Το Μαξίμου απαντά στην Ιερά Σύνοδο: Δική μας ευθύνη και απόφαση η μισθοδοσία των κληρικών

Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και μονομερώς στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών η κυβέρνηση - Ικανοποίηση Ιερώνυμου για την αντίδραση Τσίπρα - Νωρίτερα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραμείνουν στο δημόσιο οι ιερείς-Διάλογοι – «φωτιά» των μητροπολιτών μαρτυρούν «σχίσμα» για τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας-H «απαγορευμένη» εισήγηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Το Μαξίμου απαντά στην Ιερά Σύνοδο: Δική μας ευθύνη και απόφαση η μισθοδοσία των κληρικών
12'

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να σηκώσει το… γάντι που πέταξαν οι κληρικοί, καθιστώντας σαφές όχι μόνο πως η μισθοδοσία των κληρικών είναι δικό του θέμα, αλλά και πως «θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας - Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στην οποία προστίθεται:

«Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

Για να καταλήξει: «Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί - σε κάθε περίπτωση - ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Ικανοποίηση Ιερώνυμου για την αντίδραση Τσίπρα

Την ικανοποίησή του μάλιστα για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με τη σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

«Όχι» της Ιεράς Συνόδου στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών

Παραμένουν στο μισθολόγιο του Δημοσίου οι ιερείς - Ηχηρές αποχωρήσεις από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Καισαριανής - Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου - Ομόφωνη απόφαση για τα υπόλοιπα σημεία της προωθούμενης συμφωνίας Εκκλησίας - Κράτους

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (16/11/2018) η Σύνοδος της Ιεραρχίας για την προωθούμενη συμφωνία Κυβέρνησης -Εκκλησίας.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

  • Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

  • Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς,

  • Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

  • Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Tο επίσημο ανακοινωθέν της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου

«Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας».

4623205

Ο διάλογος με την Πολιτεία συνεχίζεται

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε για το προσύμφωνο της Εκκλησίας με την Πολιτεία, επισήμανε πως είναι πρόταση -και το υπογράμμισε- ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.

Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή και σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή τουλάχιστον τώρα, εφόσον συνεχίζεται ο διάλογος, κατέστησε σαφές.

Τέλος, διεμήνυσε πως το κείμενο της Ιεραρχίας, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από τον αρχιεπίσκοπο.

Διάλογοι – «φωτιά» των μητροπολιτών μαρτυρούν «σχίσμα» για τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας

Σφοδρά πυρά από ιεράρχες για το «φλέγον» ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου φαίνεται πως δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της σημερινής θυελλώδους συνεδρίασης της Ιεραρχίας.

Το «σχίσμα» στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είναι πλέον το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Οι διάλογοι στην αίθουσα της ιεραρχίας «καθρεφτίζουν» το διχασμό των μητροπολιτών στα βασικά σημεία της συμφωνίας που προτείνουν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Δύο μάλιστα ηχηρές αποχωρήσεις, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος επέμενε να συζητηθεί το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου για να εισπράξει την άρνηση του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Ν. Ιωνίας Γαβριήλ, «στιγμάτισαν» τη συνεδρίαση.

Οι διάλογοι που διέρρευσαν από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας δείχνουν το κλίμα του διχασμού στην Εκκλησία της Ελλάδος:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν, σταματήστε.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριότατε; Αφήστε με να μιλήσω...
Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος, είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;
Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Στο σημείο αυτό, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Ωστόσο, το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου παρέμεινε στο προσκήνιο με άλλους μητροπολίτες να παίρνουν το λόγο και να επιμένουν με αιχμηρές διατυπώσεις:

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.
Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριότατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών
Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μην μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.
Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αποχώρησε μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. Ο πρώτος -που είναι ένας εκ των νεότερων ιεραρχών και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του κ. Ιερώνυμου - φέρεται να είπε στον Δανιήλ ότι δεν είναι ώριμη η σύνοδος να συζητήσει το θέμα της μισθοδοσίας. Η αντίδραση του Καισαριανής ήταν άμεση και αποχώρησε.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

H «απαγορευμένη» εισήγηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας: «Επικοινωνιακό πυροτέχνημα η συμφωνία»

Την εισήγησή του στην Ιεραρχία, που δεν του επετράπη να εκφωνήσει στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, έδωσε στη δημοσιότητα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης, ο οποίος μετά από σφοδρή αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αποχώρησε, χαρακτηρίζει το προσχέδιο συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας «επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης», ενώ υποστηρίζει πως δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου εκθέτουν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

«Λυπάμαι για την έλλειψη σοβαρότητας απέναντι στην Εκκλησία και στο πρόσωπό Σας Μακαριότατε κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους Σάς εξέθεσαν και δεν Σας προφύλαξαν, αλλά μάλλον υπονόμευσαν τη Συμφωνία», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, θέτοντας σειρά ερωτημάτων προς τον Αρχιεπίσκοπο, τόσο στα βασικά σημεία της συμφωνίας με το Κράτος, όσο και στα όσα ανακοινώθηκαν το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου περί διαλόγου που είχε προηγηθεί των ανακοινώσεων.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί η παραίνεση - έκκληση του κ. Χρυσοστόμου προς τον Αρχιεπίσκοπο να απομακρύνει από το περιβάλλον του το Διοικητή του Αγίου Όρους Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Διαβάστε ολόκληρη την «απαγορευμένη» εισήγηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου ΕΔΩ

Δύο αποχωρήσεις

Νωρίτερα, τριγμούς στους κόλπους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είχαν προκαλέσει οι διαδοχικές αποχωρήσεις των Μητροπολιτών Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και Καισαριανής Δανιήλ από τη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας.

Τελευταία αποχώρηση ήταν εκείνη του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση, εγκαταλείποντας τις εργασίες της Συνόδου, λίγο προτού αυτές ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος τάχθηκε κατά της προωθούμενης συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου.

Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

Συνολικά τρεις προτάσεις έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο.

Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή