Η μάχη των Πρεσπών στη Βουλή: Όλοι εναντίον όλων και… όποιος σωθεί
Ακραία πόλωση μεταξύ κυβέρνησης – ΝΔ, εμφύλιος στην Κεντροαριστερά και ο λαός στα… κάγκελα
Πολεμικό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο ενόψει της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το κλίμα στην επιτροπή Εξωτερικών όπου συζητείται το νομοσχέδιο είναι εκρηκτικό, με τα κόμματα να έχουν απασφαλίσει και να εξαπολύουν επιθέσεις κατά πάντων.
«Κυβέρνηση αποστασίας» αποκάλεσε την κυβέρνηση με την οποία συνεργάστηκε επί 3,5 χρόνια ο Πάνος Καμμένος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από ένταση, αντιπαραθέσεις και βαριές κουβέντες.
«Η σημερινή αποτελεί ημέρα θρήνου για την Ελλάδα επειδή πλέον αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά παράβαση της εθνικής θέσης που διαμορφώθηκε το 1992 στη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ουδέποτε ανατράπηκε. Η σημερινή είναι ημέρα θλιβερή για το κοινοβούλιο που από νωρίς ξεκίνησε με τη διάλυση ενός κόμματος, με υπόγειες μεθοδεύσεις και αποστασίες, διαγραφές, με μεθοδεύσεις, εν συνεχεία, κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», ξεκίνησε την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Ξεχωριστή στιγμή κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Καμμένου ήταν αυτή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. «Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας», είπε ο Πάνος Καμμένος. «Με όλες τις μεθοδεύσεις που έγιναν καταφέρατε να μετατρέψετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από 28-27 σε 29-26. Θερμά συγχαρητήρια! Αυτή είναι η έμπνευσή σας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε παρά τις σημαντικές πολιτικές διαφορές μας, σεβόμενοι ότι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Στο όνομα ποιου συμφέροντος καταπατήσατε τη συμφωνία μας και μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε μια κυβέρνηση αποστασίας;», είπε.
«Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Οι πολίτες θα καταλάβουν σε μερικά χρόνια ποιοι έστησαν αυτή τη συμφωνία», είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι δεν πίεσαν οι ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά «η πρόταση ήταν του κ. Κοτζιά» και βεβαίως η πίεση ήταν από την κ. Μέρκελ διότι από την Ευρώπη θέλουν να κάνουν μπίζνες στα Σκόπια.
Ειδικότερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι:
«Η αναφορά στο Μακεδονικό λαό, με χαρακτηριστικά ομοιογένειας, δημιουργεί πρόδηλη σύγχυση στον Μακεδονικό λαό της Β. Ελλάδας. Οι δε επεξηγήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου και η κρατική οντότητα της Βόρειας Μακεδονίας θα υπερισχύσει της ελληνικής περιφέρειας της Μακεδονίας.
Εκτιμώ ιδιαίτερα ως ηγέτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είπε επίσης ο κ. Καμμένος για να προσθέσει, «έκανε λάθος που το αναγνώρισε στο τέλος. Πίστεψε ότι σε 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί το όνομα. Έχουν περάσει τριάντα χρόνια και το όνομα δεν έχει ξεχαστεί, γιατί το όνομα είναι η ψυχή του προβλήματος».
Ιδίως ως προς τη στάση που τηρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε σχέση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «στην επίσημη θέση σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη είχε υποσχεθεί λύσει σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, για ονομασία Βόρεια Μακεδονία».
Σύγκρουση και διακοπή
Υψηλοί τόνοι και έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής,με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας, να διακόψει για λίγα λεπτά την συνεδρίαση.
Αφορμή ήταν οι συνεχείς διακοπές, τόσο από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, όσο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που αμφισβητούσαν την διαδικασία συζήτησης.
Η ένταση ξεκίνησε με τον κ. Κασιδιάρη να κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού και του συντάγματος ως προς την σύνθεση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι αλλοιώνεται και νοθεύεται η σύνθεσή της με παράνομα μέσα, με την «άκυρη» διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Δανέλη και Γιώργου Μαυρωτά - και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για παράβαση καθήκοντος.
Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, που τόνισε την ανάγκη «να κρατηθεί ένα πλαίσιο συνταγματικής νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και να μην παρασυρθούν από τους υβριστές και υμνητές του Γκαίμπελς». Απαντώντας δε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, που ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή, τόσο η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων όσο και οι τροποποιήσεις του συντάγματος που ψηφίστηκαν από τη γείτονα χώρα, ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι όλα θα κατατεθούν.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ξυδάκης αντέτεινε ότι δόθηκε μία σαφέστατη πολιτική και θεσμική απάντηση για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική με επιστολές.
«Ας μην κάνουμε δικολαβία σε αυτήν την κορυφαία ιστορική στιγμή. Πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές και πολιτικές μας ευθύνες», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για διαδικαστικά τερτίπια.
«Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται πολιτικά και όχι με διαδικαστικά τερτίπια. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟϊκούς. Εκεί να τα πείτε όλοι», σχολίασε ο κ. Παφίλης. Αναφερόμενος δε, στις αντιδράσεις για τη διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι η θέση του κόμματός του, είναι πως, όποιος διαφωνεί με το κόμμα του, παραιτείται και πάει στον λαό.
«Όλα αυτά περί δήθεν ανεξάρτητων βουλευτών, διευκολύνουν τα παζάρια που γίνονται και είναι μεγάλη υποκρισία του ίδιου του συστήματος. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα οι ερμηνείες που δίνονται είναι διάφορες. Στην Ολομέλεια θα κριθούν όλα», τόνισε.
Για την πρόταση να κληθεί στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να δώσει εξηγήσεις, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι δεν έχει αντίρρηση, ωστόσο δεν έχει και νόημα, καθώς τη συμφωνία όπως είπε, «υπέγραψε και υπερασπίζεται η κυβέρνηση, άρα οι ευθύνες είναι του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των βουλευτών που την στηρίζουν».
Θετικός δήλωσε ωστόσο, για την κατάθεση στη Βουλή της τροποποίησης του συντάγματος των Σκοπίων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, μίλησε για ευθύνες που έχουν όλοι απέναντι στις νέες γενιές και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός τους στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.
«Η Ένωση Κεντρώων αντιτίθεται και μόνο με τη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» σε αυτή τη συμφωνία. Και μόνο για αυτό το παλιόχαρτο διαλύθηκε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι σύμφωνα με το σύνταγμα και τον κανονισμό. Οτιδήποτε άλλο δεν αξίζει στον κοινοβουλευτισμό μας πολιτισμό», κατέληξε ο κ. Σαρίδης.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμένος, τόνισε ότι πρέπει να είναι προαπαιτούμενα η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους και η επιστολή Κοτζιά.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Δουζίνας, αντέτεινε ότι η απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη σύνθεση της Επιτροπής έγινε κατά γράμμα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το σύνταγμα.
«Έπρεπε να γίνει η αλλαγή της σύνθεσης, διότι μέλη κόμματος ανεξαρτοποιήθηκαν και δεν υπήρχε κοινοβουλευτική οντότητα. Αυξήθηκαν οι ανεξάρτητοι και έπρεπε να προστεθούν δύο στην Επιτροπή. Η απόφαση του προέδρου της Βουλής στηρίχθηκε σε δύο άρθρα του κανονισμού ως προς την αναλογικότητα της δύναμης των κομμάτων» τόνισε ο κ. Δουζίνας.
Την έντονη αντίδραση του κ. Καμμένου προκάλεσε η αναφορά του κ. Δουζίνα, ότι ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή προς όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές.
«Όλοι είπαν 'όχι' και ήθελαν να παραμείνουν στις επιτροπές που ήταν ήδη, εκτός από τους τρεις βουλευτές που μπήκαν στη κλήρωση» εξήγησε ο κ. Δουζίνας.
Ο κ. Καμένος αντέδρασε, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
«Να κάνουμε μια συζήτηση με επιχειρήματα και όχι με κραυγές», επέμεινε ο κ. Δουζίνας απέναντι στις συνεχιζόμενες διακοπές του κ. Καμένου, αλλά και του κ. Κασιδιάρη, που επίσης αντιδρούσε έντονα, ισχυριζόμενος ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Στο σημείο αυτό ο κ. Δουζίνας διέκοψε για λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Με αιχμές κατά Καμμένου η παρέμβαση Βούτση
Η ένταση και οι ενστάσεις υποχρέωσαν τον πρόεδρο της Βουλής να συμμετάσχει στην επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις. «Επειδή είμαι σίγουρος ότι δεν έχει γίνει μόνο για δημιουργία εντυπώσεων η όλη ένταση που έχει προκληθεί για τη σύσταση της επιτροπής θέλω να δώσω κάποιες εξηγήσεις» είπε αφήνοντας αιχμές κατά Καμμένου για δημιουργία εντυπώσεων λόγω της τηλεόρασης.
Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, «οι ανεξάρτητοι δεν έχουν συγκροτηθεί σε ΚΟ όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν. Λογίζονται ως ομάδα έτσι ώστε κατ’ εξαίρεση για την διάσκεψη των προέδρων να μπορούν να επιλέγουν ποιος τους εκπροσωπεί και αυτός είναι ο Νίκος Νικολόπουλος. Στις επιτροπές ο καθένας δηλώνει τις επιτροπές που θέλει να συμμετάσχει και αν υπάρχει επικάλυψη γίνεται κλήρωση. Δεν υπάρχει απόφαση ποιος από τους ανεξαρτήτους θα πάει που. Δεν έχει γίνει ποτέ και δεν υπάρχει στον κανονισμό. Άρα, στην παρούσα φάση είχαμε την ανεξαρτητοποίηση του Σπ. Δανέλλη που είχε ανακοινωθεί και ακολούθησαν οι υπόλοιπες ανεξαρτητοποιήσεις που κοινοποιήθηκαν στη βουλή».
Όπως εξήγησε «είχα ορίσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ήταν ο κ. Δανέλλης ο οποίος το είχε ζητήσει μιας και ήταν ο μόνος τότε ενδιαφερόμενος ανεξάρτητος. Στην διάσκεψη τέθηκε το ζήτημα των νέων ανεξαρτήτων. Αποφασίσαμε πως μέχρι να υπογράψω τη σύνθεση δεν θα αφορά τους ήδη ανεξάρτητους βουλευτές αλλά μόνο τους νέους. Οποιαδήποτε συμπλήρωση για τις δύο θέσεις λοιπόν αφορά μόνο αυτούς. Ρωτήσαμε τους Θεοδωράκη, Λυκούδη και Θεοχαρόπουλο αν θέλουν να είναι στην επιτροπή. Με επιστολή ο κ. Αμυράς επιλέγει δύο άλλες επιτροπές. Οι μόνες επιστολές ενδιαφέροντος που κατατέθησαν ήταν δύο και έγινε η κλήρωση παρόντων των αντιπροέδρων της Βουλής. Όποιος εκπρόσωπος κόμματος θέλει είναι στη διάθεση του τα πρακτικά».
«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνσεις ούτε δέχομαι την ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων όταν είναι αναπόδεικτοι και μόνο προς δημιουργία εντυπώσεων» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.
Μαυρωτάς: Το Ποτάμι στηρίζει τη συμφωνία που είναι το στύλωμα μιας νέας εποχής
«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του 'δια ταύτα', την κάνουν γυριστή».
Αυτό τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Μαυρωτάς χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «το στύλωμα μιας νέας εποχής» και τόνισε ότι το κόμμα του την στηρίζει, γιατί ονειρεύεται μια Ελλάδα εξωστρεφή, πυλώνα της σταθερότητας στη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μια Ελλάδα φοβική και περίκλειστη.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που καταλήγει σε συμβιβασμό. Και δεν πρέπει, ούτε να την δαιμονοποιούμε, ούτε να την εξιδανικεύουμε», τόνισε.
«Το πιο αρνητικό της Συμφωνίας δεν είναι ούτε το όνομα, ούτε η ιθαγένεια, ούτε η γλώσσα ούτε το σύνταγμα. Το πιο αρνητικό είναι η εργαλειοποίηση της συμφωνίας», υπογράμμισε ο κ. Μαυρωτάς, καταλογίζοντας ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση: Την πρώτη την κατηγόρησε για σκόπιμη προσπάθεια να διεμβολίσει την αντιπολίτευση μέσω της συμφωνίας, ενώ την δεύτερη ότι πάτησε πάνω στα αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας για να στεγανοποιήσει κομματικά οφέλη.
«Αυτή η εργαλειοποίηση κατέληξε γρήγορα σε διχασμό, με πατριώτες και μη πατριώτες, με ακροδεξιούς πατριώτες και υπερπατριώτες», σημείωσε ο κ. Μαυρωτάς.
Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα έγιναν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής