Πολιτική ανασκόπηση 2018: Πώς η ελπίδα μετατράπηκε σε προδοσία

Επιμέλεια: Βασίλης Σκουλαράκος - Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Πολιτική ανασκόπηση 2018: Πώς η ελπίδα μετατράπηκε σε προδοσία
7'

Τα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς που φεύγει – Η συμφωνία των Πρεσπών, η… έξοδος από τα Μνημόνια και τα σκάνδαλα με τους κολλητούς στην αυλή του Μαξίμου

Μπορεί το 2018 να μας αποχαιρετά, ωστόσο, η πολιτική και τα γεγονότα του μας απασχόλησαν και θα δώσουν τη σκυτάλη στις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το 2019.

Το 2018 έκρυβε μεγάλες ανατροπές στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τα γεγονότα να διαδέχονται το ένα το άλλο και να προετοιμάζουν τη χώρα και τους πολίτες για μια μακρά προεκλογική περίοδο. Το 2019 άλλωστε είναι έτος εκλογών, μιας και θα διεξαχθούν τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα.

Τι αφήνει πίσω του το 2018; Δύο ανασχηματισμούς, μια συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό ζήτημα με πολλά ερωτήματα, παραιτήσεις υπουργών και μια κυβέρνηση σε νευρική κρίση, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες.

Η ελπίδα που όλοι περιμέναμε με την πρώτη διακυβέρνηση της Αριστεράς δεν ήρθε ποτέ. Αντιθέτως, έφερε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα και δυστυχώς αποδείχτηκε πως η διαπλοκή ζει και βασιλεύει ακόμα και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Newsbomb.gr, ήταν πάντα εκεί στα μεγάλα πολιτικά γεγονότα, με αναλυτικά ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αποκαλύψεις που τάραξαν τα νερά.

Ας δούμε, όμως, μία προς μία, τις σημαντικότερες πολιτικές ειδήσεις της χρονιάς που φεύγει:

Οι δύο ανασχηματισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Δύο φορές μέσα στο 2018 θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Ο πρώτος ανασχηματισμός πραγματοποιείται στις 28/02/2018 και έρχεται ως απότοκο των ξαφνικών παραιτήσεων της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου και του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο ανασχηματισμός αυτός χαρακτηρίζεται, κατά πολλούς, «χειρουργικός», μιας και ο πρωθυπουργός προχωρά σε εσωτερικές μετακινήσεις και μερικές, μόλις, αλλαγές, προσώπων σε θέσεις - κλειδιά των διαφόρων υπουργείων. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι «αφίξεις» νέων προσώπων που καλούνται να στελεχώσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακριβώς έξι μήνες αργότερα, στις 28/08/2018, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί το δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, στον απόηχο της εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια. Η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος συνίσταται στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ένα γενικότερο «ρεκτιφιέ» των προσώπων που απαρτίζουν το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ και σε αυτή την περίπτωση δεν λείπουν οι μετακινήσεις αλλά και οι εκπλήξεις. Στις σημαντικότερες αλλαγές συγκαταλέγεται η υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία γίνεται υφυπουργός Προστασία του Πολίτη.

Δείτε το βίντεο:

Η Συμφωνία των Πρεσπών: Τσίπρας και Ζάεφ έδωσαν τα χέρια για το ονοματολογικό με τις ευλογίες της Δύσης

Στις 17 Ιουνίου 2018 και παρά τις αντιδράσεις που εκφράζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ, υπογράφουν στις Πρέσπες την ομώνυμη Συμφωνία.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα. Παράλληλα προβλέπει την τελική επικύρωση της Συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, γεγονός που συνεπάγεται την οριστική αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η υπογραφή του κειμένου δεν γίνεται δίχως αντιδράσεις, καθώς στη Μεγάλη Πρέσπα σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Δείτε το βίντεο:

Η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια

Με ένα διάγγελμα γεμάτο συμβολισμούς, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνει στις 21 Αυγούστου 2018, από την Ιθάκη την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η σύγχρονη «Οδύσσεια» που πέρασε η χώρα από το 2010 έλαβε τέλος, ότι «τα Μνημόνια επιτέλους τελείωσαν» και «η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της να ορίζει αυτή το μέλλον της», σημειώνοντας ότι «αφήσαμε πίσω μας τις Συμπληγάδες».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πορεύτηκε με την εντολή που έλαβε πριν από 3,5 χρόνια με μόνο μια βεβαιότητα: «Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας», πορεία κατά την οποία πέρασε από πολλά κύματα.

Δείτε το βίντεο:

Πολιτική κρίση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.: Η παραίτηση του Κοτζιά και η κόντρα του με τον Καμμένο

Στις 17 Οκτωβρίου 2018, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποβάλλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε άγρια διαμάχη ανάμεσα στον ίδιο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Κάμμενο.

Αιτία στάθηκαν οι αιτιάσεις του κ. Καμμένου περί χρησιμοποίησης μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, προκειμένου να δημιουργηθεί θετικό κλίμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Νίκος Κοτζιάς αντέδρασε, ζητώντας κάλυψη από τον πρωθυπουργό, η οποία, ωστόσο, δεν ήρθε ποτέ.

Στους κόλπους της κυβέρνησης ξέσπασε «εμφύλιος», με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει πλέον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ για εβδομάδες μετά την παραίτηση Κοτζιά, τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα, με εκατέρωθεν βολές από τους κυρίους Κοτζιά και Καμμένο.

Δείτε το βίντεο:

Στη φυλακή ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν στις 23 Οκτωβρίου 2018 ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών.

Έπειτα από μια διαδικασία που διήρκησε περισσότερες από 24 ώρες, οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, συμφώνησαν με την εισαγγελέα Τσιρώνη, ώστε τόσο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σύζυγός τους να οδηγηθούν στη φυλακή.

Κατά την έξοδό του ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε στις κάμερες: «Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά. Η εργαλοιοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ που κρίνεται προσωρινά κρατούμενος για υπόθεση που σχετίζεται με εξοπλιστικά προγράμματα, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Δείτε το βίντεο:

Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και ο «ιερός πόλεμος»

Αναστάτωση προκάλεσε στις 6 Νοεμβρίου 2018 η πρόθεση συμφωνίας ανάμεσα σε Κράτος και Εκκλησία, με την οποία οι κληρικοί θα έπαυαν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορεί Τσίπρας και Ιερώνυμος να εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, όμως, δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο και για την βάση της εκκλησίας.

Οι κληρικοί αντέδρασαν έντονα στο γεγονός πως πια δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς απειλούνταν δικαιώματα χρόνων.

Δείτε το βίντεο:

Υπόθεση Πετσίτη: Η αποκάλυψη του Newsbomb.gr που συνταράσσει το Μαξίμου

Στις 7 Δεκεμβρίου 2018 το Newsbomb.gr δημοσιεύει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον κολλητό φίλο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη, που από σερβιτόρος με ετήσιο εισόδημα ούτε 5.000 ευρώ, «κατάφερε» μέσα σε τρία χρόνια να έχει ετήσια εισοδήματα ύψους 204.160 ευρώ και να συνεργάζεται με τα «enfants gâtés» της ελληνικής επιχειρηματικότητας όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και ο Δημήτρης Κοντομηνάς και με τον παραλίγο καναλάρχη με τα οικόπεδα, τον κ. Καλογρίτσα.

Οι αποκαλύψεις του Newsbomb.gr προκάλεσαν αναστάτωση στην κυβέρνηση καθώς ήρθε στο φως πως ο κ. Πετσίτης είναι υπάλληλος στην ELFE, την εταιρεία του υπόδικου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Όπως έγινε γνωστό, την εποχή που είχε μισθοδοτηθεί από τον υπόδικο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και παρείχε «υπηρεσίες» στην Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ και είχε συναντήσεις με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Θεόδωρο Κιτσάκο.

Δεδομένου ότι ο κ. Πετσίτης το 2016 και το 2017 συναντούσε τον κ. Κιτσάκο, με τη «διπλή ιδιότητά» του, δηλαδή ως στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά και ως συνεργάτης – μισθοδοτούμενος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο πρώην CEO της ΔΕΠΑ καλείται να ξεκαθαρίσει το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών.

Δεδομένου επίσης ότι εκείνη την περίοδο η ΔΕΠΑ ήταν σε δικαστική διαμάχη με την Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, καθώς η επιχείρηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τη «φέσωνε» μηνά με το μήνα - με το χρέος σήμερα να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ – τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΤΣΙΤΗ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ NEWSBOMB.GR

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή