Ποιους θα συναντήσει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες – Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό καθώς και η ανάγκη για την επίτευξη ομοφωνίας σε ό,τι αφορά στα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ θα αποτελέσουν το πρώτο θέμα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ποιους θα συναντήσει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες – Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
6'

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί, στο περιθώριο της Συνόδου, με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στις επαφές του πρωθυπουργού αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας άλλωστε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

«Στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Οι ολιγωρίες, η παρέλκυση και οι μεταθέσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές. Διεκδικούμε άμεσα όσα η Συμφωνία προβλέπει. Ώστε η οικονομία τον επόμενο χρόνο όχι απλά να ανακάμψει αλλά να ξεπεράσει ακόμη και τις σημερινές θετικές προβλέψεις.

Και σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε σταθερές συμμαχίες στην Ευρώπη. Με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου κάναμε ένα ιστορικό βήμα. Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί.

Ο χρόνος της επίλυσης είναι όμως κρίσιμος. Είναι μέρος της στρατηγικής για την έξοδο από τη κρίση. Η εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει τις κρίσεις με μεγάλη αμηχανία και καθυστέρηση. Too little too late. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε όλοι. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα. Η τακτική, λοιπόν, της διαρκούς μετάθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Διαφορετικά δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ εταίρων αλλά διευθετήσεις υποταγής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη, δεν έχει καμιά δικαιολογία. Ο Ελληνικός λαός έχει υποφέρει. Δικαιούται ανταμοιβή και δικαίωση».

Το προσφυγικό και η γενικότερη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Από εκεί και πέρα, στη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένου ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 98% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015, οι 28 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, αναμένεται να επικεντρωθούν στη λεγόμενη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αφορά κυρίως στις αφίξεις οικονομικών μεταναστών από την Αφρική στην Ιταλία.

Ωστόσο, οι «28» αναμένεται να ζητήσουν την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, αλλά και την αποστολή περισσότερων εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη στην Ελλάδα.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ακόμα Σύνοδο "κρίσης"» ανέφερε εξάλλου σήμερα (18/10) από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, συμπληρώνοντας πως είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι τα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ είναι «επιτέλους» ορατά. Ο ίδιος επισήμανε πως από 150.000 που ήταν οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά τον περασμένο Σεπτέμβριο, φέτος είναι μόλις 3.300.

Οι «28» αναμένεται επίσης να συζητήσουν και το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και σε συνέχεια της Συνόδου των 27 στη Μπρατισλάβα, το Σεπτέμβριο.

«Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ανάγκη να χτιστεί μια ευρεία ομοφωνία σε σχέση με το τι σημαίνει ακριβώς αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο των συνομιλιών σχετικά με αυτό το ζήτημα.

«Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις και να λάβουμε αποφάσεις. Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα επιστρέψουμε σε αυτό το ζήτημα. 'Άλλωστε, η ιδέα πίσω από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα ήταν ακριβώς να αποδείξουμε ότι δουλεύουμε μαζί», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά θέματα αυτής της Συνόδου Κορυφής, βρίσκεται και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), το μέλλον της οποίας αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, μετά την απόρριψη της CETA από το κοινοβούλιο της Βαλονίας, ο στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είναι να βρεθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου «ή στο περιθώριό της», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μια «λύση ικανοποιητική για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Βαλονίας».

Σημειώνεται, ότι στις 27-28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Καναδά κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η υπογραφή της συμφωνίας, γεγονός που -σύμφωνα με την ίδια πηγή- κάνει ιδιαιτέρως επείγουσα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των «28», παρά την όποια διάσταση απόψεων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια εμπορική πολιτική που αντιμετωπίζει τις σημερινές ανησυχίες και τις προκλήσεις του αύριο. Αλλά αυτό εξαρτάται από την ικανότητά μας να προστατεύσουμε επαρκώς τον εαυτό μας και τους πολίτες μας, όταν ανακύπτουν αθέμιτες πρακτικές. Γιατί, για είναι το εμπόριο ελεύθερο, πρέπει να είναι και δίκαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τουσκ στην επίσημη πρόσκληση που απέστειλε σήμερα στους «28».

Σε ό,τι αφορά στο Brexit, δεν αναμένεται να διεξαχθεί κάποια μακροσκελής συζήτηση επί του θέματος. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέσα Μέι, στην πρώτη συμμετοχή της σε Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται μόνο να ενημερώσει τους ομολόγους της για την κατάσταση στη χώρα μετά το δημοψήφισμα και ενόψει της ενεργοποίησης του άρθρου 50, το Μάρτιο.

«Δεν είναι στις προθέσεις του Τουσκ να πραγματοποιηθεί μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων σε αυτή τη φάση. Έχει άλλωστε αποφασιστεί ότι στο επίπεδο των 27 θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις όποιες αντιδράσεις στο ζήτημα του Brexit», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Τέλος, την Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου, αναμένεται να διεξαχθεί μια «στρατηγική συζήτηση» για τη Ρωσία, όπως σημειώνει ο Τουσκ στην επιστολή του, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με πρόσθετες κυρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, στη συζήτηση θα περιληφθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή