Επίθεση Φίλη στην Ιεραρχία: «Εφόσον η Εκκλησία διεκδικεί πολιτικό ρόλο, θα αντιμετωπιστεί πολιτικά»
«Σε αυτή τη συμβολική αντιπαράθεση που αφορά εξαιρετικά λίγους συμπολίτες, η Ιεραρχία, δηλαδή η διοίκηση, και όχι το Σώμα της Εκκλησίας που το αποτελούν τα εκατομμύρια πιστών στη χώρα μας, ξαναμπαίνει πολιτικά μπροστά, διεκδικεί πολιτικό ρόλο», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης κατά την τοποθέτησή του για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
Σχολιάζοντας την απαίτηση της Ιεράς Συνόδου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ο κ. Φίλης έθεσε το ερώτημα αν έχει η Ιεραρχία το δικαίωμα αυτό, και πρόσθεσε: «Όταν διεκδικείς πολιτικό ρόλο, θα αντιμετωπιστείς πολιτικά. Δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά από την μια ένα θείον καθίδρυμα και από την άλλη μια εγκόσμια πολιτική. Αυτά είναι πλαστές διατυπώσεις».
«Όταν κατεβαίνει κανείς στο στίβο της πολιτικής, όταν επανέρχεται η γνωστή ευλογία υπέρ της «Δεξιάς του Κυρίου», τότε είναι προφανές ότι σε αυτήν την πολιτική επιδίωξη της ιεραρχίας, τους ίδιους τους πιστούς που ανήκουν σε πολλά κόμματα, σε πολλές ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις, τους ενώνει μόνο η πίστη τους στον Χριστό», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:
«Όλοι οι πολίτες, εντός και εκτός της Εκκλησίας, προφανώς και διεκδικούν να υπάρξει και μια λύση δημοκρατικού χαρακτήρα, και αυτή η λύση κατά τη γνώμη μου είναι η συνταγματική αναθεώρηση που θα καθιστά σαφείς τους ρόλους της Εκκλησίας και της Πολιτείας».
Ο κ. Φίλης, διευκρίνισε ότι δεν χρησιμοποιεί τους όρους «διαχωρισμός» ή «χωρισμός», διότι δημιουργούνται παρεξηγήσεις εκ μέρους της Εκκλησίας. «Για χωρισμό πρόκειται όμως. Άλλο η Εκκλησία, άλλο η Ιεραρχία, άλλο η Εκκλησία ως θεσμός και άλλο η κοινωνία, η πολιτική και οι άλλοι κοσμικοί θεσμοί» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός, επεσήμανε μια σύμπτωση κατά την τελευταία συνεδρίαση της ιεραρχίας, όπου «βγήκε το μανιφέστο για τους διεμφυλικούς συμπολίτες μας και για την κυβέρνηση: Υπάρχει και ένα δεύτερο με αξιώσεις της εκκλησίας για την θέση της στο πολιτικό σύστημα: Ανοίγει δηλαδή η Εκκλησία με τους δικούς της όρους, πώς εννοεί τη σχέση της με το κράτος. Έχει ενδιαφέρον, γιατί έχουμε ένα δείγμα με την παρέμβαση της στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
ΑΠΕ