, ο οποίος θα μπορεί να παρεμβαίνει πάντοτε με αίτημα του κάθε κράτους. Ακούστηκαν πολλά, ό,τι θίγεται η εθνική κυριαρχία κτλ. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή είναι αποτέλεσμα συναίνεσης, διαλόγου και κοινών αποφάσεων όλων των κρατών μελών".

Ως προς την Ελλάδα, επισήμανε ότι η χώρα μας, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει κάνει βήματα 100% αυτό το διάστημα -όπως και η Ιταλία-, ως προς τη διαχείριση της κρίσης, ενώ αναφορικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι υπάρχει έλεγχος. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", ανέφερε, "εξαρχής είχε ζητήσει τη δημιουργία μιας διαχειριστικής αρχής, η οποία θα έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διαχείριση αυτών των ποσών, η οποία πλέον λειτουργεί". Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί τα ποσά που προβλέπονται από τα εθνικά προγράμματα. Συνέχισε λέγοντας ότι η συνολική χρηματοδοτική βοήθεια που έχει διατεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής διατίθεται άμεσα προς τις ελληνικές αρχές. Δεν παρέλειψε, δε, να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης πόρων από τα Ταμεία για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα