Κατρούγκαλος - Τροστ: Αλλαγή της ΕΕ σε κοινωνική ένωση με ισχυρά εργατικά δικαιώματα

Το όραμά τους για μία κοινωνική Ευρώπη παρουσιάζουν σε κοινό άρθρο τους ενόψει της 60ής επετείου της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Άξελ Τροστ.

Κατρούγκαλος - Τροστ: Αλλαγή της ΕΕ σε κοινωνική ένωση με ισχυρά εργατικά δικαιώματα
2'

Στο κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζουν την ανάγκη αλλαγής πορείας της ΕΕ και μετατροπής της σε μια κοινωνική ένωση με ισχυρά εργατικά δικαιώματα, ισότητα των φύλων, διασφάλιση θέσεων εργασίας και εισοδήματος, καθώς και τη λήψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, της μισθολογικής ανισότητας και των τεράστιων διαφορών στις συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικής ασφάλισης.

«Τα κοινωνικά δικαιώματα και η κοινωνική ένταξη θα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο του ευρωπαϊκού οράματος και όχι απλώς να αποτελούν μια εκ των υστέρων σκέψη», αναφέρουν χαρακτηριστικά συμπυκνώνοντας τη θέση τους και υπογραμμίζουν πως μια νέα προοδευτική ευρωπαϊκή συμμαχία πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να μετατρέψει την κρίση στην Ευρώπη, σε μια φιλόδοξη ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού σχεδίου, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των προσδοκιών των Ευρωπαίων πολιτών για ισότητα και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το όραμά τους, διαμηνύουν πως η λιτότητα χωρίς ανάπτυξη είναι αδιέξοδο και σημειώνουν πως η ανάπτυξη για τους λίγους, δεν υπονομεύει μόνο την ισότητα, αλλά και τη δημοκρατία. «Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο προς την κατεύθυνση μιας πιο κοινωνικής και πιο δίκαιης Ένωσης, βασισμένης στις αξίες μας» αντιτείνουν και προτάσσουν τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης, την εισαγωγή κοινωνικών δεικτών στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και τον εξευρωπαϊσμό πλήρως του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Εξάλλου στο ίδιο μήκος κύματος, οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Τροστ εκφράζουν την κοινή τους πεποίθηση πως το ευρωπαϊκό όραμα για να επιζήσει και να ενδυναμωθεί πρέπει να είναι προσιτό σε όλα τα κράτη-μέλη, προς όφελος των λαών και να επιτρέψει σε όσους έχουν την πολιτική βούληση για περαιτέρω ολοκλήρωση, όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες, να το πράξουν, ιδίως προωθώντας την κοινωνική διάσταση της Ένωσης. «Η κοινωνική πρόοδος πρέπει πάντοτε να ταυτίζεται με την κοινωνικό-οικονομική σύγκλιση προς τα πάνω» υπογραμμίζουν.

Στην κατεύθυνση αυτή, αφού συμπεραίνουν ότι η παρούσα κατάσταση στην ΕΕ δεν μπορεί να διατηρηθεί, διαβλέπουν μια ιστορική αποστολή για τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης: «Να υποστηρίζουν πάντοτε τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα, την αλληλεγγύη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα. Αυτές οι αξίες είναι στην καρδιά της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και είναι τα θεμέλια, πάνω στα οποία πρέπει να συνεχίζουμε να οικοδομούμε το μέλλον».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή