Η τρομερή απάντηση της κυβέρνησης στα περί «υπερβολικής αύξησης» των μετακλητών στο Δημόσιο

Στην αλλαγή της μεθοδολογίας για την καταγραφή των μετακλητών υπαλλήλων του κράτους, αποδίδουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τη φαινομενική αύξηση του αριθμού τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η τρομερή απάντηση της κυβέρνησης στα περί «υπερβολικής αύξησης» των μετακλητών στο Δημόσιο
4'

Απαντώντας σε κόμματα της αντιπολίτευσης και σε σχετικά δημοσιεύματα, αναφέρουν ότι έως το Νοέμβριο του 2015 «καταγραφόταν» μια «εικονική πραγματικότητα» που απέκρυβε την πραγματικότητα από τους πολίτες. Κι' αυτό διότι στο μητρώο μισθοδοτούμενων του ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση «Μετακλητοί» καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες, κ.λπ. υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, κ.ά.

Ο αριθμός των 2.067 μετακλητών που εμφανίζεται σε διάφορα δημοσιεύματα αφορά στο σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων του κράτους, έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2016. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι 567 επιστημονικοί συνεργάτες όλων των βουλευτών -ανεξαρτήτως κόμματος- οι 151 μετακλητοί που υπηρετούν στη Βουλή και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων, καθώς και οι 631 μετακλητοί των δημάρχων και των λοιπών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Για να γίνει αντιληπτή η μεγάλη διαφορά που εμφανίζεται στον αριθμό των μετακλητών, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ως παράδειγμα γραφείο υπουργού της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (μόνο στον υπουργό και όχι και σε αναπληρωτή υφυπουργό, γενικούς γραμματείς, κ.λπ.), όπου υπηρετούσαν συνολικά 53 άτομα εκ των οποίων: 14 ειδικοί σύμβουλοι, 8 μετακλητοί, 4 ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό, 2 δημοσιογράφοι, 14 αποσπασμένοι και 11 με διάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με βάση την τότε μεθοδολογία καταγραφής, στη στήλη «Μετακλητοί», του μητρώου μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, εμφανίζονταν ως μετακλητοί μόνο οι 8 υπάλληλοι. Σήμερα στην εργασιακή σχέση «Μετακλητοί» καταχωρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες, οι γενικοί ειδικοί γραμματείς και γενικά οι πάντες των οποίων η θέση χαρακτηρίζεται από το νόμο ως θέση «Μετακλητού».

«Η μεθοδολογία άλλαξε συνειδητά από τη σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια», επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβριο, η «υπερβολική αύξηση» μετακλητών, αφορά σε μόλις 125 υπαλλήλους (από 1.942 τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 2.067 το Σεπτέμβριο) και οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στους ΟΤΑ, στους συνεργάτες βουλευτών και στους μετακλητούς της Βουλής, απαντά το υπουργείο σε κόμματα και μερίδα του Τύπου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, το μερίδιο των υπουργείων και κυβερνητικών - πολιτειακών φορέων στο σύνολο των μετακλητών είναι ελάχιστο, δεδομένου ότι την περίοδο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2016: σε υπουργεία υπηρετούσε το 5,51% του συνόλου, σε κυβερνητικούς - πολιτειακούς παράγοντες το 6,30%, ενώ σε ΟΤΑ το 48,82%, στη Βουλή το 21,26% και το υπόλοιπο 18,11% σε συνεργάτες βουλευτών.

Γεροβασίλη: Έγιναν προσλήψεις και θα γίνουν κι άλλες!
Νωρίτερα η Όλγα Γεροβασίλη… ομολόγησε πως η αύξηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο που αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν οφείλεται σε αύξηση των γραφειοκρατικών μηχανισμών του κράτους, αλλά σε προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών.

«Έγιναν προσλήψεις και θα γίνουν κι άλλες για να στηρίξουμε την Υγεία και την Παιδεία», τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ να μπει δημοσιονομικός κόφτης και στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, διευκρινίζοντας ότι όλες οι προσλήψεις κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Για την αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, η κα Γεροβασίλη απάντησε ότι είναι οριακή και οφείλεται στην ίδρυση καινούριων υπουργείων «που είναι απαραίτητα για την ανασυγκρότηση της χώρας», όπως είναι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, «για να επιλύσουμε ζητήματα γραφειοκρατίας αλλά και μείωσης του κόστους του Δημοσίου».

Σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ να καθοριστούν ποια μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% το 2018, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπογραφούν νέα μέτρα και απέδωσε τη στάση του Ταμείου στη διαφωνία με το Βερολίνο για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι η στάση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη, ότι πλεονάσματα 3,5% επί σειρά ετών για μετά το 2018 δεν είναι εφικτό.
«Παλεύουμε για να δοθεί λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γιατί κανένα πρόγραμμα δεν είναι σε θέση να βγάλει από το αδιέξοδο τη χώρα και τον ελληνικό λαό εάν δεν υπάρξει διευθέτηση του χρέους», κατέληξε η Όλγα Γεροβασίλη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή