Σε μπλόφες και κόλπα αναζητά διέξοδο η κυβέρνηση

Για άλλη μια φορά στην πολιτική διαπραγμάτευση και την μπλόφα των εκλογών έχει βασίσει τις ελπίδες της για έξοδο από το... αδιέξοδο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση, αφού η τεχνική διαπραγμάτευση βρίσκει εμπόδια και σκοντάφτει σε νέα μέτρα.

Σε μπλόφες και κόλπα αναζητά διέξοδο η κυβέρνηση
4'

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Κι ενώ ο χρόνος μετρά ανάποδα η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν θα θέλουν να ανοίξουν και πάλι ελληνικό ζήτημα και επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία, που απειλεί την Ευρώπη, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής (27/11) στην Ιταλία.

Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να παίξει το χαρτί του κινδύνου για πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη για να αποφύγει τα πολλά και δύσκολα μέτρα που απαιτούν θεσμοί και ΔΝΤ όπως επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των εξαιρέσεων, περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, πρόβλεψη για τη μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, αλλά και αυστηρότερους όρους για τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Και αυτά για αρχή γιατί θα ακολουθήσουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Οι πιέσεις και οι εξελίξεις θα είναι συνεχείς τις επόμενες μέρες. Τη Δευτέρα (28/11) ο ερχομός των κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ στην Αθήνα για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, θα κορυφώσει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με διαδοχικά ραντεβού κορυφής. Έως τότε αναμένεται να έχει γίνει το Washington Group με τη συμμετοχή της 4ανδρίας των ΥΠΟΙΚ των μεγάλων κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, αλλά και του προέδρου του Eurogroup.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους, η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει, αφού αποτελεί και απαίτηση του ΔΝΤ που θέλουν πάση θυσία να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο δεν έχουν βρεθεί λύσεις στα ζητήματα - «αγκάθια» όπως το δημοσιονομικό και τα εργασιακά και η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Η Γερμανία απαιτεί μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θεωρεί το χρέος της Ελλάδος βασικό πρόβλημα, μάλιστα θεωρεί ότι αν δοθεί η αναδιάρθωση του χρέους θα περιοριστούν οι μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ θέλει να επιλυθεί το χρέος, να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και ζητάει πρόσθετα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H Ελλάδα θέλει λύση στο χρέος, όμως δεν θέλει τα μέτρα του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ και τα μέτρα αλλά θέλουν να μετατοπιστούν στο μέλλον, και το ΔΝΤ θέλει αναδιάρθρωση για το χρέος άμεσα για να γίνει βιώσιμο αλλά και μέτρα από την ελληνική πλευρά. Η Κομισιόν... θέλει μεταρρυθμίσεις, θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και δίνει μια τμηματοποιημένη αναδιάρθρωση του χρέους. Και όλες οι διαφορές πρέπει να συμβιβαστούν και το αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι δε θ' αρέσει στην ελληνική πλευρά....

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 και το ΔΝΤ για να δεχθεί μια τέτοια εκτίμηση θα ζητήσει νέα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής ώστε οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες, βροχή νομοσχεδίων

Όλες οι διαφορές πρέπει να γεφυρωθούν μέσα σε λίγες μέρες, αλλά και να προχωρήσουν τα νομοσχέδια που θα αποτυπώνουν τα μέτρα της β αξιολόγησης. Τα νέα (και δημοσιονομικά) μέτρα θεωρούνται δεδομένα και περιλαμβάνουν επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των εξαιρέσεων, περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, πρόβλεψη για τη μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, αλλά και αυστηρότερους όρους για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Και αποτελούν μία πολύ ελαφριά «προσέγγιση» αν συγκριθούν με όσα ζητά το ΔΝΤ για να προχωρήσει σε δικό του δάνειο με υπογραφή μνημονίου (MEFP)...τα οποία θα ακολουθήσουν...

Το EuroWorkingGroup -που θα γίνει μια εβδομάδα πριν το Eurogroup-μεθαύριο Δευτέρα 28 Νοεμβρίου αναμένεται να καταλήξει σε μια staff level agreement ενώ κι άλλα νομοσχέδια με προαπαιτούμενα, εκτός από τα δύο που έχουν ήδη κατατεθεί θα έρθουν μετά το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Και αν ο χρόνος μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν επαρκή αναμένεται έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έως τις 23 Δεκεμβρίου του 2016.

Θετική αναμένεται να είναι η συμβολή του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος φαίνεται να θέλει να ενισχύσει την εικόνα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε σημειώθηκε «πολύ σημαντική πρόοδος» κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, προσθέτοντας ωστόσο πως χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση, την οποία συνέδεσε με την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Είπε πως είναι «δικαιολογημένα αισιόδοξος», αλλά όχι βέβαιος, για μια «θετική συζήτηση» πάνω σε «όλα τα ζητήματα» για την Ελλάδα στο «σημαντικό» Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή