Μήπως ο νέος νόμος βάζει τελικά τα κόμματα στο Πανεπιστήμιο;
Παρακολουθούμε όλοι το τελευταίο δίμηνο μια μεγάλη «εκστρατεία»...
Παρακολουθούμε όλοι το τελευταίο δίμηνο μια μεγάλη «εκστρατεία» του Υπουργείου Παιδείας να πείσει την κοινή γνώμη πως το νομοσχέδιο που καταθέτει προς ψήφιση αυτές τις ημέρες στη Βουλή, πρόκειται να αλλάξει την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα.
Σημαία μάλιστα της κ. Άννας Διαμαντοπούλου αποτελεί το τσιτάτο «έξω τα κόμματα και οι παρατάξεις από τα Πανεπιστήμια».
Μεγάλη μερίδα του Τύπου αλλά και των πολιτών, έδειξε να «τσίμπησε» και αρκετές αράδες γράφτηκαν με διθυραμβικά σχόλια για την προσπάθεια. Είναι όμως έτσι; Μπορεί η ίδια ηγεσία που αποτυγχάνει έστω και να τυπώσει τα βιβλία των μαθητών του Δημοτικού στην ώρα τους, να μπορεί με ένα άλλο νομοσχέδιο της να κάνει το Μετσόβιο αντίστοιχο του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης και την ΑΣΟΕΕ ένα ελληνικό LSE;
Μάλλον όχι τελικά. Όσοι έχουν μια στοιχειώδη επαφή με τα δρώμενα στα ΑΕΙ της χώρας μιλούν για μία άτολμη αλλαγή που εξυπηρετεί συγκεκριμένους – μικροπολιτικούς σκοπούς, πετώντας στα σκουπίδια έτσι μια μεγάλη ευκαιρία ώστε να αλλάξει το τοπίο στην εκπαίδευση τη στιγμή μάλιστα που και η αντιπολίτευση δείχνει διατεθειμένη να συνδράμει στις αλλαγές.
Όμως «διώχνει» πραγματικά η Άννα Διαμαντοπούλου τον κομματισμό από τα Ιδρύματα; Ας ρίξουμε μια ματιά…
- Σε ότι έχει να κάνει με το φοιτητικό κομμάτι, μάλλον κυνηγάει ανεμόμυλους. Ήδη, από το 2007 με το νόμο 3549 της Μαριέττας Γιαννάκου, οι φοιτητικές παρατάξεις και οι εκπρόσωποι τους έχουν βγει από το «πάρε - δώσε» που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια καθώς δεν παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στην ανάδειξη πρύτανη (γίνεται πλέον με καθολική ψηφοφορία όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας) ενώ πλέον δεν συμμετέχουν και σε οικονομικά, διοικητικά ζητήματα, αλλά ούτε και στις εξελίξεις – κρίσεις των διδασκόντων.
Διαβάστε περισσότερα στο: prionokordela.gr