Κατρούγκαλος: Διαθέσιμα τα απόρρητα έγγραφα το απόγευμα στο ΥΠΕΞ
«Μου έχει κάνει εντύπωση η ανευθυνότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, επειδή επαναλαμβάνεται η κριτική περί προσπάθειας συγκάλυψης» τόνισε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Έκανε γνωστό, πως από χθες το βράδυ έχει απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία αναφέρει πως τα έγγραφα απόλυτης διαβάθμισης του υπουργείου Εξωτερικών, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, θα είναι διαθέσιμα προς μελέτη επιτόπια στο γραφείο του σήμερα, από 6-8 το απόγευμα. Διευκρίνισε μάλιστα, πως εφόσον το επιλέξει ο αρχηγός ενός κόμματος, είναι δυνατό να εξουσιοδοτήσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο προκειμένου να μελετήσει τα σχετικά τηλεγραφήματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, ότι ρητά λέει το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής ότι οι υπουργοί, όχι απλώς έχουν δυνατότητα να μην προσκομίσουν απόρρητα έγγραφα ενώπιον της Βουλής με τη συνήθη δημόσια διαδικασία, αλλά απαγορεύεται στον υπουργό να προσκομίσει παρόμοια έγγραφα. Η διαβάθμιση του απορρήτου μπορεί να αρθεί μόνο από τον δημόσιο φορέα που την έχει δώσει, για προφανείς λόγους προστασίας του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος, προσέθεσε.
Κατέστησε σαφές, πως «με τη διαδικασία που επελέχθη προστατεύθηκαν δύο ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας, ώστε να υπάρχει πληροφόρηση της αντιπολίτευσης και να μην γίνονται φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα».
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε, πως οι βουλευτές δεν μπορούν να λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι απόρρητων εγγράφων. Απέδωσε την ανακίνηση του θέματος της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σ. Αραβία από την αντιπολίτευση, ως «μια προσπάθεια αντιπερισπασμού σε υπαρκτά σκάνδαλα που βαρύνουν τα συγκεκριμένα κόμματα». Την χαρακτήρισε ως «μια προσπάθεια απαράδεκτη για τον ίδιο τον κοινοβουλευτισμό, να υπάρξει ένας συμψηφισμός με κατασκευασμένα σκάνδαλα».
Το κρίσιμο νομικό ζήτημα, σε ό,τι αφορά την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, σημείωσε, «ήταν αν λειτούργησε ως πληρεξούσιος της Σ. Αραβίας αυτός που συνήψε τη σχετική συμφωνία» και συμπλήρωσε πως «αν υπάρχει πληρεξουσιότητα, δεν υπάρχει παραβίαση του νόμου περί μεσαζόντων, ούτε δυνατότητα μίζας».
Εξίσου υπογράμμισε, πως επειδή η συμφωνία είναι μεταξύ κυβερνήσεων, δεν θα μπορούσε να πουληθούν 300.000 βλήματα και να χρησιμοποιηθούν 100.000.
Αναφερόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, επισήμανε πως ο ίδιος έχει δώσει στη δημοσιότητα, κατά παράβαση του άρθρου 146 του Ποινικού Κώδικα και του άρθρου 133 του Κανονισμού της Βουλής, απόρρητα έγγραφα. «Ήρθε χθες στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών και απευθύνθηκε σε ένα μη εξουσιοδοτημένο διπλωμάτη, ζητώντας τα έγγραφα αυτά» προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιβολή εμπάργκο της ΕΕ στην πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ξεκαθάρισε πως δεν αφορά τη διάσταση της νομιμότητας της όλης διαδικασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ