Ευ. Βενιζέλος: Το «αφεντικό» της κυβέρνησης

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, αυτό το φευγαλέο στιγμιότυπο, θα καταλάβει μια σημαντική θέση στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Ευ. Βενιζέλος: Το «αφεντικό» της κυβέρνησης
2'

Είναι το βράδυ της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου του 2011 και μόλις έχει ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, που ανατρέπει τα πάντα σε ιδιωτικό τομέα και δημόσιο αλλά και τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων, έχει υπερψηφιστεί με τις ψήφους 153 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Το πολυνομοσχέδιο έχει καταψηφίσει η πρώην υπουργός Εργασίας κ.Λούκα Κατσέλη, η οποία και διεγράφη ακαριαία.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι παρών στην αίθουσα, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι αρχηγοί κυβερνήσεων κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τα κόμματά τους, όπως προϋπολογισμοί, ψήφοι εμπιστοσύνης, προτάσεις μομφής, σημαντικά νομοσχέδια κ.τ.λ.

O deputy prime minister

Παρών όμως είναι ο κ. Βενιζέλος που «πρωθυπουργεύει».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σηκώνοντας τον αντίχειρά του, επικροτεί την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος, εξάλλου, αναφέρεται επισήμως ως deputy prime minister, δηλαδή αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή, που απέστειλε στην κ. Κριστίν Λαγκάρντ, την «κεφαλή» του ΔΝΤ αναγνωρίζει τον κ. Βενιζέλο ως αναπληρωτή πρωθυπουργό.

Η 29η Ιουνίου

Επομένως ο κ. Παπανδρέου μπορεί να μην βρισκόταν το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα της Ολομέλειας αλλά πρωθυπουργεύων υπήρχε.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη σε αυτό το αξίωμα με τη λαϊκή ψήφο στις 4 Οκτωβρίου του 2009, έκανε στην άκρη για να περάσει ο κ. Βενιζέλος.

Είναι και αυτή η καθοριστική συνάντηση της 29ης Ιουνίου λίγο πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ανάμεσα στους δυο άνδρες που γεννά συνειρμούς.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, ως άλλος Ρωμαίος αυτοκράτορας στην Κοινοβουλευτική «αρένα», φάνηκε με την κίνηση του χεριού του να δίνει παράταση ζωής σε ένα κυβερνών κόμμα, που έχει αποβιώσει εδώ και πολύ καιρό στη συνείδηση των πολιτών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή