Μπάχαλο η Κεντροαριστερά: Ψάχνουν στέγη τα «ορφανά» - Φλερτάρει με το Ποτάμι ο Θεοχαρόπουλος
Κεντροαριστερά | Κίνημα Αλλαγής: Πολιτικός «σεισμός» στην Κεντροαριστερά με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών - Τι θα κάνει ο Θεοχαρόπουλος - «Κρίσιμο ραντεβού στο έκτακτο συνέδριο στα τέλη Μαρτίου μετά το «ρήγμα» στις σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ - Πώς θα γλιτώσει τη πλήρη διάλυση το Ποτάμι - Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό από εδώ και στο εξής
«Εμφυλιοπολεμικό» είναι πλέον το κλίμα στις τάξεις της Κεντροαριστεράς, μετά και την απόφαση που έλαβε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, να διαγράψει από το κόμμα τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Η επόμενη ημέρα βρίσκει την Κεντροαριστερά «λαβωμένη», καθώς η διαδικασία της επικύρωσης της προωθούμενης συμφωνίας Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό, έχει διχάσει τους δύο κύριους πόλους του ΚΙΝ.ΑΛ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, παρά το γεγονός ότι η ίδια η Φώφη Γεννηματά είχε αποσαφηνίσει εξαρχής τη στάση που θα έπρεπε να ακολουθήσουν τα συμβαλλόμενα μέρη και φυσικά είναι αρνητική.
Το πρωί της Δευτέρας (21/01) ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι, αφήνοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η είδηση όμως ήρθε διά στόματος Γρηγόρη Ψαριανού. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι έτοιμος να ενταχθεί στο Ποτάμι και να συμπορευτεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Ψαριανός η εξέλιξη αυτή μπορεί να συμβεί άμεσα, σήμερα, για να έχει εκπροσώπηση το Ποτάμι στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου εισέρχεται προς συζήτηση η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Δεν υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα οπότε είμαστε τέσσερις ελεύθεροι άνθρωποι», πρόσθεσε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και ο ίδιος εντός των ημερών.
Ανέφερε πως οι δυο τους είχαν δηλώσει πως δεν γίνεται να συνυπάρχουν σε ένα πολικό σχηματισμό με τρεις διαφορετικές γραμμές.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Το χρονικό της σύγκρουσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είπε σε στενούς της συνεργάτες πως «αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει» και πως άμεσα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον Θεοχαρόπουλο.
Λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα της Κυριακής (20/01), ανακοινώθηκε πως με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Όπως ανέφερε η σχετικη ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής «η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Επίσης με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στο τέλος Μαρτίου, έπειτα από εκλογή Συνέδρων από τη βάση.
Το Συνέδριο, κατά την ίδια ανακοίνωση, θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα.
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
Η απάντηση από πλευράς ΔΗΜΑΡ στη διαγραφή Θεοχαρόπουλου ήταν άμεση.
«Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε σήμερα τον Πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει ΝΑΙ σε ένα εθνικό θέμα αρχών.
Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα.
Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα», ανέφερε η ανακοίνωση - απάντηση της Δημοκρατικής Αριστεράς στον απόηχο της διαγραφής Θεοχαρόπουλου.
Θεοχαρόπουλος: Προσπάθησαν να με δωροδοκήσουν
Ακολούθησε η καταγγελία του ίδιου του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία προκάλεσε σάλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την δευτερολογία του ανέφερε: «Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι».
Αυτό ακριβώς έγινε. Μετά την υπερψήφιση της εισήγησης του Προέδρου της από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Φώφη Γεννηματά έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Άλλωστε, η Φώφη Γεννηματά, αν και είχε δηλώσει ότι για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για εκείνους που θα πάνε κόντρα στη γραμμή του κόμματος.
Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): «Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν διαλύεται - Θα τα πούμε όλα στο Συνέδριο»
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο το Κίνημα Αλλαγής να διαλυθεί.
«Το Κίνημα Αλλαγής δεν διαλύεται. Θα κάνουμε μια πρόσκληση προς όλους αυτούς στις δικές μας διαδικασίες, αλλά και σε πολλούς ακόμα ανθρώπους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους στην Κεντροαριστερά και θα συνδιαμορφώσουμε το Κίνημα Αλλαγής έτσι ακριβώς όπως πρέπει εν όψει των εκλογών», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.
«Η Φώφη Γεννηματά καθορίζει σήμερα τους όρους και τις προϋποθέσεις, με τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το Κίνημα Αλλαγής και συνολικά η παράταξη όλους τους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Χρηστίδης απάντησε: «Ανακοινώθηκε η διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου και πηγαίνουμε σε έκτακτο συνέδριο στο τέλος του Μαρτίου. Από εκεί και πέρα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. είχε τονίσει πως θα πρέπει να είμαστε όλοι ενώπιον των ευθυνών μας. Τα όσα αναφέρει η κυρία Γεννηματά στην ανακοίνωσή της είναι απολύτως σαφή».
Καλπάκης (ΔΗΜΑΡ): «Έχει η Γεννηματά το δικαίωμα να διαγράψει τον Θεοχαρόπουλο;»
Εν τω μεταξύ, ο Στέλιος Καλπάκης, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, σε δηλώσεις του στο CNN Greece, δήλωσε: «Όχι μόνο δεν θέλαμε την ρήξη αλλά θεωρούσαμε πως με τη στάση σας θα στηρίζαμε και το Κίνημα Αλλαγής. Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή προοδευτικοί πολίτες οι οποίοι είναι υπέρ της συμφωνίας αλλά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοί δεν εκφράζονται σήμερα από το Κίνημα Αλλαγής».
«Θα πρέπει να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε από πού διεγράφη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σίγουρα από την κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλά ακόμα και αυτό είναι περίεργο. Στη βουλή υπάρχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Συνασπισμός κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αυτό είναι, και η πρόεδρος του ενός κόμματος διαγράφει από την ΚΟ τον πρόεδρο του άλλου κόμματος», ανέφερε σχολιάζοντας πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί, ακόμα και αν η Φώφη Γεννηματά έχει τέτοια δικαιοδοσία.
«Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει πως είμαστε εκτός σχήματος αλλά τυπικά είμαστε εκεί. Πως θα το λύσουμε αυτό, τι θα γίνει δεν μπορώ να το πω. Όλα αυτά θα τα δούμε τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε ο κ. Καλπάκης.
Ερωτηθείς για την απόφαση της ΔΗΜΑΡ όσον αφορά στις Πρέσπες απαντά πως αυτή είναι μεμονωμένη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως πρόθεση για επόμενες κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. «Για αυτό το θέμα αποφασίσαμε και μείναμε πιστοί στην γραμμή που ο χώρος μας έχει υιοθετήσει εδώ και δύο περίπου δεκαετίες», κατέληξε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ.
Καϊλή σε Θεοχαρόπουλο: «Παράδωσε εδώ και τώρα την έδρα σου»
Την ίδια στιγμή, με μια σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η ευρωβουλευτής της «Ελιάς», Εύα Καϊλή, επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε τον κ. Θεοχαρόπουλο σαν πολιτικό με αρχές και τον καλεί να παραδώσει άμεσα την έδρα του.
«Συστρατεύθηκες με τη ΔΗΣΥ και τιμήθηκες με τη θέση του διορισμένου βουλευτή Επικρατείας. Mοιάζει όμως να άγεσαι από τις συγκυρίες και να περιφέρεσαι σε έναν άτυπο πλειστηριασμό διεκδικώντας έναν ακόμα διορισμό», ανέφερε η ευρωβουλευτής απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η εργαλειοποίηση της έδρας που σου δόθηκε καλή τη πίστη για ένα θέμα που βλάπτει το Εθνικό συμφέρον, θυμίζει πρακτική που κατήγγειλες στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη».
Σύμφωνα με την κ. Καϊλή, η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας για τη συμφωνία των Πρεσπών έχει εκφραστεί από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
«Δεν είναι ηθικό λοιπόν, να διευκολύνεις την κύρωση της Συμφωνίας παραμένοντας βουλευτής χωρίς να έχεις εκλεγεί με σταυρό από τους πολίτες. Ελπίζω να παραδώσεις άμεσα την έδρα πίσω στην Δημοκρατική Παράταξη», σημείωσε τέλος η ευρωβουλευτής της «Ελιάς».
Διαβάστε επίσης:
«Μύλος» στο ΚΙΝ.ΑΛ.: Κίνδυνος διάλυσης μετά τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου