Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για F16: Δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά!
Τα απτά αποτελέσματα που επιφέρει η αναβάθμιση των F16 αντέτεινε ως επιχειρήματα ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στις ερωτήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, σήμερα, Παρασκευή (27/10/2017), στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» - Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλη την πολιτική επικαιρότητα
Κατά τη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το κόστος θα είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ και, όπως είπε, «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για καινούρια δαπάνη»
Παράλληλα επέμεινε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι στάση υπευθυνότητας αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι...
Δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά ωφέλη (ΑΩ) στη συμφωνία για τα F-16 με εξαίρεση την ΕΑΒ είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αγορές στο μέλλον.
Tσίπρας: Δεν μιλάμε για αγορά νεών αεροσκαφών, μιλάμε για αναβάθμιση των υπαρχόντων είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή
Έχει κριθεί απο την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, τώρα, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η αναβάθμιση δεν συνεπάγεται νέα δαπάνη.
Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός οτι για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση του θέματος αυτού, είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή στη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και την βάση της Σούδας και πρόσθεσε: "Απτό αποτέλεσμα η δήλωση του ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της.
Απτό αποτέλεσμα ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών μας για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Απτό αποτέλεσμα είναι η ανακοίνωση για κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη ενώ είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που ανοίγει τις πύλες της για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.
Απτό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση ότι η επόμενη ΔΕΘ που τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις.
Οπτικές ίνες, ναυπηγεία, υποδομές.
Απτό αποτέλεσμα η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Τέλος απτό αποτέλεσμα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της διευθύντριας του ΔΝΤ οτι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και οτι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ' αξιολόγηση".
Ερώτηση Θεοδωράκη για τη βάση της Σούδας
Μια σειρά ερωτημάτων έθεσε για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στην Ώρα του Πρωθυπουργού με αιχμή τη διάρκεια του προγράμματος που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι 10 έτη.
«Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες από τους υπερεθνικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε να μεροληπτεί το ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας. Θέλουμε να εγγυηθεί η ΕΕ ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινό αμυντικο δόγμα, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκης στην συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και την βάση της Σούδας, στη Βουλή», τόνισε πριν από τον Πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνέχισε:
«Τι εννοείτε κ. Τσίπρα όταν λέτε ότι η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί; Για πόσα δισεκατομμμύρια μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16. Με ποιό τίμημα, σε πόσα χρόνια και με τι ρυθμούς; Ειδικά σε περίοδο κρίσης και ανέχειας έπρεπε να απαντήσετε πρώτα στο εσωτερικό της χώρας πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και τη βάση της Σούδας, στη Βουλή .
«Στην Αμερική δείξατε μια περίεργη δεκτικότητα σε ό,τι ζήτησε η άλλη πλευρά», είπε στη Βουλή απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Σ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας «ή αισθανθήκατε δέος μπροστά στην υπερδύναμη, ή πήγατε απροετοίμαστος ή με τα πολλά "ναι" προσπαθήσατε να καλύψετε τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος».
Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει πόσα είναι τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, ποιές δεσμεύσεις έχουν αναληφθει για την βάση της Σούδας και ποιός θα πάρει τις αποφάσεις αυτές.
Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης είχε πει «Αντιμετωπίσατε τη βάση της Σούδας ως υποσημείωση στο περιθώριο μιας συμφωνίας μαμούθ. Ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης της Σούδας δεν μπορεί να είναι χωρίς ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό οικονομικά και γεωπολιτικά».
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
«Η συνάντηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τράμπ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Τσίπρα ήταν απαραίτητη σε μια εποχή πολλών αναταράξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία της Ελλάδας στον αμυντικό τομέα με την πιο ισχυρή δύναμη του κόσμου, είναι στρατηγικής σημασίας. Η χώρα μας πρέπει να αποτελέσει την δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη ταραγμένη περιοχή.
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των κ.κ Τράμπ - Τσίπρα πληροφορηθήκαμε για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είχε προηγηθεί στις 29 Αυγούστου 2017, η συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για την επέκταση της ισχύος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2018. Η συμφωνία καθώς και το κείμενο των ρηματικών διακοινώσεων που την καθορίζουν, αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέσα στο τυπικό κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, ούτε για τα πιθανά αντισταθμιστικά ανταλλάγματα που έχει ζητήσει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, το πνεύμα που διέπει το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης αφήνει πολλά περιθώρια για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία:
«Κατά την χορήγηση της αμυντικής αυτής υποστήριξης οι Ηνωμένες πολιτείες θα λάβουν υπ’ όψη τις ανάγκες των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και την επιθυμία της Ελληνικής κυβέρνησης όπως η υποστήριξη αυτή χορηγηθεί υπό τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν επίσης υπ’ όψιν τους τον αμυντικό ρόλο της Ελλάδος στης περιοχή καθώς και την σημαντική συνεισφορά της Ελλάδος στη διμερή αμυντική σχέση με τη χορήγηση άδειας στις Ηνωμένες πολιτείες να λειτουργούν στρατιωτικές ευκολίες στην Ελλάδα» (άρθρο ΙΧ.2)
«Οι δύο κυβερνήσεις έχοντας υπ’ όψη τις σχέσεις μεταξύ αμυντικής ικανότητας και οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, θα καταβάλουν μέγιστες προσπάθειες για να αναπτύξουν σχέσεις οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα περιλαμβάνουν αμοιβαία συμφωνημένη τεχνική βοήθεια των Ηνωμένων πολιτειών, και ανάλογα με τις συνθήκες, άλλες μορφές βοήθειας» (άρθρο Χ.2)
Τμήμα της παραπάνω συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί και η ανανέωση της σύμβασης της Αμερικανικής Ευκολίας/Εγκατάστασης (facility) στη Σούδα.
Με δεδομένη την στρατηγική σημασία της Σούδας, μια δομημένη διαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς θα μπορούσε να πετύχει αφενός την αμυντική θωράκιση της χώρας με ευνοϊκούς όρους και αφετέρου την εδραίωση της διεθνούς θέσης της χώρας.
Η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ανατραπεί.
Στις διαπραγματεύσεις των δυο συμμαχικών κυβερνήσεων Ελλάδας-ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τα ενεργειακά θέματα. Η ασφάλεια της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση αλλά απαιτείται «εθνική γραμμή».
Ερωτάται ο Πρωθυπουργός:
- Ποια ανταλλάγματα δόθηκαν προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών και του ελληνικού τομέα αμυντικής βιομηχανίας & έρευνας. Ποιο τμήμα της συμφωνίας θα δοθεί στην εγχώρια βιομηχανία για υλοποίηση; (άρθρο Χ.1 & Χ.2 της συμφωνίας);
- Τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για τα F-16 και το τελευταίο πρόγραμμα πενταετούς εκσυγχρονισμού και πότε θα υποβληθεί στην Βουλή για έγκριση; Ποιο το ακριβές κόστος της συμφωνίας και με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί;
- Με δεδομένο το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ιδίως στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για την, σε βάθος χρόνου, παραχώρηση των ελληνικών διευκολύνσεων στην Σούδα;».