Ομολογία Τσίπρα για το χρέος: Μπορεί να μη βάλω γραβάτα, αλλά δεν θέλω να φύγω και με φέσι

Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Με ένα χιουμοριστικό αλλά και ταυτόχρονα αμήχανο μήνυμα προς τους δανειστές, ότι θα επιμείνει στην εξεύρεση «καθαρής λύσης» για τοελληνικό χρέος, απάντησε την Πέμπτη (01/06/2017) από το υπουργείο Εσωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας, τη στιγμή που οι εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα δείχνουν εξαιρετικά δυσμενείς.

Ομολογία Τσίπρα για το χρέος: Μπορεί να μη βάλω γραβάτα, αλλά δεν θέλω να φύγω και με φέσι
3'

ΕΜΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Ερωτηθείς, ενδεικτικά, από τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους κυρίους Σκουρλέτη και Βερναρδάκη, αν θα πάει ή αν θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής με γραβάτα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι. Κάποιοι άλλοι φέσωσαν τη χώρα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανοίξουμε καθαρό διάδρομο και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

«Στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι καθοριστικός», ανέφερε εξάλλου ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο. Όπως πρόσθεσε, όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο αντιπαραγωγικό, αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους, σημειώνοντας πως «τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες εκλογής του Κοινοβουλίου και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις για να κυβερνιέται η χώρα και το ίδιο ισχύει και για τους δήμους και εισάγουμε την απλή αναλογική».

Ο ίδιος εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων. Επίσης, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της ιθαγένειας «για να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης της ιθαγένειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και της προσκόμισης των δικαιολογητικών και του χρόνου που απαιτείται».

«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ζήτημα των συμβασιούχων «μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του πολιτικού κατεστημένου». «Πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε ως αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων», προσέθεσε.

Τόνισε δε ότι η αξιολόγηση των συμβασιούχων θα γίνει από τον ΑΣΕΠ ή άλλη ανεξάρτητη αρχή, στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην αυτοδιοίκηση σημείωσε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ. Ανοίγουμε τη συζήτηση για να εισαχθούν οι αρχές της συνεννόησης και της συνεργασίας».

Επίσης, αναφέρθηκε μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, «που στοχεύει στην ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού με στόχευση να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας». «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη», σημείωσε.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή