Χατζηδάκης: Δεν έχουμε πολλούς πολιτικούς της εμβέλειας της Ντόρας Μπακογιάννη

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε την Κυριακή (03/12/2017) ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, για την Ντόρα Μπακογιάννη, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη συμμετάσχει κανένας συγγενής του στη μελλοντική κυβέρνηση του κόμματος.

Χατζηδάκης: Δεν έχουμε πολλούς πολιτικούς της εμβέλειας της Ντόρας Μπακογιάννη
14'

«Ήταν δύσκολη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν έχουμε πολλούς πολιτικούς της εμβέλειας της Ντόρας Μπακογιάννη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, επισημαίνοντας: «Όταν ήμουν αρμόδιος υπουργός, την περίοδο 12-14, με είχε "τηγανίσει" ο ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουν να διαχειριστούν μια κατάσταση η οποία είναι οξύτατη». Εκφράζοντας της θέση της ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά πρέπει αν τυγχάνουν προστασίας οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι αύριο, που συνεδριάζει το Eurogroup θα έχει επιτευχτεί τεχνική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε πως «όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα με την αξιολόγηση η κυβέρνηση δεν θα έχει κατορθώσει να μας επιστρέψει στις αρχές του ‘15».

Αναφορικά με την έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για «παραμύθι που προσπαθούν να κατασκευάσουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να κατέβουν στις εκλογές». Ωστόσο, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία απάντησε: «Ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τελικά τι θα κάνουν».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εστέφθη με επιτυχία η ανταλλαγή ομολόγων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, τόνισε: «Δεν θέλω να γίνω ΣΥΡΙΖΑ Νο2 ισχυριζόμενος ότι σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα ζητήματα υπάρχουν μόνο αρνητικές εξελίξεις».

Πέραν τούτων, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η τυχόν ακύρωση της συμφωνίας είναι κολοσσιαία αναδίπλωση», επαναλαμβάνοντας ότι «το θέμα για τη ΝΔ δεν κλείνει».

Τέλος, ερωτηθείς εάν κινείται στην ίδια ιδεολογική γραμμή με τον έτερο αντιπρόεδρο του κόμματος, τον Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζει «ασφαλώς έχουμε στελέχη και βουλευτές με διαφορετικό ύφος και ταπεραμέντο, αλλά μας ενώνει το όραμα να κάνουμε την πατρίδα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη

Ερ. Κύριε Χατζηδάκη, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί. Θεωρείτε ότι οι πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν μία σημαντική ενίσχυση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», κάτι το οποίο ζητούν και οι θεσμοί, και επιπλέον η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στη δέσμευση ότι δεν κινδυνεύουν τα σπίτια των «λαϊκών στρωμάτων»;

Απ. Ήμουν αρμόδιος υπουργός την περίοδο '12-14 και με είχε «τηγανίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν οι δηλώσεις, τα ηχητικά αποσπάσματα και του ίδιου του κ. Τσίπρα που μας χαρακτήριζε «κυβέρνηση των πλειστηριασμών», ενώ εκείνοι ήταν το κόμμα της σεισάχθειας. Από τη σεισάχθεια, τη διαγραφή των δανείων δηλαδή, φτάσαμε να υπάρχει μικρότερη προστασία για τους δανειολήπτες, όπως ομολόγησαν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ψηφίστηκε το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο. Μόνοι τους τότε παραδέχθηκαν ότι περιόρισαν την προστασία στο ύψος του 60% σε σχέση με αυτήν που ίσχυε πρωτύτερα. Σήμερα, λοιπόν, έχουν να διαχειριστούν μια κατάσταση η οποία είναι οξύτατη -έχουμε πλέον παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια- και χειροτέρεψε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ερασιτεχνικών τους χειρισμών. Βεβαίως η μεγάλη δυσκολία που έχουν είναι πώς θα ξεπεράσουν τα παχιά λόγια τα οποία είχαν πει προηγουμένως. Είναι όμηροι των διακηρύξεών τους.

Η ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Πιστεύει, όπως πίστευε πάντοτε, ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η ήρα από το στάρι. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προστατεύονται στρατηγικοί κακοπληρωτές. Όμως από την άλλη πλευρά πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη θα πρέπει να τυγχάνουν προστασίας. Και εδώ περιμένουμε από την κυβέρνηση να ταυτίσει τα λόγια με τα έργα της.

Ερ. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι έως αύριο Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup θα έχει επιτευχτεί τεχνική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές;

Απ. Δεν έχω αμφιβολία πως, οτιδήποτε και αν γίνει με την αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα βγει να πανηγυρίζει. Έχει μια παράδοση σ' αυτό. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αγνοεί τα γεγονότα και τα παρουσιάζει όπως τη συμφέρουν την ίδια και μάλιστα με έναν τρόπο προκλητικό. Όμως, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα με την αξιολόγηση, η κυβέρνηση δεν θα έχει κατορθώσει -μετά από ένα τσουβάλι μέτρα που πήρε ή προγραμματίζει να πάρει- να μας επιστρέψει ούτε καν εκεί που παρέλαβε την σκυτάλη στις αρχές του '15.

Τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν η οικονομία, διαπιστωμένα με βάση την ΕΛΣΑΤ και την Eurostat, ήταν σε ύφεση, δηλαδή σε οπισθοδρόμηση. Επίσης με αυτή την κυβέρνηση «κατορθώσαμε» να έχουμε πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια, τα οποία αντί να μειώνονται αυξάνονται. Αυτό είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το κυριότερο όμως είναι ότι έχουμε ακόμα το βαρίδι των capital controls που μας φόρτωσε αυτή η κυβέρνηση με τα πειράματα του '15. Και εδώ δεν είναι μόνο το πρόβλημα που προκαλείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι έχουμε ακόμα τα capital controls είναι ακόμα μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στην οικονομία και φυσικά στην κυβέρνηση. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα.

Ερ. Αν τελικά κλείσει η γ΄ αξιολόγηση χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις προοιωνίζει και την έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018;

Απ. Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση είναι το καλοκαίρι του '18 να κλείσει το πρόγραμμα του 3ου μνημονίου. Εν τω μεταξύ όμως πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση ψήφισε ένα 4ο μνημόνιο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Που κόβει ένα μισθό από τους μισθωτούς με το αφορολόγητο και μία σύνταξη από τους συνταξιούχους. Επίσης ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Φρόντισε ώστε το Υπερταμείο να βρίσκεται στη χώρα μας για 99 χρόνια. Ο SSM θα ασκεί έλεγχο στις τράπεζες για 35 χρόνια, όσο θα διαρκούν τα δάνεια. Για ποια έξοδο από τα μνημόνια μιλάμε λοιπόν; Όλο αυτό είναι το νέο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα. Ένα παραμύθι που προσπαθούν να κατασκευάσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να κατέβουν στις εκλογές.

Ερ. Θεωρείτε ότι το προσεχές φθινόπωρο (μετά την έξοδο από τα μνημόνια και προ τυχόν επιβολής άλλων μέτρων) είναι πιθανές πρόωρες εκλογές ή αντίθετα η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία όπως διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός;

Απ. Ο κ. Τσίπρας είναι μπερδεμένος ο ίδιος. Από τη μία θέλει να απολαύσει την εξουσία και προσπαθεί να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του μέχρι τέλος. Από την άλλη αντιλαμβάνεται ότι όσο παραμένει στην κυβέρνηση διευρύνεται το μέγεθος της ήττας που θα υποστεί στις εκλογές και κινδυνεύει να εξαερωθεί πολιτικά. Νομίζω ότι ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τι τελικά θα κάνουν. Πάντως επεξεργάζονται ένα σενάριο εξόδου με προσφυγή στις κάλπες στα μέσα του '18. Με όχημα ότι δήθεν βγήκαμε από το μνημόνιο και ενδεχομένως με ολίγη συνταγματική αναθεώρηση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τους εκδικείται η πραγματικότητα. Διότι παρά τα όσα λένε και πανηγυρίζουν η οικονομία σέρνεται και οι Έλληνες νιώθουν ότι σήμερα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που βρίσκονταν πριν 3 χρόνια. Και στο νέο προϋπολογισμό κάνουν νέα «δώρα» στους φτωχούς: κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140.000 συνταξιούχους, κατάργηση της έκπτωσης στην εφορία για τις ιατρικές δαπάνες, μείωση κατά 50% του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ερ. Εκτιμάτε ότι η επόμενη έξοδος στις αγορές θα γίνει με ευνοϊκότερο επιτόκιο για τη χώρα; Ήδη υπάρχει ένα θετικό δείγμα καθώς εστέφθη με επιτυχία η ανταλλαγή ομολόγων.

Απ. Δεν θέλω να γίνω ΣΥΡΙΖΑ Νο2 ισχυριζόμενος ότι σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα ζητήματα υπάρχουν μόνο αρνητικές εξελίξεις. Αλλά τελικά ποιο είναι άραγε το επίτευγμα του κ. Τσίπρα; Ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει ξανά στις αγορές 2,5 χρόνια μετά την πρώτη της επιστροφή; Διότι ήδη το 2014 είχαμε βγει δοκιμαστικά στις αγορές και το 2015 θα βγαίναμε ξανά και ξανά αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι πρόωρες εκλογές που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας και το τρομερό 1ο εξάμηνο του 2015 των Τσίπρα-Βαρουφάκη. Τώρα ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επαίρονται διότι η χώρα αρχίζει δειλά να δανείζεται από τις αγορές. Μακάρι να συνεχιστεί αυτό. Όμως η όποια εξέλιξη σ' αυτό το επίπεδο δεν διαγράφει το κόστος της πολιτικής τους και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας αυτά τα 2,5 χρόνια. Δυστυχώς πληρώνουμε πανάκριβα τους πειραματισμούς στην οικονομία αυτής της κυβέρνησης. Ήρθε να σκίσει τα μνημόνια και ψήφισε δύο.

Ερ. Να περάσουμε και στο θέμα των ημερών. Την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Καταρχήν θα ήθελα να σας ρωτήσω, η ΝΔ πιστεύει ότι βγήκε κερδισμένη από την κατάληξη της υπόθεσης ή η ανταλλαγή «κατηγοριών» ένθεν-κακείθεν βλάπτει την εικόνα του πολιτικού συστήματος;

Απ. Η αντιπολίτευση έθεσε τα ερωτήματα που όφειλε για αυτό το κυβερνητικό σκάνδαλο και η κυβέρνηση του δήθεν «νέου ήθους» επιχείρησε να συγκαλύψει μια μεθόδευση με ένα μεσάζοντα κατά παράβαση της νομοθεσίας. Στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με στοιχεία και απέναντι βγήκαν ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας - χρησιμοποιώντας ακόμα και έγγραφα που φαίνεται να είναι αμφίβολης γνησιότητας- και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι όλα είναι μια χαρά. Αλλά αν όλα είναι τέλεια, όπως υποστήριξαν, γιατί δεν έκλεισε η συμφωνία; Γιατί δεν υπέγραψαν οι Σαουδάραβες και γιατί η Ελλάδα έχασε 66 εκατ. ευρώ; Αυτό που τελικά φάνηκε στη Βουλή, και το αντιλαμβάνεται πλέον και ο κόσμος, είναι ότι αυτοί που κουνάγανε το δάχτυλο και λέγανε ότι είναι οι αρχάγγελοι της κάθαρσης που θα φέρουν το καινούργιο έχουν μπλέξει με πολύ περίεργες ιστορίες. Και είναι πλέον κραυγαλέα η προσπάθειά τους να κουκουλώσουν το θέμα και να το κλείσουν. Αλλά για εμάς το θέμα δεν κλείνει.

Ερ. Η ακύρωση της συμφωνίας είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ή «τέχνασμα» υπό το φόβο Ειδικών Δικαστηρίων τα οποία ευθέως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία τους στη Βουλή;

Απ. Ασφαλώς είναι μια κολοσσιαία αναδίπλωση. Από την μία προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και από την άλλη πανικόβλητοι προσπαθούν να απεγκλωβιστούν άρον-άρον από το θέμα. Προσπαθούν, λοιπόν, να κρυφτούν πίσω από τον «ανθρωπισμό» τους για την Υεμένη, λες και προέκυψε ξαφνικά το θέμα. Και βρίσκουν άλλοθι σε προχθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου, ενώ τέτοια ψηφίσματα βγαίνουν από το '16. Εν πάση περιπτώσει, ότι και αν κάνουν το θέμα αυτό για τη Νέα Δημοκρατία παραμένει ανοικτό.
Πρώτον, διότι έχουμε μια παρανομία από την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με το νόμο του 2011 για την πώληση στρατιωτικού υλικού και τις διατάξεις περί μεσαζόντων. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απαντήσεις για την παράκαμψη του νόμου για χάρη του καταδικασθέντος μεσάζοντα κ. Παπαδόπουλου. Δεύτερον, υπάρχουν 2 διαφορετικοί αριθμοί: 300.000 βλήματα από την μια πλευρά και 100.000 βλήματα από την άλλη. Θα πουλούσαμε 300.000 αλλά η Σ. Αραβία θα αγόραζε 100.000 βλήματα. Τι θα γινόντουσαν τα άλλα 200.000; Ούτε εδώ έχει απαντήσει η κυβέρνηση. Τρίτον, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλα έγινα τίμια, διαφανώς και καθαρά δεν μας έδωσε απάντηση γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία. Θυμίζει το γνωστό «η εγχείρησις επέτυχεν αλλά ο ασθενής απέθανεν». Επιπλέον, το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο διότι φαίνεται ότι πάλι ο κ. Καμμένος χρησιμοποίησε έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας για να παραπλανήσει τη Βουλή.
Λοιπόν, εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα θεσμικά μέσα που έχουμε για να διερευνηθεί η υπόθεση και να ριχτεί άπλετο φως. Αν όμως η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την πλειοψηφία της για να κουκουλώσει το θέμα, τότε, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει και η επόμενη Βουλή που είναι βέβαιο ότι θα έχει άλλους συσχετισμούς δυνάμεων.

Ερ. Με την ιδιότητά σας ως αντιπροέδρου της ΝΔ θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί τελευταία έχει ανοίξει μία συζήτηση σχετικά με το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ; Πιστεύετε ότι σε συγκεκριμένα θέματα η ΝΔ δέχεται, σήμερα, επιρροές στροφής της προς τα Δεξιά;

Απ. Ειλικρινά, κυρία Αδηλίνη, θεωρώ τη συζήτηση αυτή άνευ αντικειμένου. Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένες ιδεολογικές αρχές που δεν αμφισβητούνται. Είμαστε το κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας και ακολουθούμε ένα δρόμο πραγματισμού και κοινής λογικής απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Απευθυνόμαστε στον μέσο άνθρωπο με όχημα τον προγραμματικό μας λόγο που συνδυάζει τη λογική με την ευαισθησία. Θέλουμε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Θέλουμε οι συμπολίτες μας που βιώνουν εντονότερα την κρίση να δουν τον εαυτό τους μέσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ερ. Να σας ρωτήσω τότε ευθέως. Εσείς ως αντιπρόεδρος κινείστε στην ίδια ιδεολογική γραμμή με τον έτερο αντιπρόεδρο του κόμματος;

Απ. Όλοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία δεσμευόμαστε από τις ιδεολογικές αρχές και τις θέσεις του κόμματος. Είμαστε ένα πλατύ κόμμα, ασφαλώς έχουμε στελέχη και βουλευτές με διαφορετικό ύφος και ταπεραμέντο, αλλά μας ενώνει το όραμα να κάνουμε την πατρίδα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Ερ. Η ανασύσταση της Κεντροαριστερός και ο «γάμος» Γεννηματά-Θεοδωράκη θα ανακόψει δυνητικούς ψήφους που θα μπορούσαν να έλθουν προς τη ΝΔ;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένας δρομέας αντοχής. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και να τρέξουμε τη διαδρομή μας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τη δυναμική μας, λοιπόν, την δημιουργούμε από μόνοι μας. Αλίμονο αν ένα μεγάλο κόμμα εξαρτάται από την πορεία ή τα λάθη ενός άλλου κόμματος. Εν πάση περιπτώσει: Κάθε κόμμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και η Κεντροαριστερά τη δική της.

Ερ. Να επιμείνω, ωστόσο, και να σας ρωτήσω, ο καινούργιος φορέας θα μπορούσε αφενός να ανακόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ ή την επομένη των εκλογών να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης;

Απ. Τα πράγματα για εμάς είναι πολύ ξεκάθαρα: ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία, θα επιδιώξουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας με όλες τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου. Θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με τους καλύτερους. Μια Εθνική Ελλάδος. Από εκεί και πέρα, την κρίσιμη ώρα ο καθένας θα τοποθετηθεί όπως νομίζει.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δείτε εδώ περισσότερα θέματα για τη Νέα Δημοκρατία

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή