Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: «Μπορούμε» να μειώσουμε φόρους και εισφορές
Το όραμά του για μια Ελλάδα ασφαλή, εξωστρεφή και ευημερούσα και ένα πακέτο δεσμεύσεων, με κύριο άξονα τις μειώσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και σε άλλους τομείς παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 83η ΔΕΘ.
«Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει, μπορεί να αναπτυχθεί τα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4% και να δημιουργήσουμε μέσα σε μια πενταετία 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό το μήνυμα να γυρίσουν στην πατρίδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:
1. Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% που ισχύει μέχρι σήμερα.
2. Στους αγρότες θα δοθούν κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή 10%.
3. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24%.
4. Μείωση του ΦΠΑ στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
5. Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 24% από 40%.
6. Επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση.
7. Σταδιακή κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος μέχρι το 2021.
8. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα επόμενα δύο χρόνια. Το 2021 ο ΕΝΦΙΑ θα περάσει από το κεντρικό κράτος στους Δήμους. Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σημείωσε πως αφού είπε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τον αύξησε και τώρα είναι ένας "κακός αντιγραφέας".
9. Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παροχή έκπτωσης φόρου 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική, ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρησης των υφιστάμενων κατοικιών.
10. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
11. Αύξηση του κατώτατου μισθού ανάλογα με τη βελτίωση της οικονομίας μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
12. Θέσπιση 120 δόσεων με ελάχιστο ποσό 20 ευρώ το μήνα για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ.
13. Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο οποίο θα ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα.
14. Κουπόνια ύψους 180 ευρώ το μήνα στα νέα ζευγάρια ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.
Έξι μεγάλοι στόχοι για την αναγέννηση της χώρας
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε 6 μεγάλους στόχους για να αναγεννηθεί η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα:
1. Μια κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους.
2. Μια οικονομία ψηφιακή, παραγωγική, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις.
3. Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και αποτελεσματικό, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση.
4. Παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία, με αξιολόγηση παντού.
5. Μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας. Πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας και όχι με τρομοκράτες και παράνομους να βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.
6 Μια χώρα που δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, αλλά θα συμμετέχει στη διαμόρφωσή τους συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινωνικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι κατέστρεψε ότι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξε τις χειρότερες όψεις του.
«Ζούμε τον θλιβερό επίλογο μια εποχής που τελειώνει με πόνο και βουβή παραίτηση. Θα φύγουν όπως τους αξίζει, όχι μόνο ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι», επισήμανε.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση μια από τις πρώτες αποφάσεις της θα είναι η πλήρης κατάργηση των κάπιταλ κοντρόλ στις Τράπεζες και η μείωση των εξοντωτικών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, που, όπως είπε, «δέχτηκε αμαχητί» ο κ. Τσίπρας.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία:
Ασφαλιστικό
Στο Ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα καταργήσει αμέσως το «νόμο Κατρούγκαλου» και θα διατηρηθούν η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας. Το σύστημα θα γίνει πιο ανταποδοτικό. Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. «Αυτό είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη».
Οι εισφορές θα μειωθούν από το 20% σταδιακά εντός μιας τετραετίας στο 15%. Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά του 7% διατηρείται, αλλά ο ίδιος ο εργαζόμενος θα επιλέγει εάν τα χρήματα του θα πηγαίνουν σε δημόσια ή ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία, όπως ήδη γίνεται σήμερα με τα αντίστοιχα επαγγελματικά ταμεία.
Όποιος επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα θα μπορεί να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με φορολογικά κίνητρα γενναία, που είναι ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας.
Σε αυτό το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους σε όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο.
Επενδύσεις σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια
«Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε για μια «έκρηξη επενδύσεων» σε όλους τους τομείς.
Μίλησε ακόμα για «επενδύσεις σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια που θα φέρουν, επιτέλους, χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό».
Στην παιδεία τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης παντού και δεσμεύτηκε για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Είπε ότι θα καταργήσει αμέσως την αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια και θα καθιερώσει την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από μια Ανεξάρτητη Αρχή διασφάλισης ποιότητας και από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται κι ένα μέρος της χρηματοδότησης τους.
Θα ορίσει ελάχιστο όριο για την είσοδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Μπορούν να γίνουν έργα σε όλη την Ελλάδα με μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα «σαρώσει» όλα τα εμπόδια, είπε και δεσμεύτηκε για μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να προχωρήσουν όπως τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων
Βαριά σκιά το Μακεδονικό
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ρίχνει βαριά τη σκιά στη Βόρεια Ελλάδα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ότι με τη συμφωνία αυτή «εκχώρησαν» για πρώτη φορά τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες.
Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «ντροπή» και δήλωσε πως η Ν.Δ. θα την καταψηφίσει, είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή, ενώ απευθυνόμενος στα Σκόπια τόνισε πως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που καταψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, τότε η διαπραγμάτευση αρχίζει από την αρχή.
«Ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν, όσοι διαμαρτύρονται κατά της Συμφωνίας, ως ακροδεξιούς», είπε και υπογράμμισε: «Ξαναλέμε προς τον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Του λέω και κάτι ακόμα: Να μην διανοηθεί ποτέ να ταυτίσει αυτή τη μεγάλη λαϊκή παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που αποκατέστησε τη δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά, την ίδια ώρα που κυβερνά επί 3,5 χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο».
Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο-καμιά απολύτως έκπτωση στην αξιολόγηση
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά θέλει τους δημοσίους υπαλλήλους αρωγούς και συμμάχους στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με ένα απλό σύστημα αξιολόγησης. Ταυτόχρονα δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει καμιά απολύτως έκπτωση στο θέμα της αξιολόγησης τους.
Θέματα ασφάλειας
Ο «νόμος Παρασκευόπουλου» θα καταργηθεί αμέσως είπε ο κ. Μητσοτάκης και «για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στις πόλεις πρέπει κατ' αρχάς να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Να αφεθεί ελεύθερη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και να θέσει τέλος σε κάθε είδους άβατα. Για να το κάνει αυτό δεν χρειάζεται νέες προσλήψεις αστυνομικών. Αρκεί η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η επαναφορά μονάδων γρήγορης και άμεσης επέμβασης. Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει καταντήσει, δυστυχώς, την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου. Θα αναθεωρήσουμε την ποινική δικονομία, διότι. Δυστυχώς, είναι ένα δίχτυ με μεγάλες τρύπες για να ξεγλιστράνε πολλοί από τη δικαιοσύνη και τις φυλακές. Από τους τρομοκράτες και τους ισχυρούς του χρήματος μέχρι τους κάθε λογής μπαχαλάκηδες. Αλλά δεν θα αγνοήσουμε και το οικονομικό έγκλημα και τα μαφιόζικα κυκλώματα θα μπουν στο στόχαστρο της επόμενης κυβέρνησης με μία ισχυρή οικονομική αστυνομία».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε για καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ξεκινώντας από τη Βουλή.
Είπε ακόμα ότι θέλει μια Ελλάδα πρωτοπόρο στη Μεσόγειο στη μάχη κατά του πλαστικού.
Χαρακτήρισε μεγάλης κλίμακας αστική παρέμβαση το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ και για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης η λύση είναι στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), για να μπει τέρμα, όπως είπε, «στους κομματικούς κηφήνες που έχουν πλεόνασμα θράσους και αλαζονείας».
Αίτημα εθνικής αναγέννησης
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, και τους κάλεσε να ανταποκριθούν στο αίτημα για εθνική αναγέννηση, λέγοντας: «Η πατρίδα μας είναι εδώ, πληγωμένη, βασανισμένη, αλλά ζωντανή και δυνατή. Έχει μέλλον, έχει προοπτική, μπορεί να αναγεννηθεί. Η αληθινή ελπίδα είναι εδώ. Για μένα δεν υπάρχει γαλάζια, κόκκινη και πράσινη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το κοινό μας σπίτι, εκεί που ενώνεται το μπλε του ουρανού και της θάλασσας ατενίζουμε όλοι μαζί τον κοινό μας ορίζοντα».
Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς κι έστειλε το εξής μήνυμα: «Υπάρχουν κάποιες ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός σημαντικότερου διακυβεύματος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν αναζητά αριστερές ή δεξιές λύσεις. Ζητά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα. Δεν καλεί σε αντιπαραθέσεις για το παρελθόν, αλλά σε συμπόρευση για το μέλλον. Δεν έχει ανάγκη από διχασμούς και από συνθήματα όπως το ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθηση ότι του χρόνου θα εγκαινιάσει ως πρωθυπουργός την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε θερμά μόλις έφτασε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και κατά την ομιλία του και τον ρυθμό έδινε μια μεγάλη ομάδα νέων που έφτασε συντεταγμένη στον χώρο. Παρατεταμένα ήταν τα χειροκροτήματα όταν αναφέρθηκε στο Μακεδονικό και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
Την ομιλία του παρακολούθησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, που χειροκροτήθηκαν κατά την είσοδο τους, οι πρώην πρόεδροι της Ν.Δ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Επίτροπος της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι αντιπρόεδροι της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάϊατ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Τελικά μπορεί και χειρότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το απέδειξε σήμερα. Τα δανεικά από τον Ομπάμα συνθήματα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον συνδυασμό Πινοσέτ και Θάτσερ στο πρόγραμμά του, ούτε την εχθρότητά του προς την κοινωνία» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελίδης» στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
«Με μοναδική του πυξίδα τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, ο αρχηγός της ΝΔ παρουσίασε το δικό του μνημόνιο. Σε αυτό δεν έχουν, βέβαια, θέση οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη ανάπτυξη, η δημοκρατία και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουν, όμως, θέση ο εθνικισμός και η ακροδεξιά, η επαναφορά του αστυνομικού κράτους και της καταστολής», προσθέτει το γραφείο τύπου του κυβερνώντος κόμματος.
Καταλήγοντας σημειώνει « ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το παρελθόν των μνημονίων και της χρεοκοπίας, του άγριου νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού. Η Ελλάδα, όμως, έχει αφήσει πίσω της οριστικά όσους την έφεραν στο χείλος του γκρεμού και τώρα μπορεί με αισιοδοξία να σχεδιάσει το μέλλον της».
ΚΙΝΑΛ: Το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει
«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δεξιά επιστροφή», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής προσθέτοντας πως αυτό δεν χρειάζεται «ειδικότερα στο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα και με τα προβλήματα που συσσώρευσε η τετραετία Τσίπρα».
Το Κίνημα Αλλαγής σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει και ο κόσμος είδε σήμερα και πολλά βαρίδια από το παρελθόν».
Επίσης, το ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν προχώρησε σε κανενός είδους αυτοκριτική για τις ευθύνες της ΝΔ που συνέτειναν στη κρίση, ούτε ειπώθηκαν συγκεκριμένα πράγματα για το κοινωνικό κράτος σήμερα:
«Ούτε κουβέντα αυτοκριτικής δεν υπήρξε από τον κ Μητσοτάκη για τις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση και για τα "Ζάππεια" που υπονόμευσαν την εθνική προσπάθεια.
Στην ομιλία του έλλειψε κάθε αναφορά για ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι σήμερα προτεραιότητα για να αποκατασταθεί η ενότητα του λαού μας» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Κίνημα Αλλαγής και υπογραμμίζει: «Ο τόπος έχει ανάγκη από μια πραγματικά προοδευτική πολιτική. Αυτή που μόνο το Κίνημα Αλλαγής προτείνει και με την ψήφο των πολιτών μπορεί να διασφαλίσει».
Ένωση Κεντρώων: Υποσχέθηκε περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές, τώρα πρέπει να κατηγορήσει τον ίδιο του τον εαυτό γιατί αυτός υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων. «Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, τώρα πρέπει να κατηγορήσει και τον ίδιο του τον εαυτό γιατί και αυτός υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, συμπληρώνοντας πως «Η ΝΔ δεν κατέβηκε από τον Άρη, ούτε δημιουργήθηκε χθες. Έχει δώσει εξετάσεις με δυο Καραμανλήδες, με έναν Μητσοτάκη και με τον Σαμαρά και έχει αποδείξει ότι εξυπηρετεί τους ισχυρούς και εξαντλεί και ξεζουμίζει τους αδύναμους».
Σχετικά με τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και της συμφωνίας των Πρεσπών, η ανακοίνωση αναφέρει «…δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, ότι ο ίδιος δεν θα κυρώσει την συμφωνία ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές, κάνει όμως γαργάρα το ότι αν την κυρώσει ο Τσίπρας την αποδέχεται και νίπτει τις χείρες του». Και καταλήγει για το ίδιο θέμα «Επομένως, πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη θα υπάρχει αν αιφνιδίως ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές και αναγκαστεί ο ίδιος να υποκύψει στην αμερικανική πρεσβεία».
ΔΗΜΑΡ «Δεξιός λαϊκισμός» και μια «ατυχή παρομοίωση με το 1974»
Για «δεξιό λαϊκισμό» και «ατυχή παρομοίωση με το 1974» κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρει: «Από τον "αριστερό" στο "δεξιό" λαϊκισμό μία τετραετία δρόμος με ένα νέο "γαλάζιο" "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" και μία ατυχής παρομοίωση με το 1974».