Φώφη Γεννηματά: Ποια είναι η νέα ηγέτης της Κεντροαριστεράς
Με ποσοστό περίπου στο 60%, έναντι 40% του Νίκου Ανδρουλάκη, η Φώφη Γεννηματά αναδεικνύεται η νικήτρια των εκλογών για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα στη προοδευτική παράταξη, όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής διαδικασιών και Δεοντολογίας καθηγητή Νίκος Αλιβιζάτο περίπου στο 35% των καταμετρημένων ψήφων.
Όπως ανακοίνωσε «μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί ότι νικήτρια είναι η κ. Γεννηματά». Πρόσθεσε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ προηγείται σ΄όλες της Περιφέρειες της χώρας πλην της Κρήτης, όπου προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζει αυξημένα ποσοστά και στην Αττική.
Ποια είναι όμως η νέα ηγέτης Κεντροαριστεράς;
Η Φώφη Γεννηματά είναι Ελληνίδα πολιτικός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Έχει χρηματίσει Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς το 2003-07, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2009-10 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών το 2011-12 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου και Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 2013-15 στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και είναι κόρη του Γεωργίου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Φοίτησε στο Λύκειο Φιλοθέης και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίζεται υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία συνταξιοδοτείται σε ηλικία 51 ετών. Έχει παντρευτεί 2 φορές και έχει 3 παιδιά. Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.
Πολιτική σταδιοδρομία
Την περίοδο 1982-87 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ. Το 2000 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Tο 2002 εξελέγη Yπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της ΕΝΑΕ. Το 2007 παραιτήθηκε από την θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.
Μετά τις εκλογές του 2009 επιλέχθηκε από τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον Μάρτιο του 2012 παραιτήθηκε από τη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών που είχε επιλεχθεί στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να γίνει εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του ΠΑΣΟΚ. Με τον ανασχηματισμό του 2013 της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για τη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Στις εκλογές του Γενάρη του 2015, εξελέγη για τρίτη φορά βουλευτής Α΄ Αθηνών.
Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
(Πηγή: Wikipedia)