Λ.Μοντέρο: Οι Έλληνες δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια
Τα μέτρα αυτά θα σας «σκοτώσουν», τονίζει η πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής..
Τα μέτρα, που λαμβάνονται στην Ελλάδα είναι δυσβάσταχτα και θα σας «σκοτώσουν», τονίζει η πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής και γερουσιαστής κ. Λάουρα Μοντέρο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον Ελληνικό λαό.
Σε συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία», σημειώνει πως για τη χώρα μας το ευρώ είναι υψηλό σε σχέση με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
«Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντέξει 167% του ΑΕΠ χρέος. Οι Έλληνες να υποφέρουν από την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συντάξεις και τη φτώχεια», επισημαίνει η κ. Μοντέρο.
Οι Έλληνες δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια
«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σ' αυτές τις δανειακές υποχρεώσεις, πως ο κόσμος υποφέρει, δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια», υπογραμμίζει η γερουσιαστής.
Σε δρόμους παράλληλους Ελλάδα-Αργεντινή
Σημειώνει, εξάλλου, πως Αργεντινή και Ελλάδα είναι σε δρόμους παράλληλους .
«Έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά ως λαοί, τον ίδιο ψυχισμό. Όταν συνέβη η κρίση το 2001, είχαμε λίγο μικρότερο έλλειμμα από το δικό σας. Ο κόσμος στην Αργεντινή πέρασε πολύ δύσκολα, βγήκε στους δρόμους. Από το 2001 που ξέσπασε η κρίση έως το 2010, υπήρξε μεγάλη αναταραχή. Αλλάξαμε 5 φορές πρόεδρο στη χώρα μας. Σήμερα τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τότε. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε στο 54%», ανέφερε η κ. Μοντέρο.
Οι τράπεζες έχουν ευθύνη
Καλεί την Ευρώπη να επανεξετάσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Δεν μπορείτε να λάβετε περισσότερα δάνεια μόνο για να πληρώσετε το χρέος σας. Πρέπει να υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις για την πληρωμή του εξωτερικού χρέους σας και οι γαλλογερμανικές τράπεζες να σας βοηθήσουν. Έχουν μερίδιο ευθύνης γιατί σας έδωσαν χρήματα για ν' αγοράσετε προϊόντα από τις δικές τους χώρες», υπερτονίζει η κ. Λάουρα Μοντέρο.
Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής προτείνει στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές: τη γεωργία, τα μεταλλεύματα και τους πόρους για την παραγωγή ενέργειας.