Τουρκικά «καψόνια» σε Βούτση πριν από τη συνάντηση με τους Έλληνες στρατιωτικούς (video)
Την πάνδημη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την αναίτια κράτησή τους, μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης για 76η ημέρα - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας - Μητρετώδης, Κούκλατζης: Έχουμε ακόμα ηθικό ακμαίο - Για πολιτική ενέργεια έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής
Η συνάντηση των δύο αξιωματικών με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν για την Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίου χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου στην Αδριανούπολη, ξεκίνησε γύρω στις 5 το απόγευμα και έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την πάνδημη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την αναίτια κράτησή τους. Οι δύο στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν, από την πλευρά τους τον Πρόεδρο της Βουλής ότι έχουν ακμαίο ηθικό και αντιλαμβάνονται την εμβληματική πλέον διάσταση που παίρνει για τον ελληνικό λαό η άδικη κράτησή τους.
«Πιο ζωντανό από ποτέ το αίτημα αποφυλάκισης»
«Το αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή τους είναι πλέον πιο ζωντανό, επιτακτικό και ρεαλιστικό παρά ποτέ», τόνισε εξερχόμενος από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε «εκτίθενται, κάθε μέρα που περνάει, στη διεθνή κοινή γνώμη και στον ελληνικό λαό όσοι δημιούργησαν και παρατείνουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος δύο νέων ανθρώπων».
«Είδαμε δύο νέους ανθρώπους, τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, μιλήσαμε με άνεση μαζί τους, είναι σε ένα χώρο που δεν θα έπρεπε να είναι ίσως ούτε μια μέρα κι αυτό είναι γνωστό. Τους μεταφέραμε τα λόγια που λέμε όλοι οι Έλληνες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, μέχρι και τον απλό πολίτη, ότι αντιλαμβανόμαστε το κουράγιο και την ευθύνη που επιδεικνύουν. Ότι δίνουν ένα μήνυμα με τη στάση και το ήθος τους, πολύ σημαντικό προς την Ελλάδα, τη στιγμή που αναίτια κρατούνται», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου συνόδευαν ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής πρέσβης Σπύρος Θεοχαρόπουλος.
«Πιο ζωντανό από ποτέ το αίτημα αποφυλάκισης»
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Η τουρκική στρατοχωροφυλακή, με απόφαση της νομαρχίας Αδριανούπολης, είχε δημιουργήσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» 4 χιλιομέτρων γύρω από τις φυλακές, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να μην πλησιάσουν δημοσιογράφοι, αλλά και για λόγους ασφαλείας του Έλληνα αξιωματούχου.
Οι έλεγχοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη ήταν εξονυχιστικοί, με το Νίκο Βούτση να βγάζει τη ζώνη και τα παπούτσια του για να μπορέσει να τους περάσει.
Την ίδια ώρα, έγινε και ταυτοποίηση της κόρης του ματιού του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο στρατιωτικοί είναι μόνοι τους στα κελιά τους και έχουν βιβλία.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου συνόδευαν ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής πρέσβης Σπύρος Θεοχαρόπουλος.
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλούν αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ ότι ο Πρόεδρος της Βουλής έφτασε στις φυλακές της Αδριανούπολης, μέσω επαρχιακού δρόμου και όχι μέσω της Εθνικής Οδού κι ότι την ίδια διαδρομή ακολούθησε ο ίδιος επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη.
Διαβάστε επίσης:
Αυστηρό μήνυμα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε Τούρκο στρατηγό: Απελευθερώστε άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
«Πολιτική ενέργεια και πολύ λίγο ζήτημα δικαιοσύνης»
Το αποτέλεσμα μίας συστηματικής και εργώδους προσπάθειας ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκου Βούτση, η σημερινή άδεια επίσκεψής του ως του πρώτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, στον 'Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο κ. Βούτσης τόνισε πως η σημασία της εν λόγω συνάντησης είναι προφανής.
«Κρατάει αυτό το θέμα στην επικαιρότητα, το εμπλουτίζει με εκτιμήσεις, κάνει μεγαλύτερη την πίεση προς αυτούς που έχουν τις ευθύνες γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και μ' αυτή την έννοια βοηθάμε στο να λήξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα αυτή η περιπέτεια, η οποία δεν θα έπρεπε καν να ξεκινήσει», τόνισε.
Διευκρίνισε, δε, πως αντίστοιχα γεγονότα και συμβάντα «γίνονται από τη δεκαετία του ΄60 συστηματικά, έχουμε τους σχετικούς φακέλους, έχουν συμβεί δηλαδή πάρα πολλά τέτοια σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς, και τα οποία επελύοντο πάντοτε με διάφορους μεθόδους, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν προϋπέθεταν και δεν εμπεριείχαν κράτηση επί δύο-δυόμισι μήνες δύο παιδιών, δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Χαρακτήρισε μάλιστα ως «απολύτως απαράδεκτη» την όλη κατάσταση «η οποία αναιτίως, χωρίς να έχουν εκφραστεί, καταγραφεί κατηγορίες, έχει οδηγήσει σε πάνω από δύο μήνες κράτηση», επισημαίνοντας και το γεγονός πως αυτή η κράτηση είναι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
«Αυτό όλο το σκηνικό διαμορφώνει ένα αφήγημα επικινδυνότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, στους δύο λαούς, στις στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές», δήλωσε επίσης ο κ. Βούτσης, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με τα όσα τους μετέφερε η πρόξενος «είναι σοβαρές οι επιπτώσεις στην κοινωνία της Αδριανούπολης από την εύλογη απουσία της ελληνικής κοινότητας στην οικονομική ζωή της χώρας».
Αναφορικά με το ηθικό των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ ψηλό και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία, το ύφος, το ήθος, τη στάση τους», ενώ σημείωσε πως «δεν σημαίνει τίποτα» το ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι πολύ καλές.
«Είναι προφανές ότι τους έχουνε μαζί, διαβάζουν τα βιβλία τους, τους έχουνε σε χώρους που μπορούν να ασκούνται. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, διότι η στέρηση της ελευθερίας, δεν μιλάμε για μία και δύο ημέρες, αυτή καθ' αυτή είναι το μεγαλύτερο βασανιστήριο, ακόμη κι αν έχει συμβεί στον όροφο κάποιου ξενοδοχείου. Δεν υφίστανται λοιπόν κάτι επιπλέον του βασικού όμως που είναι η στέρηση της ελευθερίας. Πόσο μάλλον αναιτίως, πόσο μάλλον χωρίς ορίζοντα, από πλευράς χρόνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αφού εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι «εκτίθενται και στη διεθνή κοινή γνώμη και στη συνείδηση του λαού και των λαών μας, όσοι έχουν ποντάρει και μιζάρουν και κεφαλαιοποιούν μια τέτοια ιστορία η οποία δεν έχει απολύτως καμία βάση, πέραν του γελοίου του πράγματος, του να συζητάει κανείς για κατασκοπεία εν έτη 2018, ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ για 200 μέτρα… Η ίδια η πράξη αυτή, μ' οποιαδήποτε ανόητη αντίληψη είτε συμψηφισμού, είτε δημιουργίας έντασης κ.λ.π. εκθέτει πολύ και έχει κόστος για όποιον και όποιο καθεστώς παρατείνει αυτή την ταλαιπωρία», πρόσθεσε:
«Εκφράσαμε εκ μέρους της Βουλής και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη», καθώς και «την απόλυτη άποψή τους για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης και σταματήματος αυτής της ταλαιπωρίας αυτών των δύο παιδιών, που συνιστά και μία ταλαιπωρία και μία ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες κι όλα αυτά έχουν συνέπειες. Συνέπειες στην οικονομία, στη διεθνή υπόσταση και στην ένταση που δημιουργείται, κάποιες φορές και το έχουμε βιώσει αυτό δραματικά στο Αιγαίο, συνέπειες στη ζωή, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Δεν μπορεί να παίζει κανείς μ' αυτά τα πράγματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βούτσης αξιολόγησε τη σημερινή επίσκεψη-συνάντηση ως «ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση», διευκρινίζοντας ότι δεν το χαρακτηρίζει σημαντικό.
«Διότι σημαντικό θα ήτανε είτε να ορίσουνε σήμερα κιόλας ή από χθες πολύ γρήγορα μία δικάσιμο η οποία ευλόγως θα κατέληγε σε απελευθέρωση των παιδιών. Δηλαδή αν προλείανε ταυτόχρονα ρητά τη λήξη της ταλαιπωρίας. Εφ' όσον αυτό δεν έγινε παρά μόνο επετράπη αυτή η άνετη συνάντηση, είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση με την έννοια ότι δημιουργεί ένα πεδίο δημοσιοποίησης του ζητήματος και άρα μίας λήξης του κάποια στιγμή», τόνισε, καταλήγοντας:
«Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ λίγο ζήτημα δικαιοσύνης και δικαστικού σώματος και πραγματικών επιχειρημάτων… Φοβάμαι ότι σ' ένα μεγάλο βαθμό παρ' ότι σέβομαι απολύτως τη δικαιοσύνη και έτσι όπως είναι διατυπωμένη και ισχύουσα και στη γείτονα χώρα, υπάρχει ωστόσο ισχυρό σημείο προσχηματικής διαχείρισης τέτοιων επιχειρημάτων και είναι φανερό πια. Μετά την παρέλευση δυόμισι μηνών αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι κατ' εξοχήν μία πολιτική ενέργεια, ενδεχομένως εν όψει εκλογών, ενδεχομένως ενός κλίματος για καταστάσεις-συνεργασίες στη γείτονα, πλην όμως έχει κόστος και για τη γείτονα και για μας και για τις σχέσεις και κυρίως γι' αυτούς τους δύο νέους ανθρώπους».