Απόδοση ευθυνών για το «πανάκριβο μηδενικό» ραδιοφαρμάκου ζητά ο Νικολόπουλος
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης υπερτιμολόγησης ραδιοφαρμάκου.
Την περίοδο 2008-2011, εταιρεία δεκαπλασίασε την τιμή συγκεκριμένου ραδιοφαρμάκου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Νικολόπουλου:
«Κι όμως υπάρχει ένα... μηδενικό που κοστίζει κάτι περισσότερο από 2.000 ευρώ! Διερευνάται δε, αν πρόκειται για "αθώο" λάθος ή πλήρωσε το Δημόσιο 216.000 ευρώ παραπάνω, ποσό που τελικά επεστράφη ετεροχρονισμένα, όταν οι Επιθεωρητές Υγείας διαπίστωσαν το κραυγαλέο... λάθος. Χρήματα, που θα καρπωνόταν η εταιρεία "Ενόρασις Α.Ε." αν δεν είχε γίνει έλεγχος...
Ας σημειωθεί ότι η αναγνώριση του λάθους έγινε, όπως αναφέρουν οι Επιθεωρητές Υγείας, μόνον όταν οι εκπρόσωποι της εταιρείας πληροφορήθηκαν ότι επίκειται έλεγχος στο Νοσοκομείο αναφορικά με την προμήθεια του συγκεκριμένου σκευάσματος (διακήρυξη διαγωνισμού, συμβάσεις με το νοσοκομείο, διαπραγμάτευση για την τιμολόγησή του κλπ).
Η εταιρεία έσπευσε και έστειλε τον Μάρτιο του 2015 στο Νοσοκομείο Πατρών δύο πιστωτικά τιμολόγια με τα οποία επέστρεψε 216.000 ευρώ (για τα 108 τεμάχια που παρέδωσε στο νοσοκομείο από το 2008-2011) μειώνοντας αναδρομικά την τιμή του ραδιοφαρμάκου από 2.280 ευρώ κάθε τεμάχιο στα 280 ευρώ το τεμάχιο.
Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι ότι, εκτός του γεγονότος αυτού, της σκόπιμης ή όχι υπερτιμολόγησης δηλαδή που εντοπίστηκε για τη συγκεκριμένη προμήθεια του σκευάσματος, οι επιθεωρητές Υγείας βρέθηκαν στο Νοσοκομείο ενώπιον άλλων περίεργων καταστάσεων.
Όταν ζήτησαν από το γραφείο προμηθειών του Νοσοκομείου τις διακηρύξεις των διαγωνισμών, τις συμβάσεις και εάν έγινε κάποιου είδους διαπραγμάτευση με την εταιρεία για την οριστική τιμολόγηση του σκευάσματος που είχε χρεωθεί προς 2.280 ευρώ το τεμάχιο, δηλώθηκε από μέρους των υπευθύνων αδυναμία ανεύρεσης στοιχείων και εγγράφων, με το αιτιολογικό ότι αυτά βρίσκονται καταχωνιασμένα σε κοντέινερ στο προαύλιο του νοσοκομείου και απαιτείται χρόνος για να εντοπιστούν.
Τα ερωτήματα προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, είναι συγκεκριμένα, σαφή και καίρια:
1. Το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών ήταν το μοναδικό στη χώρα, όπου εντοπίστηκε ένα τόσο κραυγαλέο και πολύχρονο "λάθος";
2. Έχει επιστρέψει η Εταιρεία «Ενόρασις Α.Ε.» το σύνολο των χρημάτων που προκύπτουν από την διαφορά της υπερτιμολόγησης κι αν όχι, γιατί;
3. Υλοποιήθηκαν οι προτάσεις των Επιθεωρητών Υγείας περί άσκησης πειθαρχικού ελέγχου και αν ναι, ποιο το αποτέλεσμα;
4. Οι καταχωνιασμένες σε κοντέινερς διακηρύξεις των διαγωνισμών και οι συμβάσεις εντοπίστηκαν τελικά;».