Τσακαλώτος: Οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική
«Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για αλλαγές καθώς πολλές πολιτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει, ότι οι περιφερειακές και οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Στην ατζέντα που διαμορφώνεται η Αριστερά πρέπει να έχει πολιτική παρέμβαση.Πρέπει μαζί με τους Πράσινους και τις άλλες δυνάμεις να εργασθούν για την αλλαγή του ευρωπαϊκού υποδείγματος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας απόψε στην εκδήλωση του ιδρύματος Πουλατζά για τις κοινωνικές ανισότητες.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Γερμανία και υποστήριξε ότι οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.
«Έχει τεράστια σημασία οι σοσιαλδημοκράτες να είναι μέσα στην κυβέρνηση. Καταλαβαίνω τους δισταγμούς αλλά αν η Ευρώπη δεν έχει τώρα ένα θετικό μομέντουμ αργότερα θα είναι πιο δύσκολα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι σήμερα το διακύβευμα είναι ποιος θα ηγεμονεύσει τα επόμενα 40 χρόνια και εάν η Αριστερά θα είναι μέσα σε αυτό.
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Το 1995 ήμασταν στο ζενίθ του νεοφιλελευθερισμού και υπήρχε ένα ηγεμονικό σχέδιο το οποίο ενσωμάτωνε μεσαία και εργατικά κοινωνικά στρώματα. Σήμερα σημαντικά μεσαία στρώματα είναι αρνητικά. Υπάρχουν πολλαπλές ανισότητες που η μία επηρεάζει την άλλη, όχι μόνο εισοδηματικές αλλά και ανισότητες που έχουν πρόσβαση στην διακυβέρνηση και σε κοινωνικά δικαιώματα. Η ΕΕ δεν μπορεί να επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν από την κρίση, ούτε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Η Αριστερά πρέπει να είναι παρούσα.
Τέλος είπε ότι «όποιες αλλαγές και αν περιλαμβάνει η ατζέντα Μακρόν - Μέρκελ δεν μπορεί σημαίνει λιγότερη λογοδοσία, λιγότερη δημοκρατία». Η λογοδοσία πρόσθεσε είναι πολύ σημαντική γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δεν είναι μόνο οι ανισότητες αλλά το ότι ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης αισθάνεται ότι δεν μπορεί να επηρεάσει. Η Αριστερά δε μπορεί να δεχθεί παρεμβάσεις που μειώνουν την λογοδοσία, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ