Αξιολόγηση: Το παραμύθι της επόμενης ημέρας και ο θλιβερός λογαριασμός της 15μηνης διαπραγμάτευσης

Ο θλιβερός απολογισμός του Eurogroup που σφράγισε την δεύτερη αξιολόγηση με 15 μήνες καθυστέρηση. Από τις επαναστατικές ιαχές της κυβέρνησης για το χρέος και την απειλή για μη εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν στην βουλή μέχρι τον τελικό λογαριασμό και τους διθυράμβους Τσίπρα.

Αξιολόγηση: Το παραμύθι της επόμενης ημέρας και ο θλιβερός λογαριασμός της 15μηνης διαπραγμάτευσης
4'

ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ

Τα «αδειάσματα» Σόιμπλε και η αγαπημένη κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανού υπουργού Οικονομικών ως... παράσταση για κατανάλωση στους Γερμανούς και Έλληνες πολίτες.

Του Βαγγέλη Μπότσαρη

Με διθυραμβικές δηλώσεις και διάγγελμα υποδέχτηκε ο Πρωθυπουργός την απόφαση του Eurogroup με την οποία κλείνει οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση. «Συμφωνία διεξόδου» είδε ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην απόφαση του Eurogroup λίγες μόλις μέρες μετά τις δηλώσεις του ιδίου, ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μην εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε η βουλή, τα οποία περιελάμβαναν μειώσει μισθών και συντάξεων, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Μετά τις επαναστατικές ιαχές που πραγματοποιήθηκαν για εσωτερική κατανάλωση και να πείσουν τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ψηφίσουν για μία ακόμη φορά τα μνημονιακά μέτρα, η κυβέρνηση πήρε μόνο υποσχέσεις για το χρέος αφού ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε η ρήτρα του Μνημονίου που προβλέπει να συζητείται το θέμα του χρέους μετά το 2018.

Και συν τοις άλλοις η ελληνική κυβέρνηση διασύρθηκε για μία ακόμη φορά από τις προκλητικές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε ο οποίος για πρώτη φορά υπερασπίστηκε τον Ευ. Τσακαλώτο λέγοντας ότι δεν έχει καλές σχέσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και πως ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνεί διαρκώς στην Μέρκελ ενώ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup και θα περάσουν από τον Γερμανό υπουργός Οικονομικών.

Η κόντρα Σόιμπλε – ελληνικής κυβέρνησης μοιάζει σαν ένα καλοπαιγμένο έργο που βολεύει και τα δύο μέρη αφού ο Σόιμπλε κερδίζει πόντους στο εσωτερικό της χώρας του στριμώχνοντας την... κακιά Ελλάδα ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο πρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έχει βρει έναν αντίπαλο που δεν έχει συμπάθειες στον ελληνικό λαό. Επί της ουσίας όμως δεν αλλάζει τίποτα αφού στο Eurogroup γίνεται ότι έχει πει εξ αρχής ο Σόιμπλε όπως συνηθίζουν να λένε στις Βρυξέλλες.

«Πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν και επιμείναμε στη διεκδίκηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και μάλιστα τώρα», είπε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Γιατί τώρα έχουμε το μομέντουμ της ανάπτυξης. Πήραμε αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου. Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Πήραμε επιμήκυνση των ομολόγων 15ετή και ισόποσο πάγωμα των επιτοκίων. Πήραμε και ρήτρα ανάπτυξης. Η πιο σημαντική δέσμευση είναι στην τελευταία παράγραφο, το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018».

Τι δεν είπε, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup; O θλιβερός απολογισμός της απόφασης του Eurogroup μετά από 15 μήνες καθυστέρηση εμπεριέχει:

• Την σφραγίδα της κυβέρνησης σε μέτρα που περιλαμβάνουν μειώσεις στις συντάξεις κατά μέσο όρο 25%, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019 και μετά παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Παράλληλα αποφασίστηκε να επιβληθούν νέες μειώσεις στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων που θα επιφέρουν μειώσεις μεσοσταθμικά έως και 20%. Τα μέτρα αυτά υπολογίζονται στο 1% του ΑΕΠ μόνο από τις συντάξεις.

• Επιβεβαιώθηκε ότι η χώρα μπαίνει σε μία περίοδο λιτότητας διαρκείας μέχρι και το 2060 αφού στην συμφωνία προβλέπεται ρητώς ότι η Ελλάδα υποχρεούται σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% μέχρι το 2060.

• Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 8,5 δισ. ευρώ Κανονικά, θα έπρεπε να έχουμε πάρει 19,2 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2016. Ουσιαστικά η χώρα έχει χάσει από το πρόγραμμα το τελευταίο 12μηνο τουλάχιστον 10,7 δισ. ευρώ

• Η κυβέρνηση ζητωκραυγάζει για την αναφορά στην συμφωνία ότι to Eurogroup θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του για να βγει η χώρα στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νέο δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ του Μνημονίου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μετά από 14,5 δισ. μέτρα που έχει αποδεχτεί η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνουν αδιάθετα περίπου 30 δις. ευρώ από τα οποία ένα ποσό θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Είναι ακριβώς η ίδια συζήτηση που είχε ξεκινήσει το 2014 για την αξιοποίηση 11 δισ. ευρώ ως... μαξιλάρι για να έβγαινε η Ελλάδα στις αγορές το 2015 μετά την λήξη του Μνημονίου.

Και τότε ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο Μνημόνιο...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή