Ιωάννα Καλαντζάκου: Συνταγματική Αναθεώρηση με λογικές ευκαιριακής συγκυρίας ή με όρους ιστορίας;

Στο Κέντρο Διπλωματίας και Πολιτικών Τεχνολογιών του Εκπαιδευτικού Ομίλου «NEW YORK COLLEGE», πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση με την παρουσία πλήθους φοιτητών και νέων, με θέμα την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ιωάννα Καλαντζάκου: Συνταγματική Αναθεώρηση με λογικές ευκαιριακής συγκυρίας ή με όρους ιστορίας;
3'

Η κεντρική ομιλήτρια Ιωάννα Καλαντζάκου, δικηγόρος, τ. αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, στις επερχόμενες εκλογές, στο βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, αναφέρθηκε στη σημασία του Συντάγματος ως νομικού θεμελίου της Πολιτείας και στον σεβασμό αλλά και την τόλμη που πρέπει να διαπνέουν την αναθεωρητική διαδικασία.

Όταν συζητούμε για το Σύνταγμα, μιλάμε με όρους ιστορίας και όχι με όρους πολιτικής συγκυρίας, υπογράμμισε η κυρία Καλαντζάκου. Το Σύνταγμα είναι ο καταστατικός χάρτης της χώρας, ο υπέρτατος νόμος που κατοχυρώνει δικαιώματα, τάσσει υποχρεώσεις και χαράσσει κατευθύνσεις για το κράτος. Ως ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ορίζοντα το μέλλον και την ιστορία της χώρας και όχι με λογική μικροκομματικής εργαλειοποίησης, όπως συμβαίνει σήμερα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στην αναθεωρητική διαδικασία, η κυρία Καλαντζάκου υπογράμμισε ότι η αναθεωρητική Βουλή είναι εκείνη που αποφασίζει την κατεύθυνση της αναθεώρησης και τόνισε ότι αυτό αποτελεί κορυφαία δημοκρατική επιλογή του Συντάγματος, καθώς η αναθεωρητική Βουλή με τη διαμεσολάβηση των εκλογών είναι εκείνη που έχει την πρόσφατη λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση.

Απαντώντας στις ερωτήσεις αρκετών νέων, τόνισε ότι η αναθεώρηση δεν είναι εκτός εκλογικού διαλόγου, καθώς ο λαός έχει λόγο στο περιεχόμενο της αναθεώρησης που εκφράζεται στις εκλογές.

Ως προς τις αναθεωρητέες διατάξεις, η κυρία Καλαντζάκου υπογράμμισε την ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 32 του Συντάγματος ώστε να αποσυνδεθεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αλλά να παραμείνει αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου, καθώς η άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό θα αποτελούσε αλλοίωση του πολιτεύματος ως προεδρευόμενης και όχι προεδρικής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενη στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16, η κυρία Καλαντζάκου ανέπτυξε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Απαριθμώντας τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την ανάδειξή της σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, η κυρία Καλαντζάκου σημείωσε ότι θα αποτραπεί η φυγή επιστημόνων και σπουδαστών στο εξωτερικό, θα προσελκυθούν στη χώρα καθηγητές και σπουδαστές από ξένες χώρες με ανάλογα οικονομικά και εκπαιδευτικά οφέλη για την Ελλάδα και θα ανακουφισθούν χιλιάδες οικογένειες από τη συναισθηματική και οικονομική θυσία που υφίστανται σήμερα με τον εξαναγκασμό των παιδιών τους να ξενιτεύονται για να σπουδάσουν.

«Το Σύνταγμα», υπογράμμισε η κυρία Καλαντζάκου, «μπορεί να συμβάλει στην ανανέωση, στην επανεκκίνηση της χώρας. Η αναθεωρητική διαδικασία που εξελίσσεται δεν πρέπει να θυσιάσει την ευκαιρία αυτή, αλλά να τολμήσει για το καλό της πατρίδας μας».

Διαβάστε επίσης:

Τεράστια αλλαγή στα σχολεία: Αυτή την ώρα θα χτυπά το κουδούνι από το νέο έτος!

Σάλος! Καταργούνται οι λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς»

Άφωνοι όλοι στο MasterChef 3 - Δεν ξανάγινε ποτέ κάτι τέτοιο (pics)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή