Προκόπης Παυλόπουλος: Ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη δεν είναι ζήτημα υπηκοότητας
Την ελληνική υπηκοότητα στους τρεις αλλοδαπούς αλιείς που βοήθησαν με κάθε μέσο και με αυτοθυσία τους πυρόπληκτους στο Μάτι, κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς τον περασμένο Ιούλιο, παρείχε την Τετάρτη (02/01/2019) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω και για την χαρά αλλά και για την συγκίνηση που νοιώθω σήμερα. Ξαναγυρίζω πίσω, περίπου ένα μήνα πριν, όταν υπέγραφα, ύστερα από την πρόταση του αρμόδιου Υπουργού, το Διάταγμα της απονομής της Ελληνικής υπηκοότητας σε σας. Εκείνη την στιγμή ένοιωσα ότι έκανα αυτό το οποίο η Ελλάδα είχε χρέος να κάνει απέναντί σας. Γύρισα πίσω σ’ εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του καλοκαιριού, στην τραγωδία στο Μάτι. Και εκεί ξαναθυμήθηκα τι θα πει Άνθρωπος. Και τι είναι αυτό το οποίο κάνατε. Αυτό το οποίο κάνατε δείχνει ότι ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη δεν είναι ζήτημα υπηκοότητας. Είναι ζήτημα ψυχής. Και η Ελλάδα σας υποδέχεται στους πολίτες της, γιατί αυτή είναι η Ελλάδα. Πριν απ’ όλα η Ελλάδα είναι Ανθρωπισμός και Αλληλεγγύη. Από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα το Έθνος των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει το Έθνος του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, προσφωνώντας τους τρεις αλιείς.
«Και εδώ θέλω να σας εξομολογηθώ και κάτι άλλο, το οποίο το ξέρει μόνον ο Υπουργός. Και αυτό δεν αφορά μόνον εσάς, ούτε καν μόνο τους λοιπούς συμπολίτες μας: Αφορά και την Ευρώπη μας. Ο λόγος για τον οποίο σας απονεμήθηκε τιμητικώς η Ελληνική ιθαγένεια είναι γιατί με τον τρόπο αυτό γίνεσθε και Ευρωπαίοι πολίτες. Και ως Ευρωπαίοι πολίτες μπορείτε να διδάξετε, με τον τρόπο σας, με το παράδειγμά σας, σε ορισμένους Ευρωπαίους Εταίρους μας, που δεν αντιλαμβάνονται ποιες είναι οι αξίες της Ευρώπης, να καταλάβουν κι εκείνοι το Χρέος τους. Γιατί η Ευρώπη στηρίχθηκε στην Αλληλεγγύη. Θα θυμίσω ότι η Διακήρυξη Σουμάν, που είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, ήταν μια Διακήρυξη η οποία είχε ως προμετωπίδα την Αλληλεγγύη. Ας καταλάβουν, λοιπόν, ορισμένοι Εταίροι μας μέσα από το δικό σας παράδειγμα ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή, αλλά έχει και υποχρεώσεις. Και ότι όποιος δεν τηρεί αυτές τις βασικές Αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης στην Ευρώπη, δεν αξίζει να λέγεται πραγματικός Ευρωπαίος, ιδίως σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Και κατέληξε: «Μέσα από το δικό σας παράδειγμα, μέσα από τους δικούς σας συμβολισμούς, η απονομή της Ελληνικής ιθαγένειας μας δίνει την δυνατότητα να στείλουμε και μηνύματα, τα οποία είναι τόσο αναγκαία σήμερα. Συγχαρητήρια θερμά. Σας ευχαριστούμε που είσθε μέλη και μέρος της Ελληνικής Οικογένειας πλέον και εύχομαι, τα παιδιά ιδίως, αυτά τα παιδιά να δουν έναν καλύτερο Κόσμο. Το αξίζουν, άλλωστε, γιατί αυτό τον Κόσμο πρέπει να χτίσουμε γι’ αυτά τα παιδιά».
Οι τρεις αλιείς συνοδεύονταν από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρίτσης είπε: «Είναι πολύ μεγάλη η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς ο Πρώτος Πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπιος Παυλόπουλος υποδέχεται τους τρεις συνανθρώπους μας, τον Μαχμούτ, τον Μωάμεθ, τον Άρβιν στην Ελληνική Πολιτεία. Είναι πολύ σημαντικό, είναι πολύ μεγάλη η ευγνωμοσύνη, η χαρά την οποία νιώθουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους γιατί σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή, σ’ εκείνη την τρομερή ημέρα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, με αυταπάρνηση και μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους ψαράδες έσωσαν δεκάδες συμπολίτες μας.
Νομίζω ότι η σημερινή μέρα όμως εμπεριέχει και έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, καθώς στο πρόσωπο των τριών αυτών ανθρώπων, συμπολιτών μας, ψαράδων μπορούμε να δούμε τις αξίες του ανθρωπισμού, να δούμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προσφοράς σε μια περίοδο που δυστυχώς βλέπουμε στην χώρα μας και στην Ευρώπη να σηκώνουν κεφάλι φωνές ρατσιστικές, φωνές μισαλλόδοξες, φωνές ξενοφοβικές. Είναι το δικό σας παράδειγμα η καλύτερη απόδειξη για το πώς η ελληνική κοινωνία ήταν, είναι και θα παραμείνει μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια κοινωνία κοινωνικής προσφοράς, μια κοινωνία η οποία έχει έγνοια για τον συνάνθρωπο. Και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτήν σας την προσφορά.
Θέλω όμως να πω και τούτο: Οι ηρωικές πράξεις σας δημιούργησαν σε εμάς την ευθύνη, την οποία, αν θέλετε, ολοκληρώνουμε σήμερα με την απόδοση της τιμητικής ιθαγένειας. Είναι όμως για εμάς πάρα πολύ σημαντικό, πάρα πολύ κρίσιμο να αποδώσουμε την ιθαγένεια και σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους μας οι οποίοι, σύμφωνα με τον νόμο, πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, Και γι’ αυτό έχουμε ήδη καταθέσει και στην Βουλή και τις επόμενες μέρες θα γίνει νόμος του κράτους, εκείνες τις ρυθμίσεις που θα απλοποιήσουν και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες έτσι ώστε όλοι όσοι το δικαιούνται ν’ αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, να γίνουν ισότιμα και ουσιαστικά μέλη της ελληνικής πολιτείας γιατί αυτό σημαίνει ευνομούμενη κοινωνία, ευνομούμενη πολιτεία.
Μιας και βρισκόμαστε και στην αρχή της νέας χρονιάς, το 2019, θέλω να ελπίζω ότι το δικό σας παράδειγμα θ’ αποτελέσει και τον οδηγό για όλους μας και τον οδηγό για την ελληνική κοινωνία σε μια χρονιά που θα είναι δύσκολη και απαιτητική έτσι ώστε η νέα χρονιά, αλλά και το μέλλον από εδώ και πέρα για εμάς και τα παιδιά μας να είναι το μέλλον μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, μιας κοινωνίας συναδελφικότητας, μιας κοινωνίας αλληλεγγύης.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, σας ευγνωμονούμε. Και ευχαριστούμε βεβαίως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία και είχαμε πολύ γρήγορα αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα και βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ για να χαρούμε και εμείς αυτή την πολύ θετική εξέλιξη».
Διαβάστε επίσης:
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Πρώτα ανασχηματισμός και μετά εκλογές
Καιρός: Αυτές οι περιοχές θα «θαφτούν» στο χιόνι τις επόμενες ώρες - Δραματική έκκληση Καλλιάνου
Παραδόθηκε ο δράστης του άγριου φονικού της Πρωτοχρονιάς στον Πειραιά