Τα φορολογικά προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Οι διαφορές και η «μάχη» για τη μεσαία τάξη
Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη περιλαμβάνουν τα προεκλογικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι παροχές στις οποίες προχώρησε πριν τις Ευρωεκλογές η κυβέρνηση εξανέμισαν το δημοσιονομικό χώρο του 2019 και δημιούργησαν «τρύπα», την οποία οι θεσμοί τοποθετούν ήδη στο 1% του ΑΕΠ για εφέτος, είναι άγνωστο το πώς και το πότε τα δύο κόμματα θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις πολιτικές αυτές.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη δηλώσει πως κάποιες πτυχές του προγράμματος της θα εφαρμοστούν μέσα στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης της και κάποιες μέχρι τη λήξη της θητείας της. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μιλάει για φοροελαφρύνσεις μέσα στο 2020.
Συγκρίνοντας τα δύο προγράμματα στο μέτωπο της φορολογίας διαπιστώνει κανείς τα εξής:
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:
- Τη σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%.
- Την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, και κλιμακωτή μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
- Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
- Τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
- Τη μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%. Τη μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
- Τη μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές.
- Τη μείωση του φόρου συνεταιρισμένων αγροτών. Την αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει:
- Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας. Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% σε δύο φάσεις, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για νέες επενδύσεις.
- Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%, που ευνοεί κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
- Νέα, προοδευτική, φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό.
- Επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.
- Έκπτωση φόρου 40 - 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.
- Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
- Φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος golden visa/non-dom, για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών.
Πηγή: cnn.gr