Οι έξι ημέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα
Πρόκειται για τις έξι κρισιμότερες ημέρες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Από τα μεσάνυχτα της Περασμένης Παρασκευής, τότε που ο κ. Γιώργος Παπανδρέου λάμβανε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής για να παραιτηθεί και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, εως σήμερα Πέμπτη, αποτυπώθηκαν στο βιβλίο ιστορίας της χώρας ορισμένα από τα συγκλονιστικότερα πολιτικά γεγονότα.
Το αποτέλεσμα, δηλαδή η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο ερμηνεύεται από τους περισσότερους ως η θετική έκβαση ενός δαιμονισμένου σεναρίου. Όμως, ως καθολικό συμπέρασμα φαίνεται να είναι αυτό που λέει πως «γεννήθηκε για πρώτη φορά μια κυβέρνηση συνεργασίας η οποία δεν θα οδηγήσει απλά τη χώρα στις εκλογές αλλά θα παράγει και σημαντικό νομοθετικό έργο».
Πως φτάσαμε όμως στον κ. Παπαδήμο;
Παρασκευή : Η αρχή του τέλους για τον Γιώργο
Αν και όλοι ανέμεναν τον κ. Παπανδρέου να ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας στις οκτώ το βράδυ, ο ίδιος πιστός έως την τελευταία στιγμή στην αθέτηση των ραντεβού του, εμφανίστηκε περίπου στις 23.30.
Ο πρώην πρωθυπουργός με μια ομιλία προσαρμοσμένη κυρίως στη λογική και τις απαιτήσεις των υποστηρικτών λέει ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Οσοι όμως διακαώς επιθυμούσαν άμεσα την παραίτησή του δεν καθησυχάστηκαν και εξέφραζαν τον φόβο ότι «εάν αποτύχει η προσπάθεια συγκυβέρνησης τότε ο Γιώργος θα παραμείνει πρωθυπουργός». Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο και με υπόγειες διαδικασίες εξελισσόταν ένα άγριο και ιντριγκαδόρικο παιχνίδι που τελικό στόχο έχει την αλλαγή ηγεσίας και στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ.
Σάββατο : Ξεκινά το παζάρι ονομάτων
Πρώτος στο κάδρο των υποψήφιων πρωθυπουργών παραμένει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος όμως από διάφορα κέντρα διαρρέονται τα ονόματα των κ.κ. Πέτρου Μολυβιάτη και Σταύρου Δήμα. Στόχος τους να προωθηθεί στην θέση του πρωθυπουργού προσωπικότητα από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης και με αυτό τον τρόπο να «εγκλωβιστεί» ο κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο σχήμα.
Την ίδια ώρα στη Βουλή συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και όλοι μιλούν για την τελευταία συνάντηση και πως οι υπουργοί θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Το συγκεκριμένο σενάριο διαψεύδεται, οι υπουργοί εξέρχονται της Βουλής και τονίζουν ότι «πρέπει να μην υπάρξει καμια καθυστέρηση. Πρέπει η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί σήμερα».
Πάντως, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Κυριακή : Κίνδυνος να χαθεί η 6η δόση
Ολοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις πολιτικές εξελίξεις και αναμένουν για μια ακόμα ημέρα να ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός. Όμως, οι αντιδράσεις από την Συγγρού που επιμένει στην παραίτηση του κ. Παπανδρέου προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες «παγώνει» τις όποιες εξελίξεις.
Την ίδια ώρα 'Ανγκελα Μέρκελ και 'Ολι Ρεν τηλεφωνούν σε Παπανδρέου – Σαμαρά και πιέζουν ασφυκτικά για να βρεθεί λύση σε διαφορετική περίπτωση , αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει 6η δόση. Τα μηνύματα από την Ευρώπη επαναφέρουν Παπανδρέου – Σαμαρά στο τραπέζι του διαλόγου
Δευτέρα : Μπρός πίσω και στη μέση ο Παπαδήμος
Η ημέρα ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς καθώς φαίνεται ότι τα επιτελεία Μαξίμου και Συγγρού είναι αποφασισμένα να δώσουν άμεσα λύση. Οι διαρροές αναφέρουν ότι καταλήγουν στον κ. Παπαδήμο όμως κατά τις βραδινές ώρες «προκύπτει» εμπλοκή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις για τους όρους που βάζει ο τραπεζίτης προκειμένου να αναλάβει και κυρίως για την απαίτησή του να τοποθετήσει δικά του άτομα στο υπουργείο Οικονομικών.
Τρίτη : Το πρωί οι υπουργοί υποβάλλουν παραιτήσεις αλλά το βράδυ ξανακοιμούνται ως υπουργοί
Εχουν περάσει τέσσερα 24ωρα από την στιγμή που ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και όμως οι υπουργοί προσέρχονται στην Βουλή προκειμένου να συνεδριάσουν. Σε αυτή την συνεδρίαση θέτουν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν πως το «ελληνικό ζήτημα» δεν έχει ακόμα επιλυθεί με αποτέλεσμα να ζητήσουν γραπτές εγγυήσεις από τους Παπανδρέου – Σαμαρά ότι θα τηρήσουν πιστά τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Όμως, στην Συγγρού έχουν αρχίσει οι γκρίνιες κυρίως από εκείνους που πεισματικά επιμένουν να μην συναινέσει ο κ. Σαμαράς σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και να επιμείνει στις εκλογές πριν τα Χριστούγεννα αδιαφορώντας εάν με αυτό τον τρόπο ρισκάρουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σκηνικό του πολιτικού παραλογισμού ολοκληρώνεται στην Βουλή με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να γίνεται ξαφνικά κεντρικό πρόσωπο με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν ότι προωθείται για την πρωθυπουργική θέση!
Τετάρτη : Όχι άλλο κάρβουνο
Επι τέσσερις ημέρες όλοι θεωρούν ότι βασικό όνομα στο τραπεζι των διαπραγματεύσεων είναι αυτό του κ. Παπαδήμου. Όμως, στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αποκαλύπτουν ότι ο συγκεκριμένος τραπεζίτης ποτέ δεν συζητήθηκε ως λύση! Η είδηση παγώνει τις διεθνείς αγορές ενώ η Ελλάδα ζει την αποκορύφωση της φαρσοκωμωδίας. Την ίδια ώρα ο κ. Κακλαμάνης με δηλώσεις του αποκαλύπτει ότι τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Σαμαράς του πρότειναν να γίνει πρωθυπουργός αλλά δεν προχώρησε γιατι δεν έγιναν αποδεκτοί οι 2 όροι που έθεσε. Το απόγευμα της Τετάρτης ξεκαθαρίζεται ότι ως νέος πρωθυπουργός προωθείται ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Η πληροφορία σκάει σαν βόμβα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές από όλες τις πτέρυγες εκφράζουν την οργή τους καθώς θεωρούν ότι ο κ. Πετσάλνικος αποτελεί την προέκταση του Παπανδρέου και πως σε καμια περίπτωση δεν εκφράζει πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όμως, ο κ. Παπανδρέου ξεκινάει για το Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τελικά, οι ισχυρές ενστάσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο τινάζουν στον αέρα την σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και «καίνε» την επιλογή Πετσάλνικου. Στην «διάταξη» επανέρχεται το όνομα του κ. Παπαδήμου αλλά για ακόμα ένα βράδυ οι Ελληνες κοιμούνται με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.
Πέμπτη : Επιτέλους λύση
Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης υπο τον κ. Κάρολο Παπούλια «ψηφίζουν» υπερ Παπαδήμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον τραπεζίτη και με συνοπτικές διαδικασίες η υπόθεση αλλαγής φρουράς στο Μέγαρο Μαξίμου διευθετείται. Πολίτες και δημοσιογράφοι αναφωνούν εξαντλημένοι : «επιτέλους... συμφώνησαν». Οι περισσότερες κάμερες αποχωρούν τόσο από το περιστύλιο της Βουλής όσο και από τον δρόμο μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο. Οι ρυθμοί επανέρχονται σε φυσιολογικούς ρυθμούς αν και αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.