Μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης (vid)
Ως «επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παρουσία του ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου στον Άη Στράτη, από όπου έστειλε σαφείς μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.
«Η ανταπόδοση δεν πρέπει να είναι μία λογική πίεσης των συμφωνιών. Οι συμφωνίες υπογράφονται και τηρούνται από όλες τις πλευρές. Δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι ισχυροί» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα διαπραγματευτούμε ούτε μία σπιθαμή ελληνικής γης».
Αφού ευχαρίστησε, δε, τον Αρχιεπίσκοπο για την «εξαιρετική ιδέα να έρθουμε μία τέτοια μέρα σε έναν ιστορικό και μαρτυρικό τόπο», ο Τσίπρας αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού τα χρόνια της κρίσης.
«Η χώρα μας τα τελευταία 4-5 χρόνια με τις θυσίες του ελληνικού λαού έχει κρατήσει όρθια την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η ανταπόδοση δεν πρέπει να είναι μία λογική πίεσης των συμφωνιών. Οι συμφωνίες υπογράφονται και τηρούνται από όλες τις πλευρές. Δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι ισχυροί. Δεν υπάρχει αλά καρτ Ευρώπη. Ή θα μοιραζόμαστε μαζί ευθύνες και υποχρεώσεις ή δεν θα μοιραζόμαστε τα οφέλη».
Σχετικά με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα ενότητας και υπερηφάνειας υποστηρίζοντας ότι «έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την πατρίδα μας. Τιμούμε τον αγώνα εναντίον του κατακτητή, του φασισμού και του ναζισμού».
«Αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης. Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα», συνέχισε, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα, αυτή τη φορά προς την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρότεινε στους γείτονες «αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία να τη γράψουμε μαζί θετικά», ενώ έκανε λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Δεν παρέλειψε να καλέσει επίσης τη γείτονα χώρα να μην αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
Απευθυνόμενος, δε, στην Εκκλησία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πυρήνας των ιδεών του χριστιανισμού και ιδιαίτερα της ορθοδοξίας έχει κοινό σημείο αναφοράς με όσους αγωνίζονται για κοινωνική απελευθέρωση, την αγάπη για τον άνθρωπο. «Εσείς λέτε αγαπάτε αλλήλους, εμείς λέμε αλληλεγγύη, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους», είπε χαρακτηριστικά, για να χαρακτηρίσει λάθος το συμψηφισμό των εγκλημάτων του φασισμού και του μίσους με την κομμουνιστική ιδεολογία.
Στο Μουσείο Δημοκρατίας ξεναγήθηκαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη Στράτη, από τον διατελέσαντα επί 25 χρόνια, δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Μακρή.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγινε ιδιαίτερη μνεία στους εξόριστους κομμουνιστές, τους οποίους οι Αρχές Ασφαλείας του φασιστικού καθεστώτος Μεταξά παρέδωσαν στους ναζί κατακτητές, αφού προηγουμένως τους είχαν αρνηθεί να πολεμήσουν κατά των φασιστών Ιταλών και Γερμανών επιδρομέων.
Οι ναζί τούς άφησαν στον Αη Στράτη να πεθάνουν από την πείνα, καθώς οι εξόριστοι αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιαδήποτε δήλωση ή να προβούν σε οποιαδήποτε υποχώρηση έναντι του κατακτητή και στη διάρκεια του φοβερού χειμώνα 1941- 1942, 38 από τους εκτοπισμένους έχασαν τη ζωή τους. Τα οστά τους φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του αγίου Μηνά στον Αη Στράτη.
Όπως ανέφερε ο κ. Μακρής οι υπόλοιποι σώθηκαν, όταν Γερμανοί ερχόμενοι στον Αη Στράτη από τη Λήμνο, έμειναν και οι ίδιοι άναυδοι, μπροστά στη φρικτή πραγματικότητα που αντίκρισαν και απέστειλαν ένα φορτίο με τρόφιμα.
Τελικά απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) στις 17 Ιουλίου 1943.
Παρών στον Αη Στράτη είναι και ο συγγραφέας- ιστορικός Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στον Αη Στράτη στο διάστημα 1950- 1951.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε το πρωί στον Άγιο Ευστράτιο και κατευθύνθηκε στον ιερό ναό Γεννήσεως του Χριστού, όπου τον υποδέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία.
Ακολούθως , ο πρωθυπουργός, τον οποίο συνοδεύει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Αγιοστρατιτών.