Tσίπρας: Η ΝΔ είναι εθνικά επικίνδυνη – Μητσοτάκης: Δεν εμπιστεύομαι Τσίπρα και Κοτζιά
Η άγρια κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία δημιουργεί συνθήκες ουτοπίας για τη σύσταση ενός αποτελεσματικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας – Ποιοι και γιατί τινάζουν στον αέρα οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης και εθνικής ομοψυχίας
Την ώρα που όλα τα κόμματα βάζουν στο δημόσιο διάλογο την περίφημη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ακριβώς την ίδια στιγμή με δηλώσεις τους, τινάζουν στον αέρα οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης και Εθνικής Ομοψυχίας.
Στη Νέα Δημοκρατία ανοικτά πλέον φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν τον πρωθυπουργό και μάλιστα ορισμένοι (Δημήτρης Σταμάτης, βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Σαμαρά) να δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν!
Το κλίμα είναι πολύ κακό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Επίσης είναι βέβαιο πως, όταν το εθνικό μέτωπο στο εσωτερικό δεν είναι αρραγές, αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις διπλωματικές προσπάθειες της όποιας κυβέρνησης.
Για τους παραπάνω λόγους, στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν ανοικτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Εθνικά επικίνδυνο και ανεύθυνο!
Όπως χαρακτηριστικά λένε ο Μητσοτάκης βάζει τα εθνικά στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Ενώ η Κυβέρνηση έχει δείξει σταθερά υπεύθυνη στάση συναίνεσης και διαλόγου με την αντιπολίτευση στα ελληνοτουρκικά - Κυπριακό (Κυπριακό, ενημερώσεις Κοτζιά σε Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ενημέρωση Καμμένου - Κικίλια), η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης καθιστούν τα ελληνοτουρκικά ζήτημα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης (επίσκεψη Ερντογάν, επεισόδιο στα Ίμια και ζήτημα δύο αξιωματικών). Αυτό επέλεξε να κάνει και την Πέμπτη, επιχειρώντας να στρίψει στα εθνικά θέματα την συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση σύστασης Προανακριτικής, στην οποία εξαναγκάσθηκε από τους κυρίους Σαμαρά και Γεωργιάδη για τη δημιουργία αντιπερισπασμού για το σκάνδαλο Novartis και την οποία ψήφισε μονάχα η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Την ίδια ώρα, στη ΝΔ, τόσο ο Μητσοτάκης όσο και οι αρμόδιοι για τα εθνικά θέματα της «γαλάζιας» παράταξης κατηγορούν την κυβέρνηση για ολιγωρία αλλά και για διγλωσσία: «Άλλα λέει ο Τσίπρας στον Ερντογάν και στον Ζάεφ κι άλλα σε εμάς», λένε από την Πειραιώς.
Η στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εξοργίσει, όχι μόνο τους συμβούλους του Τσίπρα, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στην κυβέρνηση λένε πλέον ανοικτά ότι ο Μητσοτάκης θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για επιστροφή των στρατιωτικών και μάλιστα όταν το όλο εγχείρημα βρίσκεται στην πιο λεπτή του φάση. Όσο ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει πολιτικά και επικοινωνιακά ενδεχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν, περιορίζει τις δυνατότητες για αίσια επίλυση του ζητήματος. Αν το τηλεφώνημα γίνει υπό την πίεση της δημοσιότητας, αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη της τουρκικής πλευράς και το ενδεχόμενο να κάνει παζάρια. Και περιορίζονται τα περιθώρια σιωπηρής παρέμβασης Ερντογάν. Άραγε πώς θα φανεί αν παρέμβει δημόσια για το θέμα την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ότι η Δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη;
Ξεδιπλώνοντας τα επιχειρήματά τους στο Μαξίμου, αναφέρουν ότι η προσέγγιση Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά είναι αντιφατική:
Α) Aπό τη μία απορρίπτει οικοδόμηση διαύλου με τον Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας ως διπλωματικό λάθος την επίσκεψή του στην Αθήνα, διότι είναι επιθετικός και από την άλλη ασκεί κριτική, γιατί ο δίαυλος αυτός δεν ενεργοποιήθηκε αμέσως με τη λογική ότι είναι παντοδύναμος στην Τουρκία, ο μόνος με τον οποίο αξίζει να υπάρχει διάλογος και ο μόνος που θα μπορούσε να λύσει το θέμα.
Β) Την ίδια στιγμή που ο κ. Κουμουτσάκος αναγνωρίζει δημόσια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την Τουρκία ισχυρές χώρες με μεγάλη οικονομική επιρροή στη γείτονα (πολύμηνες, σύνθετες διαπραγματεύσεις για επίλυση ζητημάτων), η ΝΔ απαιτεί λαϊκιστικά να λυθούν όλα με ένα τηλεφώνημα που έπρεπε να γίνει άμεσα. Να το κάναμε δηλαδή αμέσως μείζον πολιτικό ζήτημα για την Τουρκία και τον Ερντογάν, πριν ακόμα υπάρξουν τα πολιτικά - χρονικά περιθώρια για κινητοποίηση των εταίρων μας και εξασφάλιση της ενεργούς στήριξής τους.
Παράλληλα, όπως, λένε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο κ. Μητσοτάκης ούτε λίγο ούτε πολύ «υιοθέτησε τη ρητορική τουρκικών κύκλων, μέσα στη Βουλή των Ελλήνων για το ζήτημα των «8», αλλά δεν απάντησε τίποτα όταν ο Πρωθυπουργός του υπενθύμισε ότι πήρε σαφή θέση ενώπιον του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας που ουδέποτε έθεσε το θέμα στις δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη ΝΔ θεωρούν ότι η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σε γενικές γραμμές θα συμβάλλει στην χάραξη της διπλωματικής πολιτικής της χώρας μας, πλην όμως δεν μας εξηγούν πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, όταν αμφισβητούν ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα;
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε για άλλη μια φορά ζήτημα διενέργειας εκλογών την ώρα που η Ελλάδα βάλλεται πανταχόθεν από τις αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων της.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μάλιστα, πιστεύουν ότι τα στελέχη της ΝΔ κάνουν και απαράδεκτες διαρροές επί των Εθνικών ζητημάτων.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:
- Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης υιοθέτησε πλήρως τη ρητορική του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διατυπωμένη από τις 2/2/18 («ο Πάνος Καμμένος και η Ελλάδα προχωρούν σε προβοκατόρικες κινήσεις ενώ η Τουρκία συμπεριφέρεται με διάθεση καλής θέλησης προκειμένου να προλάβει τις εντάσεις») και αποδίδει την τουρκική επιθετικότητα όχι στην Άγκυρα αλλά σε Αθήνα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Αν και εκ των υστέρων ανασκευάζει, είχε πει χαρακτηριστικά πως «όταν ο κ. Καμμένος, ο υπουργός σας, έχει μια συγκεκριμένη προκλητικότητα στο Αιγαίο, αυτό έχει αποτελέσματα. Αν δεν είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες προκλήσεις από την άλλη πλευρά, μην παίζετε παιχνίδια στο Αιγαίο».
- Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει διαρροές από ιδιωτικές συζητήσεις του με Τούρκο πρέσβη και την κλειστή ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών μετά το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στη Βουλή.
- Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιχειρεί να εμφανιστεί ως εθνικά υπεύθυνος, επιβεβαίωσε την ανευθυνότητά του αρνούμενος να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Με βάση την παραπάνω ανάλυση είναι παρακινδυνευμένο να προδιαγράψει κανείς την τύχη της συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα, αλλά και την τύχη της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.