Γιατί ο Χρυσοχοΐδης πάει στα χνάρια του Κωλέττη
Το χαρακτηρισμό του υπουργού με ξενικό πατριωτισμό διεκδικεί ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υιοθετώντας την αμερικανική (και όχι μόνο) ρητορική
Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Στα «Απομνημονεύματά» του, ο στρατηγός Μακρυγιάννης επισημαίνει συχνά τους όρους «πατρίδα» και «πατριωτισμός». Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιεί την αντίστροφη έννοια του όρου για να ψέξει κάποιον σαν τον πρώτο πρωθυπουργό αυτής της χώρας, τον αρχηγό του Γαλλικού Κόμματος Ιωάννη Κωλέττη. Όπως εύστοχα σχολίασε πρόσφατα ο στρατηγός ε.α. κ. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο Μακρυγιάννης είχε χαρακτηρίσει τον Κωλέττη «υπουργό με ξενικό πατριωτισμό».
Στα βήματα του Κωλέττη φαίνεται να κινείται ένα άλλο στέλεχος αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επαξίως διεκδικεί τον τίτλο του «Έλληνα υπουργού με αμερικανικό πατριωτισμό».
Όπως ο Κωλέττης είχε βάλει τους Γάλλους το 1834, όταν ανέλαβε ο Βαυαρός Άρμανσμπεργκ την Αντιβασιλεία της Ελλάδος και μετέφερε την πρωτεύουσα από το Ναύπλιο στην Αθήνα, να εξασφαλίσουν για εκείνον την προεδρία της κυβερνήσεως. Αυτό το σκηνικό θυμίζει τη σπουδή της Καγκελαρίου κ. Άγκελας Μέρκελ να αναθέσει στον υφυπουργό Εργασίας κ. Χανς Γιοαχίμ Φούχτερ την εποπτεία της Ελλάδος! (Καλά τους έκραξε ο βουλευτής κ. Πάνος Καμμένος).
Τότε ο Κωλέττης δεν τα κατάφερε αλλά κατόπιν έγινε πρωθυπουργός. Τώρα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει όσους Αμερικανούς έχει στην ατζέντα του και πολλούς από τους Ευρωπαίους νέους φίλους του, να τον βοηθήσουν στην προσπάθεια να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να εκπαραθυρώσει τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση από το 2004. Ας δούμε πώς ο κ. Χρυσοχοΐδης προετοίμασε το κλίμα. Σε συνέντευξη που έδωσε ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στον κ. Αλέξη Παπαχελά για το «Βήμα της Κυριακής» στις 28 Νοεμβρίου 2004, την ώρα που παρέπαιε η κυβέρνηση του κ. Κώστα Σημίτη τι είχε πει;
Όσα θα μπορούσαν να προάγουν τον αμερικανικό πατριωτισμό του Έλληνος. Ο κ. Παπαχελάς σημείωνε τότε: «Ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει τον αντιαμερικανισμό «εθνικό σπορ».
Και σε σημεία της συνεντεύξεως αναφέρει για την παρέμβαση ξένων δυνάμεων σε θέματα διπλωματικής υφής:
«Ας τελειώνουμε με τα εύκολα άλλοθι. Από τη μια κατηγορούμε τον ξένο παράγοντα για παρεμβάσεις και από την άλλη απαιτούμε από τις ξένες δυνάμεις να μας λύσουν τα προβλήματα. H πορεία των εθνικών θεμάτων είναι επιτυχής όταν εγκαταλείπουμε το σύνδρομο του "όλα ή τίποτα"». Πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανικού αντιπροέδρου κ. Τζο Μπάιντεν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεδέχθη την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδος μετά την απειλή βέτο αν θα έθετε υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Για την αντίληψη περί της αμερικανικής πολιτικής:
«Ο αντιαμερικανισμός έχει γίνει το εθνικό μας σπορ μετά το ποδόσφαιρο. Από τη μια ζούμε αμερικανικά, χωρίς όμως να έχουμε υιοθετήσει τα θετικά στοιχεία και πρότυπα του αμερικανικού τρόπου ζωής, και από την άλλη αποδίδουμε στην Αμερική όλα τα κακά της μοίρας μας». Συγγνώμη αλλά ποιος φταίει για το κατάντημα της χώρας από το 1981 και μετά. Ποιος προώθησε το αμερικανικό υπερκαταναλωτικό μοντέλο ως πρότυπο διαβίωσης για τους Έλληνες ειδικά όταν μετά το 1989 η ιδιωτική τηλεόραση άρχισε να βομβαρδίζει το κοινό με ό,τι σκουπιδαριό έστελναν για προπαγάνδα οι Αμερικανοί.
Για την ονομασία των Σκοπίων:
«H Ελλάδα δεν απειλείται από όποια ονομασία κι αν πάρει η γειτονική χώρα. H οικονομική συνεργασία και η ανάπτυξη αυτής της περιοχής είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθούν και οι όποιες ακραίες τάσεις παρατηρούνται σε ορισμένους εθνικιστικούς κύκλους της γειτονικής χώρας». Έχουν εξαλειφθεί τόσο ώστε η κυβέρνηση του γειτονικού κρατιδίου στήνει ανδριάντες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Φιλίππου, προκαλούν και φτιάχνουν ταινίες (αμερικανικής χρηματοδότησης) εις βάρος των Ελλήνων πολεμιστών στους Βαλκανικούς Πολέμους. Αλήθεια αυτές οι νομάδες πού βρίσκονταν κ. Χρυσοχοΐδη το 1913;
Για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού:
«Το ζητούμενο λοιπόν είναι να αλλάξουμε την ίδια μας τη νοοτροπία. Το ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός των δομών να συνοδευτεί από τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της κοινωνίας. H πρόοδος δεν έρχεται με την περιχαράκωση στα κεκτημένα. Ο φόβος απέναντι στο νέο είναι τόσο ισχυρός ώστε να μας αποτρέπει από αναγκαίες προσαρμογές. Λείπει ο προγραμματισμός, λείπει η γενναιότητα να γίνουμε και δυσάρεστοι όταν πρέπει, λείπει η διάθεση ρεαλισμού στις διαπραγματεύσεις που υπαγορεύει ότι για να κερδίσεις τα πολλά πρέπει ίσως να διακινδυνεύσεις τα λίγα που ήδη έχεις, να κάνεις κάποιες προσωρινές παραχωρήσεις. Μόνο με ένα τέτοιο πνεύμα κόντρα στο βόλεμα και στον φόβο του πολιτικού κόστους θα μπορέσουμε να ανοίξουμε όλα τα μεγάλα θέματα και να αναζητήσουμε βιώσιμες λύσεις». Αυτά έλεγε το 2004 όταν ο εκσυγχρονισμός των δομών και της κοινωνίας από την κυβέρνηση Σημίτη έγινε με ευχαριστίες στους Αμερικανούς, παραδόσεις ξένων ηγετών σε ξένες υπηρεσίες και κυβερνήσεις πέρα από κάθε νομιμότητα, εγκληματική προς τα ζωτικά συμφέροντα της χώρα ουδετερότητα σε εξελίξεις όπως οι βομβαρδισμοί εναντίον της Σερβίας.
Συνέπεια όσων ανέφερε τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης αποτελεί ο σημερινός πολιτικός βάλτος των μεταρρυθμίσεων που νόμιζε ότι προωθεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Μεταρρύθμιση ήταν τα CDS, ο εγκλωβισμός στους οίκους αξιολόγησης, η παράδοση στα νύχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Αυτήν την πολιτική φιλοδοξείτε να συνεχίσετε κ. υπουργέ με την εύνοια των όποιων προστατών της χώρας;
Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι να διαβάσει λοιπόν τον Μακρυγιάννη. Κι αφού τον καταλάβει, να αναζητήσει στο αρχείο του ραδιοφωνικού σταθμού «Σκάι» μια συνέντευξη που έδωσε ο πρώην γραμματέας και υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Λαλιώτης, τον Οκτώβριο του 2003. Είχε αναφέρει τότε ότι με εντολή του πρέσβεως των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τομ Μύλλερ προς τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη παραιτήθηκε από τη θέση του και τοποθετήθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Πόση δημοκρατία και πόση ανεξαρτησία σ’ αυτή τη χώρα!