Ο Άδωνις «ξέθαψε» την καταστροφική πολιτική Σαμαρά για την Υγεία
Ομαδική αμνησία μάλλον νομίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι έχει «χτυπήσει» τη χώρα.
ΘΑ ΑΝΕΧΤΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ-ΑΣΠΡΟ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ;
Το τελευταίο του εφεύρημα, είναι να κάνει το μαύρο-άσπρο για την καταστροφική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Δεν υπάρχει ούτε μία κοινωνική, επαγγελματική ή επιχειρηματική ομάδα στον κλάδο της Υγείας, με την οποία να μην είχε ανοίξει «μέτωπο» ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας. Ασθενείς, γιατροί, όλη η αλυσίδα φαρμάκου από τη βιομηχανία μέχρι τα φαρμακεία, διαγνωστικά εργαστήρια, ήταν απέναντί του. Ίσως οι μόνοι του σύμμαχοι να ήταν ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς ενδέχεται να συνέβαλε στο να ευοδωθούν τα σχέδιά τους -όμως αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας.
Πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα το ΕΣΥ, τη σχέση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, την πολιτική φαρμάκου και τα περιθώρια ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου. Ο πρώην υπουργός Υγείας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με το rebate και το clawback, λέγοντας ότι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές έχουν φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. «Η λογική του μέτρου ήταν να αφαιρεθεί μετά από λίγο» ανέφερε. Ο ίδιος, ωστόσο, τα εφάρμοσε πιστά κατά τη θητεία του. «Μόνο το εξωνοσοκομειακό είναι τερατώδες και μακροπρόθεσμα θα καταστρέψει τη φαρμακοβιομηχανία, είναι τοξικό» είπε συγκεκριμένα για το clawback.
«Τοξική» για τη φαρμακοβιομηχανία, όμως, ήταν και η συνολική πολιτική φαρμάκου που εφάρμοσε ως υπουργός Υγείας. Σήμερα, όμως, επιχειρεί να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα. Όπως σχολίασε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία γιγαντώθηκε την προηγούμενη περίοδο μέσω των γενοσήμων με κρατική παρέμβαση. «Επί κυβέρνησης Σαμαρά δόθηκε ο χρόνος στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία να προσαρμοστεί (βλέπε DEMO, PHARMATHEN, ELPEN, VIANEX). Τους δώσαμε το χρόνο και μπορούν, επειδή είναι ικανοί επιχειρηματίες, να προκόβουν σε ένα υγιέστερο περιβάλλον».
Χρόνο προσαρμογής, για παράδειγμα, στο «πετσόκομμα» της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είχαν ούτε οι εταιρείες, ούτε πολύ περισσότεροι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι είδαν επί των ημερών του να εκτοξεύεται η συμμετοχή στα φάρμακα και να επιβαρύνονται επιπλέον με το «1 ευρώ ανά συνταγή». Ή μήπως ήταν το «υγιέστερο περιβάλλον» που έκανε την προσφορά των Κοινωνικών Φαρμακείων απαραίτητη για χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή;
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Εμένα ο καπιταλισμός μου αρέσει (...) Το ιδεώδες είναι οι κύριοι επιχειρηματίες να βλέπουν τον υπουργό όσο γίνεται λιγότερο ίσως και ποτέ, αφού ρόλος του κράτους είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Απέχουμε, προφανώς, από αυτό διότι το κράτος παρεμβαίνει για να στρεβλώνει». Αυτές ακριβώς τις στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου, μάλλον έκανε πως δεν τις έβλεπε όταν εφάρμοζε την πολιτική τιμών των οριζόντιων και συνεχών μειώσεων ή όταν ανά εξάμηνο Υπουργικές Αποφάσεις «τίναζαν στον αέρα» τα πλάνα των επιχειρήσεων, με το περιβάλλον να απέχει έτη φωτός από το να χαρακτηρίζεται σταθερό.
Η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, ειδικά στην Υγεία, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν τη διακυβέρνηση της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Επομένως, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν υιοθετεί τις απόψεις του αντιπροέδρου του, άρα υποστηρίζει την πολιτική Σαμαρά στην Υγεία. Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα δεν προδιαγράφονται ευοίωνα για τον ελληνικό λαό. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διασφαλίσει τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τις καταστροφικές πολιτικές Σαμαρά, τότε όπως λέει κι ο λαός, «καήκαμε»...